Papež želi ustvariti enoten račun za vsa tekoča sredstva Vatikana. Foto: Reuters
Papež želi ustvariti enoten račun za vsa tekoča sredstva Vatikana. Foto: Reuters

Od 1. januarja bo za upravljanje kapitala in nepremičnin, ki so v lasti Vatikana, skrbela uprava za dediščino Svetega sedeža (APSA), je sklenil papež v pismu, ki nosi datum 26. decembra, objavljeno pa je bilo danes.

Boljša organizacija upravljanja in nadzor gospodarskih in finančnih dejavnosti sta ključni točki reform vatikanske kurije, je odločil papež Frančišek, ki želi po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zagotoviti bolj transparentno in učinkovitejše upravljanje ter jasno ločitev odgovornosti in funkcij v Vatikanu.

Tako bo APSA zdaj prevzel nadzor nad bančnimi računi in tudi naložbami v nepremičnine, vključno z vložki v podjetja in vzajemne sklade, kar je bilo prej v pristojnosti državnega sekretariata. Državni sekretariat naj bi do 4. februarja prenesel tudi vsa tekoča sredstva na en ločen račun.

Vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve namerava s tem doseči več preglednosti glede tekoče porabe sredstev, saj imajo številni organi Vatikana svoje račune. Finančni tokovi so zaradi tega pogosto nepregledni in vzbujajo pomisleke o različnih nepravilnostih. Poleg tega so velike izgube na nepremičninskem trgu v Londonu poskrbele za veliko pozornost javnosti.