V klubu Oval Space so v nedeljo ponoči organizirali dogodek 00.01: takoj po sprostitvi ukrepov so odprli klub, ki so ga obiskali številni Angleži, željni plesa in zabave. Foto: Reuters
V klubu Oval Space so v nedeljo ponoči organizirali dogodek 00.01: takoj po sprostitvi ukrepov so odprli klub, ki so ga obiskali številni Angleži, željni plesa in zabave. Foto: Reuters

Z današnjim dnem, ki so ga številni Britanci poimenovali "dan svobode" (freedom day) se odpravljajo vse številčne in druge omejitve glede druženja, ukinja se pravilo fizične razdalje, znova se odpirajo nočni klubi, gledališča in kinematografi, lahko se organizirajo dogodki, v pubih in restavracijah pa je znova sproščena vsa postrežba. V nekaterih prostorih je priporočena nošnja zaščitne maske, ni pa zakonsko predpisana.

"Prosim, prosim, prosim, bodite previdni," je v videonagovoru, ki ga je v nedeljo objavil na Twitterju, dejal britanski premier Boris Johnson in ob tem pozval državljane, naj se odzovejo na vabilo za drugi odmerek cepiva. Ob tem je dodal, da je zdaj pravi trenutek za zaključno fazo odpiranja države. "Če tega ne bomo storili zdaj, se moramo vprašati, ali bomo to sploh kdaj storili," se je vprašal in opomnil, da bi virus jeseni in pozimi lahko "izkoristil" hladno vreme. "Toda še vedno moramo to (odpreti se, op.) narediti zelo previdno. V mislih moramo imeti, da je virus na žalost še vedno tu. Število okužb se viša, opazujemo lahko izjemno kužno različico delta."

Kot smo že poročali, so Johnson, finančni minister Rishi Sunak in zdravstveni minister Sajid Javid v samoizolaciji in izolaciji. Pri Javidu, ki je bil dvakrat cepljen, so v soboto potrdili okužbo, Johnson in Sunak pa sta pristala v samoizolaciji po stiku z Javidom.

Sorodna novica Na Haitiju šele zdaj začeli cepljenje, Johnson v "prisilno" samoizolacijo

Ob sproščanju ukrepov in že sicer povečevanju števila okužb so številni strokovnjaki zaskrbljeni, da se bo zdaj virus širil še hitreje. Zdaj potrdijo približno 50.000 okužb, kmalu pa bi se lahko ta številka povzpela na 200.000, poroča BBC. Profesor Neil Ferguson je v oddaji z Andrewom Marrom dejal, da bi lahko bil vrhunec vala med avgustom in sredino septembra.

Polno cepljenih skoraj 68 odstotkov odraslih

V Združenem kraljestvu je polno cepljenih 67,8 odstotka odraslih, 87,8 odstotka pa z vsaj enim odmerkom. Oblasti zato upajo, da bo število sprejemov v bolnišnice, resnih potekov bolezni in smrti zaradi okužbe nižje kot v prejšnjih valovih.

Ob sproščanju bodo številne poslovne subjekte, med njimi so tudi nočni klubi in različni organizatorji dogodkov, pozvali, naj uporabljajo NHS Covid Pass za preverjanje, ali so ljudje polno cepljeni. V veljavi ostaja sistem sledenja stikov in zahteva za samoizolacijo v primeru stika z okuženo osebo. Od 16. avgusta osebam v Angliji, ki so polno cepljene, po stiku z okuženim ne bo več treba v samoizolacijo, bo pa to še vedno treba za vse, ki bodo na testu pozitivni ali ki bodo imeli simptome okužbe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Spreminjajo se tudi določila, povezana s potovanji. Odraslim, ki so bili polno cepljeni v Združenem kraljestvu, ob vrnitvi iz rdečih območij ne bo več treba v 10-dnevno samoizolacijo, izjema so državljani, ki se vračajo v Anglijo, na Škotsko ali v Wales iz Francije. Ukrepi so (bili) namreč v različnih deželah različni. Na Škotskem tako ukrepe le sproščajo, ne odpravljajo. Pubi in restavracije so lahko odprti do polnoči, še vedno pa veljajo omejitve glede srečevanja v zaprtih prostorih, prav tako so zamaknili vrnitev zaposlenih v pisarne, še vedno pa so v zaprtih prostorih obvezne tudi zaščitne maske. V Walesu bodo te ukrepe sprostili 7. avgusta, na Severnem Irskem pa 26. julija.

V nedeljo pod 50.000 okužb

V Združenem kraljestvu so v nedeljo potrdili 48.161 primerov okužbe, umrlo je 25 ljudi. Predtem so v petek in soboto potrdili več kot 50.000 okužb, kar je bilo največ od sredine januarja.

Na Otoku sproščajo ukrepe