Haiti je ena izmed redkih držav na svetu, ki še ni začela cepljenja proti covidu-19. Foto: EPA
Haiti je ena izmed redkih držav na svetu, ki še ni začela cepljenja proti covidu-19. Foto: EPA

Med prvimi cepljenimi je bilo 30 zaposlenih v bolnišnici Peace v prestolnici Port-au-Prince na Haitiju.

V državi so do zdaj potrdili 19.300 primerov okužb z novim koronavirusom in 480 primerov smrti, povezanih z boleznijo covid-19. Vendar pa strokovnjaki ocenjujejo, da je v državi z 11 milijoni prebivalcev okuženih še več, saj imajo v državi zelo malo testov.

Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) je sicer zaskrbljena zaradi več tisoč Haitijcev, ki so v nedavnem porastu nasilja tolp izgubili svoje domove. Zateči so se morali v prenatrpana zavetišča, za katera PAHO meni, da bi lahko postala žarišče okužb.

Na Haitiju so se odločili za cepljenje dva mesece po tem, ko so zdravstveni organi razglasili izredne zdravstvene ukrepe, uvedli so tudi policijsko uro in varnostne ukrepe.

Boris Johnson v "prisilno" samoizolacijo

Kot kaže, pa se je v t. i. pingdemijo ujel tudi britanski premier Boris Johnson. Združeno kraljestvo namreč zelo intenzivno izvaja sistem sledenja morebitnih okužb z mobilno aplikacijo. Telefon uporabnika ob morebitnem stiku opozori s piskom, kar v angleščini označijo kot ping.

Britanskemu premierju Borisu Johnsonu so okužbo z novim koronavirusom potrdili marca letos in so ga morali celo hospitalizirati. Foto: Reuters
Britanskemu premierju Borisu Johnsonu so okužbo z novim koronavirusom potrdili marca letos in so ga morali celo hospitalizirati. Foto: Reuters
Sorodna novica Hrvaška ukrepa: brezplačno cepljenje tudi za tujce. Veliko Britanijo zajela "pingdemija".

Johnson je imel stik z ministrom za zdravje Sajidom Javidom, pri katerem so v soboto potrdili okužbo. Javid je bil sicer dvakrat cepljen in ima blažje simptome.

Ker je Johnson dobil opozorilo aplikacije britanskega zdravstvenega sistema (NHS), da je bil v stiku z okuženo osebo, to pomeni, da bi moral v samoizolacijo.

A z Downing Streeta so dopoldne prav tako sporočili, da bo premier prihodnji teden opravljal nujne vladne naloge, zunaj delovnega časa pa bo v samoizolaciji. Sodeloval naj bi v pilotni shemi, v katero naj bi bili vključeni zaposleni v vladi in v kateri naj bi oseba kljub stiku z okuženim lahko opravljala svoje delo. Sodelujoči v shemi bi se morali dnevno testirati in se osamiti, kadar ne delajo.

A novica je sprožila ogorčen odziv v britanski javnosti in opoziciji, češ da želi biti vlada nad zakoni. Downing Street je zato naredil korak nazaj in sporočil, da bosta tako Johnson kot finančni minister Rishi Sunak, ki je prav tako imel stik z okuženim, v samoizolaciji. Boris Johnson bo srečanja z ministri nadaljeval na daljavo iz svoje podeželske rezidence.

Britanska vlada bo v ponedeljek odpravila večino omejitev, kot je medsebojna razdalja, čeprav imajo na Otoku potrjeno višje število okužb, predvsem različice delta. Vlada se je za odpravo omejitev odločila, ker sta precepljeni več kot dve tretjini odraslih prebivalcev.