Purgar je v torek na Twitterju navedel, da že eno leto opozarja na poveličevanje komunizma pri nas.
Purgar je v torek na Twitterju navedel, da že eno leto opozarja na poveličevanje komunizma pri nas. "Odziva ni bilo, zato sem začel s provokativnimi tviti, da dobim pozornost javnosti," je zapisal. Foto: Reuters

Urban Purgar, sicer tudi odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije in pripadnik t. i. rumenih jopičev, je, kot smo že poročali, 1. avgusta na družbenem omrežju Twitter Adolfa Hitlerja označil za heroja, kar je sprožilo burne odzive in obsodbe.

Na policiji so odgovorili, da obravnavajo vsak primer spodbujanja nestrpnosti in v okviru pristojnosti ter zakonskih možnosti procesirajo kazniva ravnanja. Zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov sicer glede morebitne obravnave konkretnega primera podatkov ne dajejo. Se bodo pa s Purgarjevim tvitom ukvarjali tudi na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, ki je bilo z zadevo seznanjeno v torek. Zadeva je bila dodeljena v delo pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo po proučitvi vseh okoliščin sprejel tožilsko odločitev, so pojasnili za STA.

Sorodna novica Odgovorni urednik NTA-ja zapisal, da je Hitler heroj, ostre obsodbe

Purgarjeva objava je sicer že v torek tudi med političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji so poudarili, da pričakujejo odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona. Poslanec SD-ja Marko Koprivc je predlagal, da vlada in ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

Ministrstvo za kulturo je v odgovoru za STA poudarilo, da je bil status nevladne organizacije v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Obenem so na ministrstvu obsodili Purgarjev tvit.

Oglasilo se je tudi nemško veleposlaništvo v Sloveniji, kjer so zapisali, da je ohranjanje spomina na grozote nacističnega režima zgodovinska dolžnost Nemčije, in se zahvalili za odzive številnih slovenskih strank in članov družbe, ki so Purgarjevo izjavo ostro obsodili.

Purgar je sicer v torek na Twitterju navedel, da že eno leto opozarja na poveličevanje komunizma pri nas. "Odziva ni bilo, zato sem začel s provokativnimi tviti, da dobim pozornost javnosti," je zapisal in pripel spletno peticijo za sprejem zakona o prepovedi javne uporabe totalitarnih simbolov. Kot je navedeno v peticiji, je čas, da se zakonsko uredi (ali celo zapiše v ustavo) absolutna prepoved javnega nošenja in razkazovanja vseh totalitarnih simbolov, in sicer komunizma/socializma/marksizma, simbole nacizma in fašizma.