Številni igralci imajo v pogodbi dogovor, da je del njihovega honorarja pogojen z zaslužkom filma v kinematografih. Vzpon pretočnih platform, kakršna je Netflix, pa ta model spreminja. Če bo tožba Scarlett Johnasson uspešna, bo morda v prihodnosti več igralcev lahko izposlovalo
Številni igralci imajo v pogodbi dogovor, da je del njihovega honorarja pogojen z zaslužkom filma v kinematografih. Vzpon pretočnih platform, kakršna je Netflix, pa ta model spreminja. Če bo tožba Scarlett Johnasson uspešna, bo morda v prihodnosti več igralcev lahko izposlovalo "nadomestilo", če se bodo filmi hitro preselili na pretočne platforme. Foto: AP
Sorodna novica Scarlett Johansson toži studio Disney zaradi distribucije Črne vdove

Gabrielle Carteris meni, da bi se pri Disneyju "morali sramovati" svoje taktike, "ki temelji na spolu": potem ko je Scarlett Johansson proti podjetju vložila tožbo zaradi hibridne distribucije filma Črna vdova, so se branili z izjavo za javnost, v njej pa igralko obtožili "preračunljivega neupoštevanja" nevarnosti covida za potencialne kinoobiskovalce.

"Igralci morajo biti plačani v skladu s svojimi pogodbami," pojasnjuje predsednica SAG-a. "Scarlett Johansson usmerja pozornost na neprimerne spremembe pri kompenzaciji, ki jih skušajo podjetja ob uvedbi novih modelov distribucije prikriti igralcem."

Organizacija SAG zastopa več kot 160 tisoč igralcev, napovedovalcev, voditeljev in drugih nastopajočih v medijih, predsednica pa opozarja, da nobeden od njih ne sme biti žrtev "nepričakovanih rezov predvidene kompenzacije".

Boj za enako plačilo ni "preračunljivost"
V organizaciji so skrajno zaskrbljeni nad tonom Disneyjevega odgovora, ki je bil "pogojen s spolom". "Ženske niso 'preračunljive', kadar se borijo za pravično plačilo – voditeljice so in borke za gospodarsko pravičnost. Ženske so že desetletja žrtev plačne neenakosti, še dodatno pa jim škodujejo izjave, kakršne so bile tiste v Disneyjevi izjavi za javnost. Taki napadi nimajo mesta v naši družbi, v SAG-u pa bomo svoje člane še naprej branili pred vsemi oblikami predsodkov."

Nekateri se Gabrielle Carteris spominjamo iz prve različice nadaljevanke Beverly Hills 90210, sicer pa je zdaj predsednica ceha hollywoodskih igralcev. Foto: AP
Nekateri se Gabrielle Carteris spominjamo iz prve različice nadaljevanke Beverly Hills 90210, sicer pa je zdaj predsednica ceha hollywoodskih igralcev. Foto: AP

Scarlett Johansson je proti studiu Disney vložila tožbo zaradi kršitve pogodbe. Trdi namreč, da jo je studio s tem, da je film vzporedno poslal v kinematografe in na plačljivo pretočno platformo Disney+, oropal za del honorarja.

Zaslužila 50 milijonov dolarjev manj, kot je bilo pričakovano
Tako kot številni Marvelovi zvezdniki, na primer Robert Downey Jr., je tudi Johansson imela pogodbo, po kateri ji je pripadal delež dohodka od prodanih kinovstopnic. Tak model plačila je pri Marvelovih filmih precej običajen, saj so njihovi filmi praviloma orjaški zaslužkarji v kinematografih.

Premiera filma na pretočni platformi Disney+ je seveda zmanjšala obisk filma v kinematografih. Do danes je Črna vdova v dvoranah zaslužila malo manj kot 350 milijonov dolarjev, kar je za Marvelov blockbuster zelo nizka številka. Johansson v svoji tožbi ocenjuje, da je zaradi Disneyjevega odmika od tradicionalne distribucije samo ona zaslužila 50 milijonov dolarjev manj.

Pri Disneyju so vse obtožbe kategorično zavrnili, češ da so pogodbo izpolnili, pri tem pa tudi razkrili, da je igralka za svoje delo že prejela honorar v znesku 20 milijonov dolarjev.