Kolektiv Pussy Riot je tvitnil, da so odhodi iz domovine
Kolektiv Pussy Riot je tvitnil, da so odhodi iz domovine "začasni". Foto: AP

Aleksander Sofejev, Ana Kuzminik in Veronika Nikulšina so na Twitterju razglasili, da "bi si za hip oddahnili od nenehnih aretacij". Putinova vlada je namreč v zadnjih mesecih aretirala ali znova aretirala številne člane kolektiva političnega protesta Pussy Riot, ki deluje že od leta 2011. Številni politični komentatorji ocenjujejo, da bi tako vlada rada strla opozicijo pred bližajočimi se parlamentarnimi volitvami, ki so napovedane za 19. september.

Veronika Nikulšina, ki je leta 2018 med finalom svetovnega prvenstva v nogometu na igrišče vdrla v policijski uniformi, je bila letos aretirana že v maju in juniju (zaradi suma, da bo motila vojaško parado v Moskvi in nogometno prvenstvo v Sankt Peterburgu).

Niz arbitrarnih aretacij
Junija letos je Maša Aljohina zaradi upiranja policiji 15 dni preživela za zapahi; ko je bila 7. julija izpuščena na prostost, so jo na izhodu iz zapora aretirali še enkrat (z isto utemeljitvijo); obsojena je bila na še dodatnih 15 dni zapora, povzema The Art Newspaper. Na družbenih omrežjih objavljeni posnetek dokazuje, da se Aljohina vsaj drugič policiji ni niti malo upirala.

21. julija je bila Rita Flores (Margarita Konovalova) pridržana, ko je prišla v zapor obiskat Aljohino. Naslednji dan so jo, kot so se izrazili njeni kolegi, "brez kakršnega koli hudičevega razloga" aretirali. Tudi ona je bila obtožena neupoštevanja policista in je pristala v zaporu. Tam se je okužila s covidom-19, zaradi česar je morala biti hospitalizirana. V ponedeljek je sodnik v Moskvi odločil, da bo morala po končani hospitalizaciji odslužiti še preostanek svoje kazni, kar znaša pet dni in 21 ur.

Grenka ironija
Aljohina – in še ena članica Pussy Riot, Lucy Štejn – sta bili januarja letos aretirani tudi zaradi "kršenja sanitarno-epidemioloških regulacij" v povezavi s širjenjem covida-19. Udeležili sta se namreč demonstracij v podporo zaprtemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu. Aljohini je bil odrejen hišni pripor, ki velja še do 8. januarja naslednjega leta. (To je ločena kazen od obdobja v juniju in juliju, ki ga je preživela v zaporu.)

Lucy Štejn, ki je bila v zadnjih mesecih trudi večkrat v zaporu, je v nedavni objavi na Instagramu poudarila očitno ironijo tega, da sta bili aretirani zaradi domnevnega širjenja covida-19, potem pa je tudi ona sama zbolela ravno med služenjem kazni v zaporu. "Uganite, kakšne ukrepe za zajezitev širjenja virusa izvaja država, ki jo tako skrbijo sanitarni standardi, preden nas vse strpa v skupno celico? Tako je – nobenih. Okužili so me, jaz pa sem na zatožni klopi zaradi tega."

Foto: EPA
Foto: EPA

Pussy Riot so se v središču svetovne pozornosti prvič znašle leta 2012, po "pankovski molitvi" proti Putinu, korupciji ter spregi države in Cerkve; uprizorile so jo v moskovski katedrali v neposredni bližini Kremlja. Po skoraj dveh letih v zaporu sta Aljohina in Nedežda Tolokonikova ustanovili novičarsko spletno stran Mediazona, posvečeno pravicam zapornikov. Svoj aktivizem financirata tudi prek nezamenljivih žetonov.