Krka bo med pripravami odigrala osem tekem. Pomerila se bo z madžarskima Atomeromujem in Albo (dvakrat), nemškim Oldenburgom, Zlatorogom, Cibono in dvakrat tudi z Nymburkom. Foto: KK Krka
Krka bo med pripravami odigrala osem tekem. Pomerila se bo z madžarskima Atomeromujem in Albo (dvakrat), nemškim Oldenburgom, Zlatorogom, Cibono in dvakrat tudi z Nymburkom. Foto: KK Krka

Sedemkratni slovenski prvaki, ki so preteklo sezono sklenili na 12. mestu Lige ABA, zaigrali v finalu državnega prvenstva, presenetili pa z osvojitvijo pokalne lovorike, imajo v 13-članskem kadru kar osem novincev. Iz lanske zasedbe so ostali kapetan Luka Lapornik, najizkušenejši motor ekipe Rok Stipčević, občasni reprezentant Jan Kosi in mlada Miha Škedelj ter Leon Stergar. V prihajajočo sezono Krka vstopa s še pomlajeno zasedbo, saj so praktično vsi novopečeni košarkarji dolenjskega kolektiva razmeroma mladi in precej neizkušeni.

"Rok Stipčević je bil že lani eden od nosilcev. Fizično je vedno odlično pripravljen in računam, da bo tudi letos vodil to ekipo. Res je veliko mlajših igralcev, bomo pa s tega vidika mogoče igrali hitrejšo in na pogled lepšo košarko," je povedal Balažić, nekdanji kapetan Krke in na EuroBasketu 2015 tudi slovenske reprezentance. Ekipo je sestavil skupaj s trenerjem Daliborjem Damjanovićem, ki je sredi marca prevzel vodenje Novomeščanov, potem ko se je klub po seriji slabših rezultatov razšel z Vladimirjem Anzulovićem: "Vsakega igralca sva skupaj odobrila. Ves čas sva sodelovala in mislim, da je trener zadovoljen s sestavo, bodo pa več pokazale tekme."

"Mislim, da smo pri sestavi ekipe delali po najboljših močeh. Mogoče bi omenil Nejca Barića (odšel je v Split, op. a.), s katerim se nam ni uspelo dogovoriti. Žal se je odločil drugače. Želim mu vso srečo in upam, da se še kdaj vidimo v tem klubu," je glede sestave moštva, vrednost katerega je primerljiva z lansko sezono, še dodal novomeški direktor. Iz FMP-ja se je v dvorano Leona Štuklja preselil Jurij Macura, najbolj zveneče ime med novinci je nekdanji hrvaški reprezentant Marko Arapović, iz Triglava je prišel mladi Andrej Stavrov, za organizacijo napada bo skrbel tudi Jure Špan, ki je bil nazadnje član Šentjurja, iz Zlatoroga oziroma od Trotov, kamor je bil posojen, sta se vrnila Jakov Stipaničev in obetavni Jaka Klobučar, igralski mozaik pa sta nazadnje dopolnila Američana, center Hasahn French in branilec TJ Gibbs, ki se je soigralcem pridružil v ponedeljek.

Če bo Arapović le zdrav, se nimajo v Novem mestu česa bati

23-letni košarkar, ki se je šolal na univerzi Notre Dame, se bo prvič preizkusil v Evropi. Balažić pričakuje, da bo Američan dokazal, da gre za zelo dobrega strelca in bo torej eden glavnih Krkinih adutov v napadu. Na slovenskih parketih se je sicer že predstavil njegov štiri leta starejši brat Sterling Gibbs, ki je zaigral za Koper Primorsko, zdaj pa je podpisal za češki Nymburk, kjer bo igral pod taktirko slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića.

Jure Balažić se je v prvi sezoni v direktorski vlogi veliko naučil, zelo pa se veseli izziva, ki ga prinaša prihajajoča sezona. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Balažić se je v prvi sezoni v direktorski vlogi veliko naučil, zelo pa se veseli izziva, ki ga prinaša prihajajoča sezona. Foto: www.alesfevzer.com

V dresu Primorske, ki je sredi pretekle sezone klavrno končala svojo zgodbo, se je lani izkazal Macura, 21-letni in 211 centimetrov visoki Ljubljančan, ki je velik up slovenske košarke. Baskonia ga je zadnja leta posojala – po Kopru je lani zaigral še za beograjski FMP –, pred zadnjo sezono pa je kratek čas že treniral s Krko, a do sodelovanja ni prišlo. Zdaj od njega v Novem mestu veliko pričakujejo: "Mislim, da je zelo talentiran fant, ki lahko naredi velike stvar. Lani se nam žal ni uspelo dogovoriti, oziroma, ko sem prišel, je bilo za možnost dogovora že prepozno. Dal sem mu jasno vedeti, da si želim njegovega prihoda. Potem ko je imel manjšo minutažo pri FMP-ju, smo se precej hitro dogovorili, in si je tudi sam želel priti k nam."

Pod obročem bo ob Macuri in Frenchu na položaju krilnega centra veliko bremena nosil Arapović, ki se vrača po težavah s poškodbami. 25-letni sin nekdanjega Krkinega košarkarja Franja Arapovića ima sicer že kar nekaj izkušenj, preizkusil se je tudi v Evroligi, zaigral za Galatasaray, Cedevito in Cibono, bil pa je tudi hrvaški reprezentant: "Zagotovo od njega veliko pričakujemo. Nedvomno gre za zelo kakovostnega igralca. Imel je težave s poškodbami in lani se nikakor ni uspel dogovoriti s kakšnim klubom. Pregledali smo ga in videti je v dobrem stanju. Če bo zdržal sezono, se nimamo česa bati, saj je, kot pravim, zares kakovosten košarkar."

V Ligi ABA so se sestavile "superekipe"

Balažić je lani končal uspešno dolgoletno kariero in nemudoma postal direktor matičnega kluba. "Lanska sezona je bila vajenska. Res sem se še učil. Zdaj sem malce bolj odločen in vidim, kako stvari na tej strani potekajo. Iskreno se mi ni sanjalo, kaj vse moram početi v tej vlogi. Mislim, da sem zdaj malce bolj utečen in tudi v tem moštvu je prispevek z moje strani večji. Se že veselim nove sezone," je dejal 40-letni Novomeščan, ki upa, da si bo Krka v nasprotju z zadnjimi sezonami v prihajajoči prej zagotovila obstanek med jadransko elito: "Zagotovo sta cilj oba domača finala. Upam, da bomo v Sloveniji tudi kaj osvojili. V ABA ligi pa si ne želimo znova do zadnjega trepetati za obstanek, ampak želimo biti kakšno mesto višje. Liga bo letos zelo močna. Tvorijo se neke "superekipe". Partizan je že zdaj lahko evroligaško moštvo, tudi Crvena zvezda, Budućnost je vedno močna … Določene ekipa pa so mogoče v nekih težavah, kjer vidimo našo priložnost za korak naprej."

Krka bo torej znova igrala v Ligi ABA in državnem prvenstvu, o ponovnem nastopanju v Evropi, kjer se je v preteklosti že izkazala s prebojem v finale Pokala Uleb in osvojitvijo EuroChallenga, pa za zdaj še ne razmišlja. Četudi slovi kot finančno stabilen klub, ki ima za sabo močnega pokrovitelja, pa njen proračun še zdaleč ni primerljiv recimo z najboljšimi na Jadranu: "Bomo videli, a trenutno res še ne. Jaz bi si želel, da bi spet igrali v Evropi, saj so bili tam doseženi največji uspehi Krke, toda prezgodaj je še govoriti o tem. Naš glavni problem je dvorana. Tudi če bi hoteli igrati v nekem evropskem tekmovanju, je to težava. Žal se leta 2013 ni zgradila nova dvorana v Novem mestu, ki bi nam sploh omogočala igranje v takšnem tekmovanju. Tudi to je povezano z vložkom. Smo lokalna ekipa, da bi se pa zaradi igranja v Evropi selili nekam, pa mislim, da je tudi nerealno."

Krka želi v Ligi ABA večkrat presenetiti v domači dvorani