Letošnji festival odpira film Pedra Almodovarja. Foto: EPA
Letošnji festival odpira film Pedra Almodovarja. Foto: EPA

Še več, letos bodo zaradi epidemije in mnogih prestavitev premierno predstavili še več odmevnih filmov, predvsem tistih ameriških, ki bodo tako še dodatno zasenčili filmarje z drugih koncev sveta. Nekaj izmed teh naslovov se bo namreč zelo verjetno znašlo med oskarjevskimi nominiranci (in morda celo dobitniki) marca prihodnje leto. Tu je seznam desetih najodmevnejših filmov, ki bodo v prihodnjih enajstih dneh na beneškem Lidu prvič predstavljeni javnosti.

1. Dune

Nobenega dvoma ni. Po lanski prestavitvi premiere zaradi epidemije covida-19 je Dune letos daleč najtežje pričakovan film beneškega festivala, verjetno pa tudi kar celotnega filmskega leta. Pravzaprav se bo marsikateri oboževalec knjige Franka Herberta na beneški Lido odpravil samo zato, da si bo lahko film ogledal že nekaj tednov pred redno distribucijo v kinih. Beneška premiera bo odgovorila na marsikatero vprašanje o nadaljnji usodi tega filma. Ali bo film končno zadovoljil privržence izvirne knjige, česar film Davida Lyncha iz leta 1984 ni storil? Bo imel film dovolj komercialne zmogljivosti, da bo studio Warner Bros. podprl tudi snemanje nadaljevanja ali celo še tretjega dela, o katerem je pretekli mesec začel govoriti režiser Denis Villeneuve? In ne nazadnje, ali ima Dune zmožnosti prekiniti urok znanstvenofantastičnih filmov na oskarjih in bi na naslednji podelitvi utegnil celo zmagati? 3. september bo v vsakem primeru sila pomemben dan za marsikaterega ljubitelja filmov.

2. The Power of the Dog

Novozelandska režiserka Jane Campion se je v zgodovino vpisala kot prva ženska, ki je osvojila priznano cansko zlato palmo. Po tem uspehu vsaj v celovečerni formi nikoli ni več dosegla takšnih ustvarjalnih višav in se je v zadnjem desetletju večinoma preusmerila v snemanje izvrstne miniserije Skrivnost jezera (Top of the Lake). Film The Power of the Dog je njen prvi celovečerec po letu 2009, gre pa za adaptacijo knjige Thomasa Savagea iz leta 1967. Zgodba spremlja usodo dveh bratov, krutega Phila (Benedict Cumberbatch) in prijaznejšega Georgea (Jesse Plemons), potem ko George na dom pripelje mlado vdovo Rose (Kirsten Dunst). Glede na izvrstno igralsko zasedbo se nam obeta vrhunska filmska drama, v kakršnih tudi sicer blesti Jane Campion. Film bo po kratki distribuciji 1. decembra že romal na Netflix .

3. Last Night in Soho

Še en prestavljen film iz lanskega leta je tudi novi celovečerec Edgarja Wrighta Last Night In Soho. Britanski režiser se je od svojega prebojnega filma Shaun of the Dead (2004) uveljavil kot avtor, ki film za filmom ponuja sijajne žanrske presežke, zato si tudi tokrat obetamo filma na najvišji ravni. Tokrat se je Wright lotil žanra psihološkega trilerja, in sicer z zgodbo o Eloise (Thomasin McKenzie iz Zajec Jojo), ki se skrivnostno znajde v telesu svoje popvzornice Sandy (Anya Taylor-Joy iz Daminega gambita) v Londonu 60. let. Zveni obetavno in predvsem divje – ravno tako, kot bi pričakovali za film Edgarja Wrighta.

4. Spencer

Prvi napovednik za film o princesi Diani je prejšnji teden razvnel filmske strani na družbenih omrežjih. Cinefili so po njem še bolj razdeljeni glede vprašanja, ali lahko Kristen Stewart dostojno upodobi tragično preminulo članico britanske kraljeve družine, še posebej njen naglas, ki bi moral biti za ameriško igralko izredno težka naloga. Zdi, kot da bo film Spencer tista vloga v karieri 31-letne igralke, ki bo iz nje bodisi dokončno naredila prvorazredno igralko ali pa bo nad njenimi igralskimi sposobnostmi večno ostala velika senca dvoma. V filmu igrajo še Sally Hawkins, Timothy Spall in Sean Harris.

5. The Last Duel

Legendarni britanski režiser Ridley Scott se po delu na znanstvenofantastični franšizi Osmi potnik znova vrača k svojim koreninam. Film The Last Duel se vsaj na prvi pogled navezuje na njegov prvenec Dvobojevalca (The Duellists, 1977), v katerem sta na smrt skregana vojaka v času Napoleona nepozabno upodobila Harvey Keitel in David Carradine. V resnici pa novi film nima konkretne povezave z Dvobojevalcema, temveč gre za adaptacijo knjige Erica Jagerja iz leta 2004, ki se dogaja več kot 400 let pred režiserjevim prvencem. Visoko leteče ambicije filma potrjuje osrednja igralska zasedba: Matt Damon, Ben Affleck in Adam Driver.

6. Scenes from a Marriage

Opus Ingmarja Bergmana letos doživlja manjše vstajenje. Potem ko se mu je poklonila režiserka Mia Hansen-Løve s filmom Bergman Island (2021), bo neposredno adaptacijo dobil eden vrhuncev njegove kariere, 6-delna serija in poznejši celovečerni film Prizori iz zakonskega življenja iz leta 1974. V kožo zakoncev v mučnem postopku ločitve se bosta zdaj vživela Jessica Chastain in Oscar Isaac, šlo pa bo za petdelno serijo v produkciji mreže HBO.

7. The Card Counter

Tudi Paul Schrader je režiser, ki v poznih letih doživlja drugo ustvarjalno pomlad. 75-letni scenarist Scorsesejevega Taksista (1976) je s svojim filmom Preporod (First Reformed, 2017) celo prejel svojo prvo nominacijo za oskarja v skoraj pol stoletja dolgi karieri. Film The Card Counter bi znova moral ponuditi še eno temačno značajsko študijo, v kateri bo tokrat v ospredju Oscar Isaac v vlogi nekdanjega vojaka, ki se prelevi v kockarja. Še zanimivost: Isaac nastopa v kar treh filmih na letošnjem beneškem festivalu (The Card Counter, Scenes from a Marriage, Dune).

8. The Hand of God

Obilje odmevnih ameriških filmov bo letos dodobra zasenčilo znamenite evropske avtorje. A tudi tukaj se bo našlo marsikaj zanimivega. Z novim filmom se na Lido vrača Paolo Sorrentino, ki je z Božjo roko posnel svoj najbolj osebni film do zdaj. Režiserju sta pri 17 letih zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrla oba starša in zdaj bo ob dopolnjenem abrahamu dokončno obračunal s svojimi demoni iz preteklosti. Zanimiva anekdota: odvetniki Diega Armanda Maradone so že davno, preden je sploh bilo jasno, o čem bo govoril film, razmišljali o tožbi proti italijanskemu režiserju samo zato, ker naj bi fraza iz naslova namigovala na znamenito potezo lani preminulega nogometaša.

9. Parallel Mothers

Še en velik evropski avtor z novim filmom je Pedro Almodovar. V filmu Parallel Mothers bo znova združil moči s svojo muzo Penelope Cruz. Almodovar v Benetkah še ni dobil zlatega leva (ima zgolj nagrado za življenjsko delo), tako da je to lepa priložnost, da v bogato vitrino morda doda še ta kipec.

10. Becoming Led Zeppelin

Led Zeppelin. Foto: Getty Images
Led Zeppelin. Foto: Getty Images

To leto je znova izredno dobro za glasbene dokumentarce. Po odličnem filmu o skupini The Velvet Underground (2021) režiserja Todda Haynesa, ki je premiero doživel v Cannesu, bodo v Benetkah predstavili obširen dokumentarec o nastanku skupine Led Zeppelin. Če bo tudi ta vsaj približno na podobni ravni kot Haynesov filmov, si ljubitelji klasičnega rocka lahko obetajo še eno filmsko poslastico. Za nameček bosta v Benetkah premiero doživela še nova dokumentarca o Enniu Morriconeju in Leonardu Cohenu.