"Naredil bom vse, da zaupanje in ta velik izziv uresničim," je dejal Jože Golobič, novi generalni direktor UKC Ljubljana. Foto: zajem zaslona z Youtuba

Jože Golobič je po koncu seje sveta zavoda UKC-ja Ljubljana, na kateri je bil izvoljen za novega generalnega direktorja, dejal, da je počaščen, da ga je svet zavoda soglasno podprl. "Poskrbeti moramo za ustrezno okolje za naše paciente. Načrt je imeti rdečo nit "patient first", torej v prvi vrsti so pacienti," je poudaril Golobič in dodal, da za to, da lahko paciente oskrbijo na najboljši mogoč način, potrebujejo infrastrukturo, znanje, usposobljene in strokovne ljudi in finančna sredstva.

Kot je dejal, čas za prevzem tega položaja ni najugodnejši, saj so razmere s četrtim valom epidemije precej zaostrene, zato se bo že v torek udeležil sestanka na ministrstvu za zdravje. Razmere so resne predvsem zaradi velikega porasta malih pacientov v zadnjih dneh na pediatrični kliniki zaradi respiratornih obolenj in s covidom obolelih otrok, ki potrebujejo intenzivno nego, zanje pa je treba organizirati še več kadra kot za odrasle. "Kadra zmanjkuje v rednih programih, zato bo v naslednjih dneh treba reševati dilemo, katere programe začasno in v kakšni meri omejevati, da bomo lahko pokrili vsa, tudi covidna delovišča. Pri čemer delujemo po principu, da so vsi pacienti enako pomembni, ne le covidni pacienti."

Golobič je še dodal, da so se v timu z glavno sestro in strokovno direktorico dobro ujeli, zato meni, da bodo kos zahtevnim nalogam.

Jože Golobič generalni direktor UKC LJ

Za mesto strokovne direktorice se je kot edina kandidatka potegovala trenutna direktorica Jadranka Buturović Ponikvar. Po potrditvi svetnikov je dejala, da je prepričana, da se bo stroka skupaj z vsemi zaposlenimi v UKC-ju Ljubljana razvijala in rasla še naprej.

Predsednik sveta zavoda UKC-ja Ljubljana Matjaž Trontelj je bil po seji zadovoljen, saj sta bila oba direktorja izvoljena soglasno, torej s podporo vseh 11 članov sveta. Kot je dejal Trontelj, so pričakovanja do generalnega direktorja in strokovne direktorice zelo velika, saj so izzivi UKC-ja precejšni.

Življenjepis generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana

Jože Golobič je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. Življenjepis, ki ga je UKC Ljubljana objavil potem, ko je Golobič začasno nasledil nekdanjega direktorja Janeza Poklukarja, navaja, da je svojo poklicno pot začel na ministrstvu za gospodarstvo. Nato je prevzel mesto pomočnika generalnega direktorja v javnem holdingu Ljubljana, nadaljeval je kot namestnik direktorja v javnem podjetju Parkirišča. V okviru Združenih narodov je deloval kot posebni svetovalec za prestrukturiranje komunalnega sektorja v distriktu Brčko v Bosni in Hercegovini. Profesionalno pot je nadaljeval v odvetništvu in kot partner vstopil v odvetniško družbo Brezavšček, Golobič, Osterman in partnerji. Leta 2017 je bil imenovan v svet zavoda Univerzitetni klinični center, kjer je bil izvoljen za predsednika sveta zavoda.

Rok za prijavo na razpis za generalnega in strokovnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se je iztekel 14. septembra. Na razpis so se prijavili trije kandidati: Marko Nikolić, ki je v preteklosti deloval v farmacevtski industriji, nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan in dosedanji v. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Jože Golobič, ki je mesto prevzel po odhodu predhodnika Janeza Poklukarja na čelo ministrstva za zdravje. Mandat za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana traja štiri leta.

Novi generalni direktor UKC LJ