Naveza Dončić in Porzingis bo ključna za dosežke Dallasa v novi sezoni. Latvijec je precej bolje pripravljen kot na začetku prejšnje sezone, ko je še okreval po operaciji kolena. Obdobje pred začetkom je bilo spodbudno, a prave tekme so nekaj popolnoma drugega. Foto: Reuters
Naveza Dončić in Porzingis bo ključna za dosežke Dallasa v novi sezoni. Latvijec je precej bolje pripravljen kot na začetku prejšnje sezone, ko je še okreval po operaciji kolena. Obdobje pred začetkom je bilo spodbudno, a prave tekme so nekaj popolnoma drugega. Foto: Reuters

Franko je verjetno največji poznavalec Dallas Mavericksov v Sloveniji. Njegove analize in poglobljena statistika so tako navdušili Američane, da so ga najeli za pisca dallaškega D Magazina in bloga na spletni strani Mavs Moneyball. Na Twitterju ga lahko spremljate kot @iztok_franko, analiziral pa bo praktično vsako tekmo Dallasa s poudarkom na Luki Dončiću.

Pot Dallasa v zadnjih dveh sezonah je bila skorajda enaka. Lani so bili Dallasovi igralci z izkupičkom 43:32 (57,3 %) sedmi na Zahodu, letos z 42:30 (58,3 %) peti. Obakrat so v prvem krogu končnice izpadli proti LA Clippersom. Lani je bilo 4:2, letos 4:3.

Z izjemo Bullocka ekipa ista kot zadnji dve leti in pol

Navijači si s superzvezdnikom in prvim kandidatom stavnic za MVP-ja sezone Luko Dončićem želijo več. S prestopnim rokom niso bili zadovoljni. "V vodstvenem smislu je bila kar precejšnja revolucija, saj so zamenjali praktično vse – nov je trenerski štab, prav tako športni direktor Nico Harrison, ki ima kot nekdanji izvršni direktor Nika dobra poznanstva z večino NBA-zvezdnikov. Pri igralcih večjih sprememb ni bilo. Z izjemo novinca Reggiea Bullocka je to praktično ista ekipa, ki jo gledamo zadnji dve leti in pol, odkar sta iz New Yorka prišla Porzingis in Hardaway jr. Ekipa z Dončićem, ki ga obkrožajo štirje dobri strelci, je zame ekipa, ki bo vedno v rangu od osem do 13, 14 v ligi," pravi Franko.

Franko korenitejših sprememb letos poleti ni pričakoval. "Če gledamo parcialno, ta prestopni rok niti ni bil toliko problematičen. Problematično je to, da se to dogaja že tri leta zapored. Dallas se je v tej sezoni morda malce preračunal, ker je pripravljal proračun za kakšnega izmed boljših prostih igralcev, kot je Antetokounmpo, a so vsi ti igralci že prej podpisali nove pogodbe. Letos razen morda Kyla Lowryja ni bilo velikih imen na tržišču. In Dallas je pristal tam, kjer je. Gre predvsem za seštevek zadnjih treh let. Dallas je ekipa za končnico, a ji po moje za drugi, tretji krog končnice manjka en igralec, ki bi bil med 20, 30 v ligi. Takih pa ni lahko dobiti."

Jason Kidd je največji X-faktor te ekipe. Ob tem, da ni poškodovanih Kawhia Leonarda in Jamala Murrayja, imajo Mavsi pot do finala Zahoda ali še dlje odprto, če bi Kidd le posnemal sheme nekdanjega trenerja Ricka Carlisla.

Zach Lowe

Nekateri Dallas vidijo celo v finalu

Projekcije so različne. Na stavnicah na Zahodu prednjačijo La Lakersi (količnik 2,9), pred Golden Statom (6,5), Utahom (7), La Clippersi (7,5), Phoenixom (8,5), Denverjem (9,5), Dallasom (14) ter New Orleansom in Portlandom (oba 26). Dallas je bil sedmi tudi v tradicionalni anketi športnih direktorjev vseh 30 NBA-ekip. 21 odstotkov jih je v glasovanju Dallas uvrstilo na četrto mesto, a vseeno je to korak nazaj glede na lansko anketo, ko ga je nekaj direktorjev uvrstilo celo na drugo in tretje mesto.

Zaupanja v ekipo je, kot kaže, manj kot prej, čeprav Dallas nekateri uvrščajo v skrite favorite na Zahodu. "Jason Kidd je največji X-faktor te ekipe. Ob tem, da ni poškodovanih Kawhia Leonarda in Jamala Murrayja, imajo Mavsi pot do finala Zahoda ali še dlje odprto, če bi Kidd le posnemal sheme nekdanjega trenerja Ricka Carlisla," je v napovedi sezone zapisalo prvo pero ESPN-a Zach Lowe.

Velika razlika od začetka prejšnje sezone je, da so vsi igralci zdravi in popolnoma pripravljeni na začetek. Dončić je lani na začetek sezone prišel v neidealni telesni pripravljenosti, Porzingis se je pridružil pozneje, po operaciji kolena, prav tako Powell po operaciji ahilove tetive ... Ekipo je opustošil še covid-19.

Mislim, da je tudi Carlisle malce obupal nad Porzingisom. Bil je zelo nemobilen in eden slabših obrambnih igralcev v ligi. V primerjavi z letom prej, ko je bil v obrambi izjemen, to pa je bil eden glavnih konceptov, zakaj naj bi z Dončićem pasala skupaj.

Iztok Franko

Carlisle obupal nad Porzingisom

Poleg v Dončića bodo vse oči uprte v Kristapsa Porzingisa, ki je po spodbudni prvi sezoni v drugi razočaral. "Lani je bila za Porzingisa precej čudna sezona, saj je moral pred njo na operacijo kolena. Bil je praktično brez priprav in je tako začel sezono. Za nameček je imel Dallas še težave s covidom-19, ki je kar precej oklestil ekipo. Porzingis se je vso sezono lovil, fizično ni bil pravi. Tudi kemija v ekipi je bila slaba, tako med igralci kot trenerjem Carlisom. Mislim, da je tudi Carlisle malce obupal nad Porzingisom. Bil je zelo nemobilen in eden slabših obrambnih igralcev v ligi. V primerjavi z letom prej, ko je bil v obrambi izjemen, to pa je bil eden glavnih konceptov, zakaj naj bi z Dončićem pasala skupaj. Po mojem mnenju mu ne gre na roko še ena stvar, in to je, da se je igra v zadnjih letih precej spremenila. Več je strelcev, več je igralcev, ki znajo igrati, in je igrišče še večje, to pomeni, da mora praktično vsak igralec znati braniti precej večji prostor. To je za visoke igralce tipa Porzingis kar precejšnji problem. Celo Rudy Gobert je imel težave v težkih tekmah končnice, pa je precej boljši obrambni igralec," meni Franko.

Kemija v ekipi se mi zdi letos drugačna. Tudi Kidd je šel precej v to, da dvigne Porzingisa. To kažejo vse poteze, odkar je postal trener, vse pripravljalne tekme, vse izjave gredo v to smer. Pravi, da ga vidi kot All Star igralca, da bo spet Unicorn, kot je bil v New Yorku ... To se pozna tudi pri Porzingisu, saj se ogromno smeji in verjame v to.

Iztok Franko

Kidd nad Latvijca z motivacijskimi prijemi

221 centimetrov visoki Latvijec se je med sezonama zaprl v telovadnico in v javnost pošiljal pozitivne signale o svoji pripravljenosti. V predsezoni je tudi ob nenehnih spodbudah Kidda deloval precelj bolje. Ni skrivnost, da bo prav od Porzingisa, ki ima še triletno (zadnje leto je opcijsko) zelo obremenjujočo pogodbo za proračun Dallasa, odvisno, kam bodo segli Mavericksi.

"Kemija v ekipi se mi zdi letos drugačna. Tudi Kidd je šel precej v to, da dvigne Porzingisa. To kažejo vse poteze, odkar je postal trener, vse pripravljalne tekme, vse izjave gredo v to smer. Pravi, da ga vidi kot All Star igralca, da bo spet Unicorn, kot je bil v New Yorku ... To se pozna tudi pri Porzingisu, saj se ogromno smeji in verjame v to. Gledal sem pripravljalne tekme in videti je boljše, a ta mobilnost se bo pokazala šele na pravih tekmah proti dobrim ekipam, ki znajo igrati dober pick n'roll. Kidd pravi, da je ena njegovih osnovnih nalog izboljšanje obrambe, to pa je zadeva, ki bi jo rad videl. Predsezona je bila spodbudna, Dallas je igral tretjo najboljšo obrambo v pripravljalnem obdobju. Predvsem igralci s klopi ustvarjajo pritisk in igrajo dobro obrambo. Vendar bomo morali za prave ocene počakati na prve prave tekme," je povedal Franko.

Drugače od Carlisla, ki je skrival postavo vse do zadnjega, je Kidd praktično že razkril uvdono peterko - Dončić, Haradway jr, Finney Smith, Porzingis, Powell.

Iztok Franko

Prva peterka z dvema visokima igralcema

Porzingis, obramba – kakšne so še prve poteze, ki jih je opravil Kidd? "Drugače od Carlisla, ki je skrival postavo vse do zadnjega, je Kidd praktično že razkril uvodno peterko – Dončić, Haradway jr, Finney Smith, Porzingis, Powell. Lani se je precej govorilo o tem, ali pustiti Porzingisa na centru, kjer je precej bolj vključen v igro, ali mu dodati še enega visokega igralca. Kidd se je odločil, da Latvijcu doda še Powella, kar je malce kontradiktorno njegovi izjavi, da bo poskušal Porzingisa čim bolj vključevati, saj ko je Powell na parketu, gre večina pick n'roll akciji z Dončićem prek njega. Je pa res, da je Kidd v pripravljalnih tekmah poskušal z nekaterimi različicami, ki so jih igrali Lakersi, na primer Porzingisa preizkusiti v protinapadu, mu hitro podati žogo pod koš, ko ima prednost v višini pred obrambnim igralcem ... Bomo videli," pravi Franko.

Dallas ima izjemno visoko začetno peterko, kar je s pridom izkoriščal v pripravljalnih tekmah predvsem v napadalnem skoku.

Jason Kidd je še vedno trenerska uganka. Foto: Reuters
Jason Kidd je še vedno trenerska uganka. Foto: Reuters

Kidda obkroža skepsa

Kidd prav veliko zaupanja med strokovnjaki nima. "Glede Kidda kot trenerja je v NBA-krogih veliko skepse. Imel je zelo ponesrečeni prvi dve epizodi v Brooklynu in Milwaukeeju. Ne samo da ekipi nista dobro igrali, za sabo je pustil kar malo opustošenje. Pod vprašaj so postavili tudi nekatere njegove čudne metode dela. Po drugi strani pa so ga zadnji dve leti, ko je bil pomočnik Vogla pri Lakersih, zelo hvalili. Sam sem glede njega malce skeptičen, mi je pa všeč, kakšen trenerski štab ima okoli sebe. Ima tudi Igorja Kokoškova, ki je nekakšen koordinator napada. Sean Sweeney, ki je bil s Kiddom pri Milwaukeeju, je zadolžen za obrambo," je povedal Franko.

Ekipa Dallasa je zgrajena ob Dončiću, okoli katerega se vrti praktično vse. To je dober recept za redni del. V končnici pa je drugače. Ekipe se bolje pripravijo, košarkarji, ki nimajo poteze več, zelo težko igrajo. Manjka igralec, ki bi si znal sam ustvariti met. Po drugi strani bi moral biti ta igralec dober tudi v obrambi, če bo Porzingis ostal na lanski ravni.

Iztok Franko

Mavericksom za višji domet manjka vsaj en odlični igralec. "Nekdo, ki bi znal v končnici vzeti žogo in dati koš. Ekipa Dallasa je zgrajena ob Dončiću, okoli katerega se vrti praktično vse. To je dober recept za redni del. V končnici pa je drugače. Ekipe se bolje pripravijo, košarkarji, ki nimajo poteze več, zelo težko igrajo. Manjka igralec, ki bi si znal sam ustvariti met. Po drugi strani bi moral biti ta igralec dober tudi v obrambi, če bo Porzingis ostal na lanski ravni. Najboljši trije v Dallasu – Porzingis, Hardaway in Dončić – so slabši obrambni igralci, tako da je okoli njih težko zgraditi neko obrambno formacijo, ki bi zdržala v končnici. To je bila najbolj evidentna težava v seriji proti Clippersom. Če bi igrali kompetentno obrambo, bi zmagali. Tako niso bili kos Clippersom in so morali na zadnjih treh tekmah igrati consko obrambo," je povedal Franko.

"Če je prva peterka predvsem napadalno usmerjena, ima Kidd na klopi veliko obrambnega kapitala. Maxi Kleber, Willie Cauley-Stein, Reggie Bullock, Sterling Brown in Frank Ntilikina, pa tudi Jalen Branson – to so vsi dobri obrambni igralci, kar mu omogoča, da s tesnim in agresivnim pokrivanjem spremeni potek tekme. Nekaj, kar v prejšnjih sezonah ni uspevalo," meni Franko.

Kidd ima tako veliko možnosti s peterkami. Ob Dončića lahko umesti visoke ali nizke igralce, ki so zelo gibljivi v obrambi. Tako je ob rekordni zmagi nad Charlottom igral z Dončićem, Powellom in tremi krilnimi košarkarji. Druga peterka bi lahko imela v tej sezoni izjemno pomembno vlogo.

Na Zahodu ni super moštev

Nova okrepitev Bullock je odličen strelec za tri točke in dober obrambni igralec, a ima pomanjkljivosti. "Mene je Kidd presenetil, ko je izbral prvo peterko s Powellom. Bullcok je odličen igralec za koncept, ki sem ga prej omenil – štirje dobri strelci plus Dončić. Je tudi dober v obrambi. Ni pa tisti, ki bi v končnici vzel žogo. On praktično ne vodi žoge, meče z mesta," pravi Franko.

Pripravljalno obdobje je bilo spodbudno, a je na podlagi tega sezono praktično nemogoče napovedovati. Kot vsako leto bodo tudi v novi sezoni ključne poškodbe. "Napovedi za Dallas so vse od optimističnega drugega mesta do sedmega. Veliko bo odvisno predvsem od poškodb. Recimo, ali bo Murray prišel nazaj še letos, pa Kawhi Leonard. Mislim, da bodo Mavericksi dobra ekipa rednega dela. Mogoče bi morali meriti na to, da pridejo med prve štiri ekipe rednega dela in dobiti nekoliko lažjega nasprotnika v prvem krogu končnice. Morajo pa se na vsak način izogniti play-inu. Na Zahodu ni nekih res super moštev. Lakersi imajo dokaj čudno sestavljeno ekipo, ne vedo, kako bo z Westbrookom. Odločale bodo malenkosti. Na Zahodu sta po moje najboljši ekipi Utah in Phoenix, nato sledijo Lakersi, potem je vse odprto. Denver je ena boljših ekip, če se bo vrnil Jamal Murray. Na Vzhodu pa sta višje od drugih Brooklyn in Milwaukee," je sklenil Franko.

Sezona se bo začela v noči na sredo s tekmama Milwaukee – Brooklyn in La Lakers – Golden State. Dallas bo prvič igral v noči na petek, ko se bo pomeril z Atlanto.

Kidd zelo optimističen pred novo sezono Lige NBA