Brez Haalanda je že spodletelo Norveški, ki je zapravila izjemen položaj v boju za SP 2022 in na koncu ostala tudi brez dodatnih kvalifikacij. Se lahko podobno zaplete življenje Borussii Dortmund? Foto: EPA
Brez Haalanda je že spodletelo Norveški, ki je zapravila izjemen položaj v boju za SP 2022 in na koncu ostala tudi brez dodatnih kvalifikacij. Se lahko podobno zaplete življenje Borussii Dortmund? Foto: EPA

Sporting je v prednosti zaradi boljše razlike v golih (9:7), medtem ko ima Dortmund ob istem številu točk razmerje zadetkov 4:8. V skupini C je Ajax že uvrščen v osmino finala, ob popolnem izkupičku štirih zmag in razmerju 14:2 ima tako rekoč zagotovljeno tudi prvo mesto v skupini.

Sorodna novica Benfica bo velik preizkus za Xavija, Carrick bo skušal potopiti rumeno podmornico

Brez Haalanda v izločilne boje?

Borussia bo tako morala igrati brez dveh ključnih nogometašev. Veteran Mats Hummels je suspendiran, potem ko je moral pred tremi tekmami pri porazu (1:3) poti Ajaxu kontroverzno predčasno z igrišča. V klubu so sicer napovedali pritožbo na rdeči karton, vendar je trener Marco Rose prejšnji teden priznal, da ne verjame v drugačen razplet.

Medtem prvi strelec kluba Erling Haaland zaradi poškodbe manjka že štiri tedne. Norveški napadalec, ki je na 10 nastopih v sezoni zabil kar 13 golov za Borussio, se bo predvidoma na igrišča vrnil 4. decembra za bundesligaški derbi z Bayernom. Dortmundčane in Münchenčane po 12 krogih nemškega prvenstva loči le točka.

Leipzig brez trenerja in kapetana

Nogometaši Leipziga, ki lovijo zadnji vlak za obstanek v evropskih tekmovanjih, so pred odhodom na gostovanje k Bruggeu izvedeli neprijetne vesti. Zaradi okužb z novim koronavirusom sta morala doma ostati trener Jesse Marsch in kapetan ter prvi vratar Peter Gulacsi.

"Jasno je, da imamo cilj prezimiti v Evropi. V Bruggeu ne bo lahko," je pred odhodom dejal nekdanji slovenski reprezentant Kevin Kampl, ki je skupaj s soigralci izgubil prvo medsebojno tekmo z Belgijci (1:2).

V skupini A najbolje kaže Manchester Cityju z devetimi točkami, sledi PSG z osmimi, Brugge je pri štirih točkah, Leipzig pa zgolj pri eni.

Leo Messi je na prvem dvoboju PSG-ja in Man Cityja konec septembra v 2. krogu Lige prvakov v 74. minuti potrdil zmago Parižanov z 2:0, kar je bil prvi gol Argentinca v novem klubu. Foto: AP
Leo Messi je na prvem dvoboju PSG-ja in Man Cityja konec septembra v 2. krogu Lige prvakov v 74. minuti potrdil zmago Parižanov z 2:0, kar je bil prvi gol Argentinca v novem klubu. Foto: AP

Sredna poslastica: Man City ‒ PSG

Osrednja tekma srednega večera v Ligi prvakov bo sicer obračun težkokategornikov: Manchester City - Paris Saint-Germain. Gre za soočenje dveh najbogatejših klubov Evrope in velikanov Anglije in Francije.

"Tekma s Parizom je res pomembna, ki jo seveda želimo dobiti," poudarja vezist Cityja v izvrstni formi Phil Foden. Pod lupo bo trenerski dvoboj Pep Guardiola ‒ Mauricio Pochettino, ki upa, da bo Leo Messi po prvem golu v francoskem prvenstvu zdaj še bolj sproščeno igral v Ligi prvakov, kjer je sicer na treh tekmah že dosegel tri gole. Prvega ravno na prvem soočenju PSG-ja ter Cityja v Parizu in to ravno proti zasedbi trenerja, pod katerim je dosegal največje uspehe v dresu Barcelone.

Handanović proti rudarjem

V sredo igrajo klubi štirih Slovencev. Inter v skupini D gosti Šahtar, v vratih bo seveda kapetan Samir Handanović, z zmago nad ukrajinskimi rudarji črno-modri potrdijo preboj v izločilne boje.

Bizjak prvič na klopi ravno proti Madridu?

Nad Oblakom se je v zadnjih tednih povečal pritisk, saj je prejemal zanj netipično veliko število golov. Ob vrnitvi iz Slovenije je Škofjeločan že zaklenil vrata proti Osasuni (1:0). Foto: Reuters
V isti skupini je član Šerifa Tiraspol Lovro Bizjak, ki je zaradi težje poškodbe noge odsoten vse od sredine avgusta in še ni zaigral v Ligi prvakov. 28-letnik iz Šmartna ob Paki se sicer počasi vrača, a je vprašanje, ali bo že član postave prvakov Moldavije.

Real Madrid bo sicer lačen maščevanja, saj jim je Šerif na začetku tekmovanja prizadejal senzacionalni poraz na Santiagu Bernabeu z 2:1 v korist kluba iz samooklicane države Pridnestrje, ki pa na Uefinih tekmovanjih seveda nastopa pod zastavo Moldavije.

Atletico in Milan lačna zmage

Izredno pomembno tekmo igra kapetan Slovenije Jan Oblak. Atletico Madrid gosti Milan, ki mora v skupini B dobiti obe preostali tekmi, da se še lahko prebije v osmino finala. Ker rdeče-beli v zadnjem krogu gostujejo pri trenutno drugouvrščenem Portu, je tudi zasedba Diega Simeoneja pod pritiskom nujne zmage. Portugalci gostujejo pri Liverpoolu, ki je s popolnim izkupičkom že v izločilnih bojih kot zmagovalec skupine, zaradi česar lahko Jürgen Klopp spočije najbolj obremenjene nogometaše rdečih.

Kamplovi biki v Belgiji za Evropsko ligo

Najmanj pritiska je pri Kevinu Kamplu in Leipzigu, ki je v skupini z Manchester Cityjem in PSG-jem že ostal brez možnosti za napredovanje. Vprašanje je, ali Evropska liga zadovolji ambicije rdečih bikov, ki morajo za to nocoj v Belgiji premagati Club Brugge. Nekdanji reprezentant Slovenije bo predvidoma začel na klopi.


LIGA PRVAKOV

5. KROG, sreda ob 21.00:

Skupina A:

MANCHESTER CITY ‒ PARIS SG

CLUB BRUGGE ‒ RB LEIPZIG (Kampl)

Lestvica:

MANCHESTER CITY 4  3 0 1 14:7  9 točk
PARIS SG        4  2 2 0  8:5  8     
CLUB BRUGGE     4  1 1 2  5:10 4     
LEIPZIG         4  0 1 3  8:13 1     

Skupina B:

ATLETICO MADRID ‒ MILAN
(Oblak)

LIVERPOOL ‒ PORTO

Lestvica:

LIVERPOOL *     4  4 0 0 13:5 12 točk
PORTO           4  1 2 1  3:6  5     
ATLETICO MADRID 4  1 1 2  4:6  4     
MILAN           4  0 1 3  4:7  1     
          * - v osmini finala        

Skupina C, ob 18.45:
BEŠIKTAŠ ‒ AJAX

Ob 21.00:
SPORTING ‒ BORUSSIA DORTMUND

Lestvica:

Skupina D, ob 18.45:
INTER ‒ ŠAHTAR (Handanović)

Ob 21.00:
ŠERIF ‒ REAL MADRID (Bizjak)

Lestvica:

REAL MADRID     4  3 0 1  9:3  9 točk
INTER           4  2 1 1  6:3  7     
ŠERIF           4  2 0 2  6:7  6     
ŠAHTAR          4  0 1 3  1:9  1