Virgil Abloh je veljal za izjemno ustvarjalnega in vizionarskega kreatorja. Foto: EPA
Virgil Abloh je veljal za izjemno ustvarjalnega in vizionarskega kreatorja. Foto: EPA

"LMVH, Louis Vuitton in Off White so pretreseni ob objavi novice o smrti Virgila Abloha za rakom, s katerim se je boril več let," so prek Twitterja zapisali v modnih hišah. "Šokirani smo ob tej grozljivi novici. Virgil ni bil le genialni oblikovalec, vizionar, bil je tudi mož s prelepo dušo in veliko modrostjo," se je oblikovalcu poklonil prvi mož LMVH-ja, v čigar lasti je Louis Vuitton, Bernard Arnault. Abloh je bil umetniški direktor Louisa Vuittona od leta 2018, s čimer je premikal mejnike, saj je s tem postal prvi temnopolti umetniški direktor francoske modne hiše. Istega leta je bil uvrščen na Timov seznam 100 najvplivnejših ljudi na svetu.

Z redko obliko raka, srčnim angiosarkomom, se je boril od leta 2019, v tem času je opravil različna zdravljenja, a je bila bolezen močnejša, poroča CNN.

"Kar počnem, počnem za 17-letno različico samega sebe," je večkrat dejal Abloh, ki je bil, kot je sporočila njegova družina, globoko prepričan o moči umetnosti kot navdiha za prihodnje generacije.

Po izobrazbi je bil Abloh arhitekt, v svet mode je vstopil s pripravništvom pri Fendiju leta 2009, skupaj s Kanyjejem Westom. Njuno sodelovanje je privedlo do ustanovitve Ablohove modne znamke Off-White leta 2012.

V svoji karieri je sodeloval tudi z Jay-Z-jem in Westom ter drugimi glasbeniki, za katere je oblikoval ovitke, Ikeo, Nikom in številnimi drugimi znamkami. Bil je velik navdušenec nad umetnostjo, tudi sam je razstavljal, in glasbo.