Novak Đoković ni dobil priložnosti, da v Melbournu brani naslov in se poteguje za rekordni 21 osvojeni turnir za grand slam. Foto: Reuters
Novak Đoković ni dobil priložnosti, da v Melbournu brani naslov in se poteguje za rekordni 21 osvojeni turnir za grand slam. Foto: Reuters

Francija uvedla obvezno cepljenje za športnike
Francija, kjer se bo konec maja začel drugi turnir za grand slam sezone v Roland Garrosu, je danes sprejela odločitev, da morajo biti cepljeni vsi športniki, ki bodo nastopali na njenih tleh, poroča AFP.

Za večino Avstralcev je bil Đoković nezaželen, popolnoma drugače pa je seveda v njegovi domovini. Srbi so mu ob vrnitvi v Beograd na letališču pripravili zelo lepo dobrodošlico, zanje je
Za večino Avstralcev je bil Đoković nezaželen, popolnoma drugače pa je seveda v njegovi domovini. Srbi so mu ob vrnitvi v Beograd na letališču pripravili zelo lepo dobrodošlico, zanje je "Nole" seveda šampion številka 1. A "Nole" danes ni stopil pred navijače, brat Đorđe ga je po pristanku na beograjskem letališču z avtomobilom odpeljal k družini. Foto: EPA

Francoski parlament je potrdil, da bo za dostop do javnih mest, kot so restavracije, bari, kinematografi, športne prireditve itd. potrebno potrdilo o cepljenju za vse. "Roland Garros je maja. Situacija se lahko tudi spremeni, a kot stvari stojijo zdaj, izjem ne bo," pravijo na francoskem pristojnem ministrstvu.

Novica je prišla le nekaj ur za tem, ko so organizatorji OP-ja Francije za agencijo AFP potrdili, da se z oblastmi in zdravstvenimi organi dogovarjajo glede posebnih dovoljenj in vzpostavitev zdravstveno nadzorovanega okolja za nastop necepljenih teniških igralcev na Rolandu Garrosu.

"Naše delovne skupine sodelujejo z javnimi organi, da bi pravočasno določili pravila za sprejem necepljenih tujih športnikov na naš turnir," je dejal predsednik francoske teniške zveze Gilles Moretton.

Ministrica za šport Roxana Maracineanu je prejšnji teden povedala, da bi lahko Đoković nastopil v Parizu tudi necepljen, a po novi odločitvi ne bo tako.

Novak Đoković prispel v Beograd

Morrison: Đoković bi se lahko vrnil prej kot v treh letih
Po izgonu iz Avstralije ima Srb po tamkajšnji zakonodaji tri leta prepovedi vstopa v državo, a je premier Scott Morrison v intervjuju za radijsko postajo 2GB povedal, da bi v "pravih okoliščinah" Đoković lahko prišel v Avstralijo tudi prej.

To je za oddajo Today Show povedala tudi ministrica za notranje zadeve Karen Andrews, ki je potrdila, da se prepoved lahko prekliče, a da gre v tem trenutku pri vsej zadevi za hipotetično razmišljanje.

Tričlanski sodni senat je v nedeljo potrdil, da se Đokoviću prepove vstop v državo, ob tem pa utemeljil, da je tveganje, da necepljen vstopi v Avstralijo, preveliko.

Odvzem vizuma samodejno pomeni triletno prepoved prihoda v Avstralijo. Avstralska vlada pa ima pristojnost, da to odločitev prekliče, če zanjo obstajajo tehtni razlogi. "Prepoved načeloma velja za obdobje treh let, a obstaja možnost, da se vrne zaradi spremenjenih okoliščin. O tem bomo razpravljali takrat," je povedal Morrison.

Đokovićevi navijači na letališču v Beogradu zaman čakali, da bo stopil prednje