Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policisti so osumljenemu odvzeli prostost in ga pridržali. Umrla sta pomočnika sodnega izvršitelja, ki sta na podlagi sklepa sodišča nameravala napadalcu zarubiti osebni avtomobil.

"Osumljeni ni dovolil zasega vozila, zaradi česar je prišlo do prerivanja. Odšel je v hišo in ko se je vrnil, je z enim strelom ustrelil 27-letnega pomočnika sodnega izvršitelja, takoj zatem pa še pomočnico," je pojasnil Milan Vogrinec s kriminalistične policije PU-ja Celje.

Policiste je o streljanju obvestila partnerica osumljenega v četrtek malo pred 18. uro. 27-letni moški je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka, hudo poškodovano 42-letnico pa so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico.

Policisti so med preiskavo našli orožje, ki ga je osumljeni odvrgel po dejanju. Preiskava sicer še poteka.

Kot je dejal Vogrinec, bo moški kazensko ovaden zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj umorov. Za kaznivo dejanje je zagroženih najmanj 15 let zaporne kazni.

V streljanju umrla moški in ženska

"Izvršitelji smo nenehno tarča groženj"

Oglasil se je minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je prepričan, da moramo kot družba imeti ničelno toleranco do takšnih nasilnih dejanj. Novica o napadu ga je globoko pretresla. "To sprevrženo dejanje predstavlja napad na pravosodni sistem, saj pomočnik izvršitelja pomaga izvršitelju pri opravljanju neposrednih dejanj izvršbe na podlagi javnega pooblastila, v konkretnih postopkih pa na podlagi pooblastila, ki izhaja iz sklepov sodišč," so njegove besede zapisali na ministrstvu.

Tudi v Zbornici izvršiteljev Slovenije so poudarili, da so izvršitelji neposredni izvrševalci sodnih odločb, na katere sami nimajo nobenega vpliva. "Izvršitelji smo nenehno tarča groženj, tudi groženj z uporabo fizične sile, država pa v zadnjih 20 letih ni naredila popolnoma ničesar, da bi nam zagotovila večjo varnost," je zapisal predsednik zbornice Franko Slavec. Ob tem je spomnil, da sami nimajo niti dostopa do evidenc družinskih članov, kazenskih prestopnikov ali posestnikov orožja.