Ni meja za Tadeja Pogačarja, ki je med svoje dosežke vpisal novo prestižno zmago: Strade Bianche. Na 16. izvedbi je Slovenija postala enajsta država z zmago na klasiki, ki je oživela dirkanje po makadamu. Foto: RCS Sport
Ni meja za Tadeja Pogačarja, ki je med svoje dosežke vpisal novo prestižno zmago: Strade Bianche. Na 16. izvedbi je Slovenija postala enajsta država z zmago na klasiki, ki je oživela dirkanje po makadamu. Foto: RCS Sport

Z dih jemajočim napadom sredi makadama Toskane je Tadej Pogačar (UAE Emirates) postal kralj najlepše klasike v kolesarskem svetu. Na srednjeveškem trgu Il Campo v Sieni je 23-letni Slovenec proslavil svojo najdominantnejšo zmago v svoji že zdaj neverjetno bogati karieri.

"Osupljiva zmaga. Neverjetno. Zgodaj sem napadel. Do 5 km pred ciljem nisem bil prepričan, ali mi bo res uspelo. Tudi še na zadnjem vzponu sem se oziral nazaj, ali kdo prihaja za menoj. Presrečen sem, da mi je uspelo," je v prvi izjavi povedal veliki zmagovalec belih cest Toskane.

Vse do zadnjega klanca se je oziral za zasledovalci

"Vem, kako se običajno razpleta ta dirka. Svoj največji napor sem prihranil za vzpon na Monte Santa Maria, nihče mi ni sledil, tako da sem šel sam naprej. Moral sem dati vse od sebe. Nenehno sem se oziral in spraševal, kje so vsi. Bilo je zelo napeto, moja energija je proti koncu vse bolj in bolj pojenjala. A mi je uspelo preživeti vse do konca," je Pogačar pojasnil svoj solonapad kar 50 km pred ciljem, kar ni na Strade Bianche uprizoril še nihče: "Vedno mora biti enkrat prvič." Predtem je bil najdaljši zmagoviti napad na dirki okoli Siene dolg 20 km.

50 km pred ciljem je Tadej Pogačar napadel in se odpeljal sam proti cilju za osupljivo zmago, kakršne ni na novodobnem spomeniku dosegel še nihče. Foto: RCS Sport
50 km pred ciljem je Tadej Pogačar napadel in se odpeljal sam proti cilju za osupljivo zmago, kakršne ni na novodobnem spomeniku dosegel še nihče. Foto: RCS Sport

Tretje slavje volka na enodnevnih dirkah

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je na začetku svoje komaj četrte sezone med profesionalci dosegel 34. zmago kariere, od tega 25. v svetovni seriji, tretjo na enodnevnih dirkah in že četrto v sezoni 2022. Gorenjski volk iz Klanca pri Komendi je znova spisal zgodovino: postal je prvi zmagovalec Toura, ki je osvojil Strade Bianche, neuradnega šestega kolesarskega spomenika.

Pred Pogačarjem je bil najboljši slovenski izid na Strade Bianche četrto mesto Jureta Kocjana s pete izvedbe dirke leta 2011, zdaj pa je na Piazza del Campo v Sieni zadonela Zdravljica.

Alaphilippe pospešil, a odpeljal se je Pogačar

Na pogosto odločilnem 8. makadamskem odseku Monte Santa Maria je prvi favorit Julian Alaphilippe pospešil, da bi naredil selekcijo, a dočakal je odgovor dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji. Pogačar se je že 50 km pred ciljem otresel vseh tekmecev in nato na makadamskih spustih ter klancih hitro povečeval prednost.

23-letnemu Slovencu je skušal slediti le 21-letni Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers). Po osmih kilometrih napada si je Tamau Pogi privozil že minuto naskoka pred glavnino z Alaphilippom in njegovo ekipo QuickStep Alpha Vinyl, ki je vodila zasledovanje.

Tudi Asgreen in Valverde nista prišla pod 50 sekund

25 km pred ciljem je glavnina ujela Rodrigueza, zaostanek za Pogačarjem pa je znašal minuto in pol. Na najstrmejšem makadamskem odseku se je prednost stopila na minuto, saj je v lov krenila peterica zasledovalcev: Kasper Asgreen, Jhonatan Narvaez, Tim Wellens, Alejandro Valverde in Quinn Simmons. Sočasno pa se je zmagovalec leta 2019 Alaphilippe predal.

Sledil je še napad Kasperja Asgreena (QuickStep Alpha Vinyl), zmagovalca lanskega spomenika Po Flandriji, a se Pogačarju ni približal na manj kot 50 sekund, zato pa se mu je v boju za zmagovalni oder pridružil še zimzeleni Alejandro Valverde (Movistar). 41-letni Španec je zasedel drugo mesto z zaostankom 37 sekund, medtem ko je bil Danec tretji z 48 sekundami zaostanka. Boj za četrto mesto je presenetljivo dobil Madžar Attila Valter (Groupama FDJ), ki je prehitel Pella Bilbaa (Bahrain Victorious).

Padec usoden za Mohoriča, Benoota, Gogla ...

100 km pred ciljem, na petem od enajstih makadamskih odsekov, je močan sunek vetra zakuhal množični padec v glavnini. Grdo je padel prvi favorit Alaphilippe, ki je naredil salto in je moral menjati kolo.

Padla sta tudi slovenska kapetana Tadej Pogačar in Matej Mohorič, a drugi favorit dirke je hitro nadaljeval in skupaj z UAE Emirates prevzel narekovanje tempa. Pomagal jim tudi Bahrain Victorious z Janom Tratnikom, medtem ko je v ozadju belgijska ekipa z Alaphilippom 25 km lovila glavnino. Vmes je ekipa Bahrain Victorious potrdila, da je Mohorič odstopil.

Po dirki je Mohorič na Twitterju zapisal: "Danes mi ni bilo usojeno. Ob padcu sem si poškodoval koleno in sem moral odstopiti. Čestitke Tadeju, kakšna vožnja!"

Zaradi posledic padca je odstopil kapetan Jumba Visme in zmagovalec dirke leta 2018 Tiesj Benoot, dirko je končal tudi njegov rojak in kandidat za prva mesta Victor Campeanarts (Lotto Soudal). Nesreča je ustavila še Avstrijca Michaela Gogla (Alpecin Fenix), lani presenetljivo šestega.

Sorodna novica Novodobni šesti spomenik kriv za oživitev kolesarjenja po makadamu
Tadej Pogačar in Julian Alaphilippe sta bila prva favorita današnje preizkušnje. 100 km pred ciljem sta oba padla, a Slovenec je hitro nadaljeval, medtem ko je Francoz moral menjati kolo in se podati na 25-km lov na glavnino. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar in Julian Alaphilippe sta bila prva favorita današnje preizkušnje. 100 km pred ciljem sta oba padla, a Slovenec je hitro nadaljeval, medtem ko je Francoz moral menjati kolo in se podati na 25-km lov na glavnino. Foto: RCS Sport

V ponedeljek že na Tirreno–Adriatico

V vsega 16 letih se je dirka Strade Bianche (po italijansko bele ceste) prelevila v novodobno ikono, ki jo imajo sami kolesarji že za novodobni spomenik. Proga je zadnja leta nespremenjena: 184 krožnih kilometrov v okolici Siene, z enajstimi makadamskimi odseki v skupni dolžini 63 kilometrov, kar daje preizkušnji poseben pečat.

Pogačar je sezono 2022 odprl z obrambo skupne zmage na etapni dirki po Združenih arabskih emiratih. Po uspehu na Strade Bianche bo že v ponedeljek začel obrambo naziva kralja dveh morij na etapni dirki Od Tirenskega do Jadranskega morja.

Zatem bo v soboto, 19. marca, Pogačar znova med favoriti na klasiki Milano–San Remo. Na videno v Toskani pa bo sodil med kandidate za vrh tudi na flamskem božiču Po Flandriji (v nedeljo 3. aprila).

SVETOVNA SERIJA – Strade Bianche 2022

Ženske

Belgijska prvakinja ugnala veliko favoritinjo iz Nizozemske

Uvodno dirko svetovne serije za kolesarke – 8. izvedbo Strade Bianche – je dobila Lotte Kopecky. Belgijska prvakinja iz ekipe SD Worx je v zadnjem kilometru zdržala vsa pospeševanja Annemiek van Vleuten (Movistar), ki je bila nesporna prva favoritinja za njeno že tretjo zmago v Sieni. V boju z ramo ob rami je Kopecky v zadnjih ovinkih po središču mesta ugnala van Vleuten in dosegla uspeh kariere. Uspeh ženske superekipe SD Worx je s tretjim mestom dopolnila Južnoafričanka Ashleigh Moolman-Pasio. Na dirki sta nastopili tudi dve Slovenki: Eugenia Bujak (UAE ADQ) je bila 33. (+4:16) in Urška Žigart (BikeExchange Jayco), ki dirke ni dokončala.

Izjemen samostojen pobeg Pogačarja na makadamu v Toskani