Russell Westbrook ni ravno v najboljši formi, njegove misli uhajajo pogosto k navijačem. Foto: AP
Russell Westbrook ni ravno v najboljši formi, njegove misli uhajajo pogosto k navijačem. Foto: AP

San Antonio je v ponedeljkovi tekmi Lige NBA premagal Los Angeles Lakerse s 117:110. Domači trener Gregg Popovich se je s tem veselil 1335. zmage v rednem delu, s čimer je na vrhu večne lestvice ujel rekorderja Dona Nelsona.

Slab večer je imel najbolje plačani igralec Lakersov Russell Westbrook, ki je sicer zbral dvojnega dvojčka (17 točk in 10 skokov), a je slabo metal iz igre (5/14), navduševal ni niti pri prostih metih (7/13), izgubil je pet žog, za piko na i pa se je prepiral z navijači v prvih vrstah.

33-letnik je po tekmi razložil, kaj ga je razkačilo, nekdo (najbrž ni bil edini) mu je namreč zakričal Westbrick (brick v angleščini pomeni opeka), s čimer je želel poudariti slabo strelsko formo.

Kakor koli obrnemo, Russell Westbrook je brez dvoma eden najslabših strelcev v zgodovini tega tekmovanja, ki je dobil nagrado MVP. To je prejel v sezoni 2016/2017, ko je bil nagrajen za zgodovinske številke, saj je njegovo povprečje celotne sezone presegalo trojnega dvojčka (31,6 točke, 10,7 skoka in 10,4 podaje). Takrat je za tri točke metal 34,3 odstotno, kar je bilo sicer pod povprečjem lige (35,8%), vseeno pa je bil to celo njegov najvišji odstotek zadetih trojk v karieri. Od takrat je strmoglavil globoko. Res globoko.

SezonaOdstotekUvrstitev
2017/201829,8132. mesto med 132 igralci − najslabši v ligi
2018/201929,0130/130 − najslabši v ligi
2019/202025,8premalo zadetih trojk − bil bi najslabši v ligi
2020/202131,5150/156
2021/202228,2premalo zadetih trojk − bil bi najslabši v ligi

Opomba: Košarkar mora v sezoni zadeti 82 trojk, da ga statistike sploh upoštevajo. V predlanski sezoni jih ni zadel toliko, letos pa tudi trenutno zaostaja za tem trendom, zato ga statistika niti ne zaznava. Če bi ga, bi bil glede na odstotek zadetih trojk prav tako najslabši v ligi.

Westbrooka je beseda opeka užalila: "Nič nimam proti kritiziranju svojih zgrešenih metov, a ko se začenja sramotiti moje ime, potem imamo težavo. S tem se v preteklosti nisem obremenjeval, a zadnjič sem bil na roditeljskem sestanku za štiriletnega sina. Učiteljica je ves čas govorila, kako je sin Noah ponosen na priimek, ki ga vsepovsod piše in izgovarja. Takrat me je zadelo, ne smem več pustiti ljudem, da sramotijo moj priimek. Westbrick je sramotenje mojega priimka, moje zapuščine, družine in otrok. Ta priimek nam pomeni veliko."

Sorodna novica Najdominantnejša sezona 37-letnika, a LeBron James ima očitno že nove načrte

Žalitev res ne maram in ne podpiram. Samoumevno je, da enako velja za grožnje s smrtjo, ki jih je prejela njegova žena. Prav je, da Russell Westbrook vse to pove, ampak prepiranje z gledalci v prvih vrstah (kar v zadnjih tednih nemalokrat prakticira tudi prvi zvezdnik iste ekipe LeBron James) je samo preusmeritev pozornosti in beg od precej večjih težav, ki se zbirajo v mestu angelov: neuigranost, pomanjkanje kemije, sodelovanja, slaba politika kadrovanja med sezonama, izrazito slabša igra v obrambi, ki je temelj osvajanja naslova, kar so Jezerniki demonstrirali v Orlandovem mehurčku.

Vsaki tovrstni pobegi od realnosti samo poglabljajo težave, saj se športnik ne ukvarja s tistim, kar je najbolj potrebno − analiziranjem stanja, popravljanjem napak in napredovanjem. V tem pogledu ni razlike med prepiranjem z gledalci ali pa pretiranim ukvarjanjem z družbenimi omrežji ali branjem člankov o sebi.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.