Mariupolj ruska vojska oblega že 16 dni.Foto: EPA
Mariupolj ruska vojska oblega že 16 dni.Foto: EPA

"Gledališča vseh držav pripadajo celotnemu človeštvu," je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Franceschini.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je že pretekli teden pozvala k boljši zaščiti ukrajinske kulturne dediščine. "Zavarovati moramo kulturno dediščino v Ukrajini, ki je pričevalec preteklosti in tudi katalizator miru in kohezije za prihodnost. Obveznost mednarodne skupnosti je, da jo zaščiti in ohrani," je povedala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

V mariupoljsko gledališče se je zateklo več kot tisoč civilistov. V sredo je bilo gledališče po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka tarča bombardiranja. V četrtek so iz gledališke stavbe rešili okoli 130 ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Krivdo za bombardiranje gledališča Kijev in Moskva pripisujeta drug drugemu. Ukrajinska stran navaja, da ga je ruska stran namerno bombardirala, ruska stran je odgovornost za napad na gledališče pripisala zloglasnemu ukrajinskemu nacionalističnemu bataljonu Azov.

V Mariupolju naj bi bilo po navedbah ukrajinske strani doslej ubitih že najmanj 2000 civilistov, 80 odstotkov mesta naj bi bilo porušenega. Od tega jih 30 odstotkov ne bo mogoče obnoviti. Ameriški možganski trust ISW je na osnovi informacij ameriških obveščevalcev ocenil, da bo mesto verjetno padlo v prihodnjih tednih.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da sile proruskih separatistov ob pomoči ruske vojske ožijo obroč okoli Mariupolja, boji pa že potekajo tudi v središču obleganega mesta. Zatrdili so tudi, da so separatisti "osvobodili" že 90 odstotkov ozemlja samooklicane republike Lugansk.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je bilo doslej ubitih 14.200 ruskih vojakov, vendar te številke ni mogoče neodvisno preveriti. Ruska stran o smrtnih žrtvah med ruskimi vojaki ne poroča.

Odslej je okoli 30.000 civilistom uspelo, da so mesto zapustili, še navaja AFP.