Viktor Medvedčuk, vodja proruske stranke in Putinov zaveznik. Foto: EPA
Viktor Medvedčuk, vodja proruske stranke in Putinov zaveznik. Foto: EPA

Največja med njimi je Opozicijska platforma za življenje, ki ima v 450-članskem parlamentu 44 sedežev. Vodi jo Viktor Medvedčuk, ki je povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Putin je boter Medvedčukovi hčerki.

Na seznamu strank, ki ne bodo smele več delovati, je tudi stranka Naši, ki jo vodi Jevgenij Murajev. Pred rusko invazijo so britanske oblasti njegovo ime omenjale kot ime kandidata Moskve za vodjo Ukrajine, poroča AP.

Kot smo poročali februarja, je britanska vlada takrat objavila informacijo, da naj bi želela Moskva s posredovanjem v Ukrajini nastaviti prorusko oblast, kot kandidata pa naj bi že izbrala nekdanjega ukrajinskega poslanca Murajeva, kar so v Kremlju zanikali. Mandat v ukrajinskem parlamentu je izgubil leta 2019, ko njegova stranka ni presegla petodstotnega praga. Murajev je lastnik ukrajinske televizijske postaje Naš, ki si jo regulatorji prizadevajo zapreti že od lani, saj da predvaja prorusko propagando.

Zelenski je v nedeljskem videonagovoru dejal, da je "glede na obsežno vojno, ki jo je sprožila Ruska federacija, in glede na povezave med njo in nekaterimi političnimi strukturami delovanje številnih političnih strank začasno prekinjeno, dokler je v državi vojno stanje.” Dodal je, da "dejavnosti politikov, ki so namenjene razdoru in kolaboraciji, ne bodo uspešne."

Zelenski vse nacionalne TV-postaje združil v enotno platformo

Ob tem je Zelenski podpisal odlok, po katerem bodo združili vse nacionalne televizijske postaje v skupno platformo. Kot je dejal je v vojnem času pomembna "enotna informacijska politika." Zasebne ukrajinske postaje od začetka ruske ofenzive še naprej oddajajo. Kot navaja Reuters, ni znano, kako hitro bo odlok začel veljati.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.