Foto: EPA
Foto: EPA

"V nobenem trenutku ni bilo negotovosti," je še dejal Vučić, ko je nagovoril volivce. Hkrati je, kot trdi, predstavil najbolj točne rezultate volitev, ki jih je zbrala njegova stranka. Republiška volilna komisija se je namreč presenetljivo odločila, da bo podatke, tudi končne o udeležbi, sporočila šele danes. Zaradi gneče na volitvah so volitve ponekod podaljšali.

Po 95 odstotkih preštetih glasov je Vučić prejel okoli 59 odstotkov glasov, Vučićev najresnejši protikandidat Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije, pa okoli 18 odstotkov glasov, je sporočila republiška volilna komisija (RVK).

Volivci so izbirali tudi nove člane parlamenta.

RVK je sporočila, da je Vučićeva Srbska napredna stranka osvojila slabih 44 odstotkov glasov, opozicijska Združeni za zmago pa 13,1 odstotka.

Glede na prve ocene, ki sta jih po zaprtju volišč objavila agencija za javnomnenjske raziskave Ipsos in Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), naj bi Vučićevi Srbski napredni stranki pripadlo 121 od 250 poslanskih sedežev, njihovim dosedanjim koalicijskim partnerjem socialistom Ivice Dačića 32 sedežev, vodilni opozicijski listi Združeni za zmago Srbije pa 36 poslanskih sedežev.

V glavnem mestu je vladajoča stranka veliko izgubila, a lahko skupaj s socialisti Ivice Dačića razmišlja o nadaljnjem vladanju, saj imata opozicijska bloka skupaj le tretjino glasov, je poročal dopisnik iz Srbije Boštjan Anžin.

Odzivi po volitvah v Srbiji

"Za nas je veliko vprašanje, kaj želimo z državo narediti v prihodnjem obdobju. Bomo nadaljevali njeno modernizacijo, tuje naložbe, bomo varovali mir in stabilnost. Kot nekdo, ki ima brez dvoma potrjeno največjo legitimnost v državi, lahko rečem, da bomo s prijatelji oblikovali tako vlado, da bo Srbija pot nadaljevala prav v tej smeri," je dejal Vučić.

Parlament se je, po Vučićevem mnenju predvsem zaradi ruskega napada na Ukrajino, zasukal močno v desno. Naprednjaki so zbrali okoli 44 odstotkov glasov, zdaj bodo za večino nujno potrebovali Dačićeve socialiste, ki imajo dobrih 11 odstotkov glasov, je poročal Anžin. Opozicija je lahko razočarana. Združeni za zmago Srbije so osvojili okoli 13 odstotkov glasov. "Te volitve so začetek konca oblasti stranke SNS in Aleksandra Vučića. Največji dosežek teh volitev je to, da smo razbili strah, ljudje so odšli in volili. Vzbudili smo upanje, ki ga ne smemo zaigrati," je dejal Zdravko Ponoš.

Zeleno gibanje Moram je dobilo okoli 5 odstotkov, v parlamentu pa je tudi stranka Nada/upanje oz. gibanje za obnovo kraljevine Srbije ter stranki Zavetnici in Dveri, oboji so zadnje tedne podpirali Rusijo in nasprotovali sankcijam.

Putin čestital Vučiću

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes čestital Vučiću za vnovično zmago na predsedniških volitvah v Srbiji in izrazil upanje, da bo srbski predsednik nadgradil "strateško partnerstvo" med državama, so sporočili iz Kremlja. "Pričakujem, da bo vaše delo na čelu države še naprej prispevalo h krepitvi strateškega partnerstva, ki obstaja med državama," je v telegramu Vučiću zapisal Putin.

V Srbiji prepričljiva zmaga Vučića