Massimo in Laura se vračata. Foto: Netflix
Massimo in Laura se vračata. Foto: Netflix

Pri Netflixu so razkrili prvi napovednik in fotografije za “365 dni: Ta dan", nadaljevanje filma “365 dni". Premiera je napovedana za 27. april.

365 dni je film o sicilijanskem mafijskem botru Massimu, ki se na smrt zagleda v mično poljsko turistko Lauro, zato jo ugrabi in ji da 365 dni, da se zaljubi vanj (kvarnik: Laura ne potrebuje toliko časa, da podleže čarom postavnega Italijana).

Film poljskih režiserjev Barbare Bialowas in Tomasza Mandesa, posnet po knjižni uspešnici Blanke Lipińske, nekakšni poljski različici 50 odtenkov sive, je Netflix premierno prikazal na vrhuncu pandemije leta 2020, ko je bil dobršen del sveta v strogem zaprtju, zato s(m)o imeli vsi preveč časa za še tako šundovske filmske izdelke.

365 dni je bil najbolj gledan Netflixov izdelek v približno 90 državah sveta in četrti najbolj iskani film na Googlovem brskalniku leta.

Prvi del je postregel s kar nekaj zelo eksplicitnimi prizori seksa. Foto: Netflix
Prvi del je postregel s kar nekaj zelo eksplicitnimi prizori seksa. Foto: Netflix

Najspornejši film leta

Bil pa je tudi daleč najspornejši film leta, ki so mu kritiki (poleg obupne kakovosti) očitali, da poveličuje in spodbuja kulturo posilstva, zaradi česar je bil Netflix zasut s pritožbami, peticijami in pritiski, da naj film umakne s svoje platforme.

Pri Netflixu so to zavrnili, pri tem pa pojasnili, da je izdelek opremljen z opozorilom, da vsebuje prizore nasilja, golote in spolnosti ter se izgovorili, da ni Netflixova produkcija, ampak da so film, ki je bil premierno prikazan na Poljskem, odkupili.

Vse slabe recenzije niso odvrnile gledalcev, verjetno so nekatere še spodbudile, saj že dolgo ni bilo filma, ki bi si na strani Rotten Tomatoes prislužil 0 odstotkov pozitivnih recenzij.

Kritiki so o filmu med drugim zapisali, da "gre za tiste vrste film, kjer prevrtiš do dobrih delov – samo da ugotoviš, da teh ni", označili so ga za "obupno slabega", "odvratnega" in "žaljivega za ženske in žrtve posilstev".

Bosta Massimo in Laura imela srečen konec? Foto: Netflix
Bosta Massimo in Laura imela srečen konec? Foto: Netflix

Nadaljevanje upočasnila pandemija

Film se je končal z odprtim, napetim koncem, tako da je bilo nadaljevanje na pol pričakovano, še zlasti, ker gre tudi pri knjigah Lipinske za trilogijo. Drugi del je bil sprva napovedan za leto 2021, a je snemanje upočasnila pandemija.

A zdaj končno prihaja drugi del, vračata se tudi oba protagonista, Laura (Anna-Maria Sieklucka) in Massimo (Michele Morrone, ki ga je film izstrelil med sekssimbole). V novem poglavju njune zgodbe pričakujte še več vročih prizorov, njun odnos pa bo začinjen z ljubosumjem in nevarnimi izdajami, saj njuno ljubezensko razmerje zapletejo Massimove družinske povezave in skrivnostni moški, ki vstopi v Laurino življenje in jo skuša osvojiti.

“To je nedvomno zgodba o ženskah. Kako smo lahko naivne, slepe, kako močno ljubimo, kako se učimo iz svojih napak in kako imamo priložnost, da jih popravimo,” je povedala Lipinska za Netflix. “Upam, da bodo gledalci razumeli in opazili Laurino novo neodvisnost in kako njene odločitve vplivajo na njeno življenje."

Sieklucka pa: “Ta dan ponuja svež pogled na Laurin lik, bolj je zrela in zagotovo prihaja nekaj presenečenj. Ta del gre precej globlje in nam pove več o odnosu med ljubimcema. V tem delu je močnejša.”

Lipinska je še dodala, da je ponosna, da je ustvarila zgodbo, ki se zdaj vrti po vsem svetu, ponosna na igralca zaradi njune predanosti projektu in ponosna na celotno ekipo. "Eno, kar vam lahko obljubim, je, da še ni konec!"