Pomladna Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pomladna Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Desetina jih bo počitnice preživela v Sloveniji, 13 odstotkov v tujini v Evropi, en odstotek pa zunaj Evrope, je pokazala raziskava družbe Mediana.

"Medtem ko nas do prvomajskih praznikov loči še malo manj kot mesec dni, si ob relativno ugodnih epidemioloških pogojih hotelirji gotovo obetajo veliko število gostov. A podatki kažejo, da so to morda računi brez krčmarja," so zapisali v Mediani.

Večina tistih, ki nameravajo počitnice preživeti v Sloveniji, se bo odpravila iskat sonce na slovensko obalo (22 odstotkov), v toplice oz. terme (18 odstotkov) ali na Gorenjsko (14 odstotkov). Redkeje bodo počitnice preživeli v primorju, v hribih, v Prekmurju ali na dnevnih izletih. 12 odstotkov se glede destinacije še odloča.

Med tistimi, ki se bodo na počitnice odpravili v tujino, jih bo največ počitniške dni preživelo na Hrvaškem (46 odstotkov). Redkeje se bodo odpravili v druge države EU-ja (19 odstotkov), med odgovori pa je izstopal tudi delež tistih, ki nameravajo počitnice preživeti v Italiji (11 odstotkov).

Izven EU-ja bo potovala približno desetina vprašanih, pri čemer odgovori nakazujejo, da bo večina počitnice preživela v državah južno od nas (Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora ipd.).