Izpad Krke je brez dvoma velik udarec za slovensko klubsko košarko. Foto: KK Krka/Drago Perko
Izpad Krke je brez dvoma velik udarec za slovensko klubsko košarko. Foto: KK Krka/Drago Perko

Medtem ko je reprezentanca še vedno aktualni evropski prvak, zdaj pa še olimpijski polfinalist, je večja težava slovenska klubska košarka. V zadnjih treh sezonah se je sicer začela dvigovati Cedevita Olimpija, potem ko sta se združila ljubljanski in zagrebški klub. Prebudil se je speči zmaj, ki po dolgo letih znova pušča pečat v Evropi, toda za naslednjo sezono ima le stoženska zasedba zagotovljeno mesto med regionalno elito. Zanjo se bori še Helios v Ligi ABA 2, v kateri bo naslednjo sezono torej igrala Krka.

"Ni konec košarke, je pa korak nazaj"

Potem ko je pred letom in pol bankrotirala Koper Primorska, tedaj državni prvak, je leto pozneje Slovenija ostala še brez enega predstavnika v Ligi ABA, saj je drugi najuspešnejši slovenski košarkarski kolektiv zasedel zadnje mesto v sezoni 2021/22. Šesto sezono Lige ABA zapored so se Novomeščani borili za obstanek. Pred petimi leti jim ni uspelo, nato pa so se že po enem letu vrnili v najmočnejšo ligo, ki se igra na območju nekdanje države. Toda tudi v zadnjih treh sezonah so se vedno reševali pred izpadom, letos pa se torej znova ni izšlo.

Sorodna novica Cibona po preobratu prekinila niz Olimpije; Krka izpadla iz regionalne elite

"Seveda nismo zadovoljni z razpletom. Glede na vse težave, ki smo jih imeli, ko se v bistvu z izjemo samega začetka sploh nismo mogli sestaviti … Zavedamo se, da imamo odgovornost do mesta, sponzorjev in navijačev. Krka je v preteklosti že izpadla in se je po enem letu vrnila. Ni konec košarke, je pa korak nazaj. Zdaj se bomo maksimalno osredotočili na državno prvenstvo, da dvignemo raven igre in vsaj končnico odigramo, kot se pričakuje od nas. Potem pa je naša naloga sestava ekipe za naslednjo sezono, da vse skupaj vrnemo na višjo raven," je povedal direktor kluba.

Krka je uspešno vstopila v sezono. V uvodnem krogu je prejela konkretno zaušnico Cedevite Olimpije, ko je razlika v Stožicah znašala kar 32 točk, toda prve tri domače tekme v jadranski ligi je dobila in po šestih krogih je bila s polovičnim izkupičkom izenačena na petem mestu. Potem pa so se začele številne težave in pogled na novomeški zdravstveni karton se zdi neverjeten. Kot je pred zadnjo tekmo dejal Rok Stipčević, ni v 19-letni profesionalni karieri doživel česa takega. "Iskreno, to je dovolj za deset sezon, kar se je dogajalo letos. Od tega, da se trije igralci vrnejo po poškodbah, pa se takoj novi trije poškodujejo, do odhoda Hasahna Frencha v za nas najhujšem trenutku, do tega, da so prestopni roki taki, da sploh nismo imeli možnosti nadomestiti igralca. Vse skupaj je šlo narobe. Če bi si izmišljeval, si ne bi mogel hujše," je dodal nekdanji kapetan sedemkratnih slovenskih prvakov.

Na zadnjih 18 tekmah 17 porazov

30. oktobra so Novomeščani z visoko zmago ugnali Studentski centar (87:70), enega izmed prijetnejših presenečenj sezone, zatem pa se je začel črn niz. Glavni razlog so bile torej številne poškodbe, raven igre pa je tedaj močno padla. Klonili so na 12 tekmah zapored (vmes so bili sicer blizu velike zmage nad Crveno zvezdo, potem pa so zapravili prednost 18 točk in tekmo po neverjetnem razpletu v zadnjih sekundah izgubili, dokler jim ni ob omejeni rotaciji pošla sapa, pa so dolgo držali koraki tudi z Olimpijo, a si privoščili tudi številne zelo visoke poraze), negativno serijo pa so prekinili na izjemno pomembnem obračunu s Splitom. Toda zmaga je bila za las prenizka, tako da so Dalmatinci imeli boljšo bero medsebojnih dvobojev, po porazu v dvorani Leona Štuklja pa so trikrat zmagali, s čimer so si priigrali odločilno prednost pred Krko.

Ko so se začele težave s poškodbami, Krka ni več igrala tako agresivno in energično, kot je na uvodu sezone predvsem na domačem parketu. Foto: www.alesfevzer.com
Ko so se začele težave s poškodbami, Krka ni več igrala tako agresivno in energično, kot je na uvodu sezone predvsem na domačem parketu. Foto: www.alesfevzer.com

Po zmagi nad Splitom je sledil poraz proti Borcu, ki ga je Balažić označil za odločilnega. Tedaj so Novomeščani pustili dober vtis, na naslednjih štirih tekmah pa, kar nekoliko vdani v usodo, niso bili več konkurenčni za zmago in v nedeljo je Igokea zapečatila njihovo usodo. Na 24 tekmah so klonili 20-krat, 13-krat z dvomestno razliko, kar šestkrat pa za več kot 30 točk. Na zadnjih 18 tekmah so vpisali 17 porazov. "Za nazaj imaš vedno sto idej. Tudi druge številke bi vpisal na srečko za loterijo, če bi lahko. Na začetku je bila ekipa sestavljena zanimivo. Imeli smo nekaj nadarjenih mladih igralcev, nekaj izkušenih in je bilo vse skupaj videti lepo. Ko si primoran marsikatero tekmo odigrati z dvema visokima igralcema, pa enostavno zmanjka," je o objektivnih razlogih za neposrečeno sezono spregovoril Balažić.

"Eno gre z drugim … Ko ni dovolj igralcev, potem je posledično konkurenca na treningu slabša, se manj napreduje in tako naprej. Mladi igralci stalno potrebujejo nekoga, da jih 'maltretira' na treningih. Mi smo letos kar nekaj časa imeli na treningih, da smo jih sploh lahko normalno izpeljali, mladince. Prestopni roki so taki, da od januarja praktično nismo mogli nobenega pripeljati. Ne vem, kaj bi rekel … Jan Kosi je celo sezono šel čez poškodbe, na koncu pa smo zaradi poškodbe kolena ostali še brez njega. Po tem, kako smo igrali, smo verjetno tudi zasluženo izpadli, a je bilo res težko," je nadaljeval direktor Krke.

Tveganje s tujci se ni izšlo

Marsikateri varovanec Damjanovića je razočaral s svojimi igrami, na splošno pa ni bilo prave konstante predvsem zaradi vseh težav z odsotnostmi. Največje vrzeli so bile pod obročema, edina stalnica pa je bil izkušeni organizator igre Stipčević, ki je generalno gledano igral skoraj ves čas na visoki ravni, a konstantne prave pomoči v napadu ni imel. Odkritje uvodnih tekem je bil Andrej Stavrov, ki je odigral nekaj odličnih partij, toda potem je dolgo manjkal zaradi poškodbe in težav z zdravjem. Drugi mladi igralci so imeli določene prebliske, konkretnejšega pečata pa ni pustil nihče. Srečne roke na Dolenjskem niso imeli niti pri izbiri tujcev. Marko Arapović, ki je dokazano ime v regiji, je odigral malo minut. Njegovo zdravstveno stanje preprosto ni ustrezno za igranje na tej ravni. Razočarala sta oba Američana, Hasahn French in T. J. Gibbs, ki sta med sezono zapustila Novo mesto. Naknadno je prišel Adonis Thomas, ki se je izkazal za dobro okrepitev, toda ob prihodu je bil fizično nepripravljen, kmalu pa so se tudi pri njem začele težave s poškodbami.

Andrej Stavrov je odlično začel sezono, potem je bil dolgo odsoten, po vrnitvi pa je kar nekaj časa iskal formo. Na zadnji tekmi z Igokeo je s 25 točkami znova dokazal svojo kakovost. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Stavrov je odlično začel sezono, potem je bil dolgo odsoten, po vrnitvi pa je kar nekaj časa iskal formo. Na zadnji tekmi z Igokeo je s 25 točkami znova dokazal svojo kakovost. Foto: www.alesfevzer.com

"Določeno tveganje je bilo na začetku sprejeto. Ti novinci so določeno kakovost imeli, ne veš pa, kako bodo odreagirali na kulturno razliko in se navadili na profesionalizem. French je načeloma dobro funkcioniral do poškodbe, ko je prišel nazaj, pa se je iskal, ni se popolnoma našel in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo našel izgovor, kot je bil ta Rusija, kar je precej zanimivo. Gibbsov problem je bila prilagoditev na svet profesionalizma. Dobili smo bistveno boljšo menjavo v Mihi Laporniku. Če bi se to zgodilo prej, bi bilo super. Za Arapovića vemo, da je zelo kakovosten, a na žalost njegovo telo ni zdržalo in smo ostali še brez enega visokega igralca. Ne vem, kaj bi rekel. V dani situaciji smo se odločili za rizike, ki pa se niso izšli," je razložil Balažić.

"Iskreno upam in si želim, da se čim prej vrnemo. Mislim, da si novomeška javnost zasluži ekipo v najvišjem rangu tekmovanja, ali v Ligi ABA ali čem drugem. Zagotovo ni bilo letos prijetno gledati, kako smo igrali. Mi vemo, kaj se je dogajalo v ekipi, marsikdo ne, marsikaterega pokrovitelja pa niti ne zanima. Naredili bomo vse, da se vrnemo tja, kamor spadamo. Bomo drugače oziroma mogoče bolj previdno zastavili naslednjo sezono in upam, da bodo tako sponzorji kot navijači z nami, da naredimo ta korak naprej," je pristavil 41-letni Novomeščan.