Luka Dončić nadaljuje učinkovite predstave in ostaja ob Michaelu Jordanu edini s povprečjem v končnici, boljšim od 30 točk na tekmo. Foto: Reuters
Luka Dončić nadaljuje učinkovite predstave in ostaja ob Michaelu Jordanu edini s povprečjem v končnici, boljšim od 30 točk na tekmo. Foto: Reuters
Veteran Paul s simultanko v zadnji četrtini strl Dallas

Enajstič zapored so bila Sonca boljša od Mavsov. Booker in Paul sta v prvem polčasu dosegla devet oziroma osem točk, nato pa sta zablestela v drugem delu. V tretji četrtini je Phoenix pobudo prevzel na krilih Bookerja, ki je bil s 30 točkami (5/8 za tri) prvi strelec domače zasedbe, v zadnji pa je na parketu zagospodaril Paul. Sijajni organizator igre, ki bo v petek dopolnil 37 let, je v četrti četrtini skupaj prispeval 14 od svojih 28 točk. Zadel je šestkrat zapored in vodil Sunse do serije 11:0, s katero so potrdili drugo zmago v seriji, ki se zdaj seli v Dallas, kjer bo tretja tekma v soboto ob 3.30 po slovenskem času.

Luka je odigral odlično tekmo, a ni imel razpoloženih soigralcev. Drugi morajo bolje zadevati. Ne moremo zmagovati le z njegovimi 30 točkami - ne v tem odboju sezone in ne proti najboljši ekipi v ligi.

Jason Kidd, trener Dallasa

Phoenix je iz igre metal 65-odstotno, kar je rekord franšize v končnici, za tri pa 52-odstotno. S 34:25 je dobil skok, zbral pa je tudi devet podaj več od Mavsov. Dončić je bil znova prvi igralec Dallasa. Potem ko je na prvi tekmi vpisal 45 točk, jih je tokrat 35 (13/22 iz igre, 5/10 za tri). V statistiko je dodal še sedem podaj in pet skokov. Odličen je bil v prvem polčasu, v katerem je za vodstvo Dallasa s 60:58 prispeval 24 točk. V drugem delu so ga gostitelji dobro ustavili, znova pa je manjkal še kakšen bolj razpoložen soigralec. Luka je imel na trenutke kar nekaj težav z agresivno domačo obrambo, ki ga je prisilila v sedem izgubljenih žog.

"Moramo igrati boljšo obrambo," je po tekmi dejal Dončić. Spregovoril je tudi o Paulu: "Zelo težko je igrati proti njemu. Je izjemen igralec. Vrsto let je že v ligi in ve, kako je treba igrati." Kljub zaostanku z 2:0 Dallas ne meče puške v koruzo: "Ne predajamo se. Vzdušje v ekipi je v redu. Marsikdo od nas je prvič v tem položaju. Phoenix mora za napredovanje zmagati štirikrat, torej še ni konec. Zdaj gremo domov. Naši navijači so odlični in verjeli bomo do konca."

Dončić in soigralci v zadnji četrtini niso našli rešitve za Chrisa Paula. Foto: Reuters
Dončić in soigralci v zadnji četrtini niso našli rešitve za Chrisa Paula. Foto: Reuters

Udaren je bil začetek Phoenixa, ki je bil v napadu učinkovit, v obrambi pa čvrst, predvsem pri pokrivanju Dončića. Dallas je zapravil prve tri napade in gostitelji so povedli z 9:0. Prvi gostujoči točki je prispeval Luka, ko je po treh minutah odigral s hrbtom proti Paulu in zadel iz obrata. Na drugi strani je bil Booker natančen s polrazdalje, izkoristil pa je tudi dodatni prosti met za prvo dvomestno prednost. Po zaslugi Dončića je Dallas začel topiti razliko in se do konca četrtine približal na 32:28. Dallas je 24 točk dosegel po koših ali podajah Ljubljančana, ki je v prvih 12 minutah v statistiko vpisal 14 točk, štiri podaje in tri skoke.

V uvodnih minutah druge četrtine so Mavsi naredili številne osebne napake, toda z učinkovitim napadom so po zaslugi Spencerja Dinwiddieja in Davisa Bertansa prevzeli pobudo. Po štirih minutah je Dinwiddie izenačil na 38, Bertans pa zatem s trojko povedel goste v prvo vodstvo. Po štirih zaporednih osebnih napakah Sonc je prednost Teksašanov narasla na pet točk. Dončić se je v igro vrnil v šesti minuti druge četrtine in takoj hitro prevzel vajeti igre v svoje roke. Najprej je podelil dve podaji, potem pa s trojkami poskrbel, da je Kiddova zasedba ostala v vodstvu. Nemudoma je izkoristil priložnost, ko ga je prevzel Bismack Biyombo, četrtič pa je bil v prvem polčasu izza črte natančen iz izjemno težkega položaja čez roko Mikala Bridgesa. Prvi del je končal s 24 točkami in šestimi podajami.

Phoenix je lani klonil v finalu, letos pa je imel najboljši izkupiček rednega dela. Foto: Reuters
Phoenix je lani klonil v finalu, letos pa je imel najboljši izkupiček rednega dela. Foto: Reuters

Chris nas vsakič znova v zadnji četrtini impresionira. Zdaj nas ne preseneča več. Njegova želja po zmagah je neverjetna.

Devin Booker o Chrisu Paulu

Booker je drugi polčas odprl z zaporednima trojkama in Phoenix vrnil v vodstvo. Potem ko je domači zvezdnik v prvem delu dal devet točk, jih je v dobrih treh minutah drugega zbral že deset. Dončić je vmes s polrazdalje prekinil mini serijo Bookerja, to pa sta bili tudi edini točki slovenskega zvezdnika v tej četrtini. Zgrešil je še dva meta iz igre, v nadaljevanju pa izgubil tri žoge. Dallasu v napadu ni steklo in Sonca so povedla za osem. Ekspresno so sicer gostje zaostanek izbrisali, saj je bil trikrat zapored Reggie Bullock natančen za tri. Slabih 16 minut pred koncem je tako izenačil na 78, toda zaključek četrtine je pripadel gostiteljem, ki so si pred zadnjimi 12 minutami priigrali šest točk naskoka.

V zadnji četrtini je zablestel Paul, ki je v prvih štirih minutah tega dela tekme z devetimi točkami poskrbel za dvomestno prednost Sunsov. Po minuti odmora je nadaljeval v izjemnem ritmu. Jalen Brunson je dvakrat zapored zgrešil, na drugi strani pa je Paul najprej zadel prek Dončićeve roke, potem pa še uspešno ob prvem igralcu Dallasa prodrl ter izsilil osebno napako. Minuto po "timeoutu" je tako prednost narasla na 15, potem ko je Phoenix naredil serijo 11:0. Ko se je Paul usedel na klop, je nadaljeval Booker, ki je z zaporednima trojkama zabil zadnji žebelj v krsto Mavsov, saj je bila dobrih pet minut pred koncem razlika 21. Zatem je narasla celo na 27.

Miami povedel z 2:0

V polfinalu Vzhoda je pol poti opravil tudi Miami, potem ko je drugo tekmo dobil s 119:103. 18-krat je do zdaj floridska franšiza v seriji končnice povedla z 2:0 v zmagah in vsakič si je potem izborila nadaljevanje Na drugi strani se je Philadelphia do zdaj 19-krat znašla v takšnem zaostanku, še nikoli pa ji ni uspel preobrat. Trener gostov Doc Rivers je izpostavil odsotnost Joela Embiida, Sixersi pa upajo, da bi lahko prvi strelec lige pomagal na tretji tekmi.

Bam Adebayo je odsotnost prvega centra Philadelphie izkoristil z novo učinkovito predstavo. 23 točkam (7/11 iz igre) je dodal devet ujetih odbitih žog, Miami pa je skok dobil s 44:34. 22 točk je ob 12 podajah dodal Jimmy Butler. "Ni lahko zmagovati v končnici. Imeli smo zelo dobra obdobja v obrambi. Nekaj dobrih tudi v napadu, a obramba je bila tista, ki nas je popeljala do zmage," je dejal trener Vročice Erik Spoelstra.

19 točk je na svoj 30. rojstni dan pristavil Victor Oladipo. Deset od teh je dal v zadnji četrtini. Tedaj so gostitelji naredili odločilno serijo, ko so v dveh minutah po vodstvu s 94:86 s serijo 10:0 povedli za 18. Pet minut in pol pred koncem je bil dvoboj tako odločen. Pri Philadelphii je bil s 34 točkami najbolj razpoložen Tyrese Maxey, 21 jih je vpisal Tobias Harris, 20 pa James Harden.


Vzhodna konferenca:
MIAMI (1) − PHILADELPHIA (4) 2:0
119:103 (31:24, 29:28, 31:28, 28:23)
Adebayo 23, Butler 22 in 12 podaj, Oladipo 19, Herro 18, Strus 9, Vincent in Dedmon po 7, Tucker in Martin po 6, Yurtseven 2; Maxey 34 (12/22 iz igre), Harris 21, Harden 20, Korkmaz 8, Jordan 6, Niang 5, Reed 4, Green 3, Milton 2.

Sobota 21.30:
MILWAUKEE (3) − BOSTON (2) 1:1

Zahodna konferenca:
PHOENIX (1) − DALLAS (4) 2:0
129:109 (32:28, 26:32, 31:23, 40:26)
Booker 30 (11/19 iz igre), Paul 28 (11/16 iz igre), Crowder 15, Bridges 11, Ayton, Johnson in Biyombo po 9, McGee 6, Shamet 5, Payne 4, Wainright 3; Dončić 35 (13/22 iz igre, 5/10 za tri), 5 skokov in 7 podaj v 36 minutah, Bullock 16, Dinwiddie 11, Brunson, Kleber in Bertans po 9, Chriss 5, Powell 4, Ntilikina, Burke in Brown po 3, Finney-Smith 2.

Nedelja 2.30:
GOLDEN STATE (3) − MEMPHIS (2) 1:1

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.