Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je tisto, zaradi česar je dober "sarmat"? Ne bo vprašal strahopetnih Bolgarov, maščevalnih Romunov in Črnogorcev, ki so izdali našo skupno zgodovino s prepovedjo preleta. Tako kot Švedi," je zapisal direktor ruske vesoljske agencije Dmitrij Rogozin na Twitterju.

T. i. sarmat ali satan 2, kot so zahodni analitiki poimenovali ruski raketni sistem nove generacije, je ruski predsednik Vladimir Putin označil za "nepremagljive". Sistem med drugim vključuje tudi hipersonični raketni sistem kinžal in avangard.

Je pa pri tem zanimivo, da je Rogozin omenil Romunijo, saj zračnega preleta ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu v Beograd niso odobrile Črna gora, Bolgarija in Severna Makedonija, ne pa Romunija; Bolgarija je članica EU-ja, Severna Makedonija in Črna gora pa si prizadevata za članstvo.

Ob tem je črnogorsko ministrstvo sporočilo, da so sprejeli odločitev na podlagi sprejetih sankcij EU-ja proti Rusiji, saj da ima država "usklajeno zunanjo in varnostno politiko z EU-jem", je poročal portal N1.

Države članice EU-ja so sicer že nekaj dni po začetku ruske invazije v Ukrajini konec februarja zaprle svoj zračni prostor za ruska letala.

Vendar pa Srbija, ki si prav tako prizadeva za članstvo v EU-ju, ohranja tesne vezi z Rusijo in se ni odločila za pridružitev obsežnim sankcijam, ki so jih države članice do zdaj na različnih področjih sprejele proti Moskvi, je pa v ZN-u podprla obsodbo ruskega napada na Ukrajino.

Vučić: Takšne histerije nisem videl že dolgo, dolgo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na srbski nacionalni televiziji glede neprihoda Lavrova dejal, da nad dogodki ni presenečen, da pa je treba izraziti nesoglasje in nezadovoljstvo z obstoječim stanjem, ki je zavelo zaradi prihoda Lavrova. "Takšne histerije nisem videl že dolgo, dolgo."

Ob tem je komentiral tudi izjavo Lavrova o izkazanem pogumu, saj da se Vučić ne ukvarja s protiruskim delovanjem: "To ni moj pogum, temveč neka racionalna pot v Evropi, kjer ni lahko slišati glasu razuma in dialoga. Ko govorim o tem, ne gre za pridobivanje ali izgubo točk. Svojo državo moramo zaščititi."

Ob tem je izpostavil, da je v Srbijo zaradi napovedanega obiska prišlo veliko tujih novinarjev, "da bi posneli fotografijo Lavrova in Vučića". "Kaj je Srbija storila narobe?" se je ob tem vprašal. "Kot predsednik ne bom obsodil Dostojevskega," je nadaljeval. "Ta majhna država ne sme obstajati. Ta histerija je pokazala, kar želijo videti. Vidijo pa, da Rusija ne more nič. In potem pridejo do tega, da se izživljajo na neki mali državi," še ocenjuje srbski predsednik.

Moskva: Gre za sovražna dejanja

Kremelj je dejanja treh držav, ki so zaprle zračni prostor in s tem preprečile obisk Lavrova v Srbiji, danes označil za sovražna. "Takšna sovražna dejanja proti naši državi lahko povzročijo določene težave," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov in obenem zatrdil, da ta ne bodo preprečila Moskvi, da nadaljuje stike s prijateljskimi državami, kot je Srbija, poroča Tass.

Poteze trojice držav je obsodil tudi Lavrov. "Zgodilo se je nekaj nepredstavljivega, to je bil odvzem pravice suvereni državi do izvajanja zunanje politike," je dejal vodja ruske diplomacije, ki je namesto obiska v Srbiji v Moskvi spregovoril na novinarski konferenci, ki je potekala po spletu.

Tudi Lavrov je podobno kot Peskov zatrdil, da nihče ne bo pokvaril odnosov med Rusijo in Srbijo. Dodal je še, da je Moskva povabila srbskega zunanjega ministra Nikolo Selakovića na uradni obisk v Rusijo v bližnji prihodnosti, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

Lavrov naj bi se sicer v okviru obiska v Beogradu sešel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, pogovarjali pa naj bi se med drugim o oskrbi države z ruskimi energenti.

Vučić in ruski predsednik Vladimir Putin sta se konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je prejšnji torek iztekla do takrat veljavna pogodba.