Nekdanja kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Nekdanja kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA

Angela Merkel je tako kot tudi nekateri drugi vidni nemški politiki tarča kritik, da je kot kanclerka preveč popuščala Putinu in ni naredila dovolj, da bi ustavila njegovo vse agresivnejšo zunanjo politiko.

Nanjo med drugim letijo očitki, da je zaradi njenega odnosa do Rusije, pri čemer je dajala prednost poslovnim povezavam, Nemčija ranljiva v odnosu s to državo.

Plinovod Severni tok 2, po katerem naj bi Nemčija zemeljski plin prejemala neposredno od Rusije, je bil zgrajen, ko je bila Angela Merkel kanclerka, projekt pa je ustavil njen naslednik Olaf Scholz tik pred ruskim napadom na Ukrajino 24. februarja.

Nemčija si prizadeva zmanjšati odvisnost od ruskih energentov, ne da bi s tem škodovala svojemu gospodarstvu.

A, kot je dejala nekdanja kanclerka, sta Evropa in Rusija sosedi, ki se ne moreta ignorirati. Pozvala je k sobivanju, poroča BBC.

Napad na Ukrajino je bil po njenih besedah "ne samo nesprejemljiv, ampak tudi velika napaka Rusije", je dejala v pogovoru z nemškim novinarjem in pisateljem Alexandrom Osangom, ki je potekal na odru slovitega berlinskega gledališča Berliner Ensemble, obenem pa ga je prenašala javna televizija ARD.

"Če bomo začeli gledati stoletja nazaj in se prepirati o tem, kateri del ozemlja naj bi pripadel komu, bomo imeli samo vojno," je dejala. To pa "nikakor ni možnost," je dodala.

Angela Merkel je branila sankcije, ki jih je Nemčija pod njenim vodstvom uvedla zoper Rusijo kot odgovor na rusko priključitev ukrajinskega polotoka Krim. Glede tega se nima za kaj opravičiti, je dejala.

Zagovarjala je tudi vlogo Nemčije v mirovnem procesu v Minsku, ki naj bi končal spopade na vzhodu Ukrajine v letih 2014 in 2015.

Ta mirovni proces je Ukrajini dal čas, da se je razvila kot država in okrepila svojo vojsko. "Ni se mi treba kriviti, ker si ne bi dovolj prizadevala," je dejala.

Je pa tudi priznala, da ni nikoli verjela, da je mogoče Putina pridobiti z obljubami trgovine. "Vojaško odvračanje je edini jezik, ki ga razume," je dejala. Kot je razkrila, ji je Putin že zdavnaj jasno povedal, da je bil propad Sovjetske zveze po njegovem "najhujši dogodek 20. stoletja".

Leta 2008 je nasprotovala članstvu Ukrajine v Natu, saj je hotela preprečiti eskalacijo z Rusijo, poleg tega pa tudi Ukrajina sama ni bila pripravljena. "To ni bila Ukrajina, kot jo poznamo danes," je dejala. "Država ni bila stabilna, bila je polna korupcije."

Prvi večji intervju Angele Merkel po odhodu s položaja