Graham Phillips vrsto let poroča iz Ukrajine. Foto: YouTube
Graham Phillips vrsto let poroča iz Ukrajine. Foto: YouTube

43-letnega Phillipsa so nekateri britanski poslanci obtožili celo vojnih zločinov zaradi svojega intervjuja z zajetim, vklenjenim britanskim državljanom Aidenom Aslinom, ki ga je v posnetku, objavljenem na YouTubu, označil kot "plačanca", ne pa vojnega ujetnika, ob tem pa ga je vprašal, ali ve, da mu lahko grozi smrtna kazen.

Aslina, ki ima sicer dvojno, ukrajinsko in britansko državljanstvo ter je služil v ukrajinski vojski že pred vojno, so ruske sile zajele aprila med bitko za Mariupolj.

Britanski poslanec Robert Jenrick je 45-minutni videointervju označil za "grobo kršitev ženevske konvencije", saj da je bil Aslin intervjuvan v "očitne propagandne namene", Phillips pa da je "nevarno blizu, da se mu sodi za vojne zločine". YouTube je video pozneje umaknil in ustavil oglaševanje na Phillipsovem kanalu.

Sorodna novica Bataljon Azov: Od neonacistične milice do odreda ukrajinske vojske

Phillips se opisuje kot neodvisni novinar in ustvarjalec dokumentarnih filmov, ki deluje s "popolno integriteto", a se že leta otepa očitkov, da svojim sledilcem širi proruske teorije zarot in dezinformacije. Med zdajšnjo vojno je tako denimo podvomil o verodostojnosti navedb o množičnem pokolu v Buči in dejal, da sam v tem času ni bil priča kakšnim "neprimernim dejanjem" ruske vojske proti civilistom v regiji.

Po navedbah britanskih oblasti so Phillipu zamrznili premoženje, ker je njegova medijska vsebina pripomogla k "destabilizaciji Ukrajine". "Graham Phillips je videobloger, ki je ustvarjal in objavljal medijsko vsebino, ki podpira ter promovira dejanja in politike, ki destabilizirajo Ukrajino ter spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine," so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva.

Prvi Britanec na seznamu

Phillips je sicer živel v Ukrajini kar nekaj let in med drugim delal za rusko državno televizijo Russia Today (RT), a so ga ukrajinske oblasti leta 2014 izgnale iz države, potem ko naj bi "snemal objekte, ki jih je prepovedano snemati".

Kljub temu je v prihodnjih letih še vedno dokaj redno poročal iz Ukrajine, a zgolj z ruskih delov države. Kmalu po tem, ko so ruske sile 24. februarja napadle Ukrajino, se je prebil v Doneški bazen, od koder zadnjih nekaj mesecev poroča na svojem kanalu na YouTubu.

Sorodna novica Problematika prostovoljnih tujih borcev: brez izkušenj, brez nadzora, brez zadržkov

V Nottinghamu rojeni novinar, ki pravi, da se financira večinoma z množičnim financiranjem (crowdfunding), je eden od 42 ljudi, proti katerim je britanska vlada uvedla najnovejši krog sankcij. Poleg Phillipsa so na seznamu še voditelji samooklicanih republik Doneck in Lugansk ter 29 ruskih guvernerjev, vključitev Phillipsa pa je sploh prvič, da je britanska vlada na seznam dodala svojega državljana.

"Današnje sankcije so nadgradnja britanskega vseobsegajočega svežnja sankcij proti Rusiji in so uperjene proti več kot 1100 posameznikom in več kot sto pravnim osebam. Pred kratkim sta začeli veljati tudi prepoved novih britanskih naložb v Rusiji in prepoved uvoza ruskega zlata," so še sporočili z ministrstva.

Phillips: Vladi ni všeč moje delo

Zunanja ministrica Liz Truss je ob tem dejala, da bo vlada "še naprej uvajala stroge sankcije proti tistim, ki skušajo legitimizirati Putinovo nezakonito invazijo, dokler Ukrajina ne zmaga".

Phillips se je po drugi strani na sankcije odzval s sporočilom, da bo nadaljeval svoje delo in "kazal resnico iz Doneškega bazena".

"Nobene priložnosti nisem imel, da bi se branil, nihče me ni obvestil, nobene obtožnice ni proti meni, sankcioniran sem zgolj in samo, ker britanski vladi ni všeč moje delo," je povedal za BBC. "Tako da naj bo to opozorilo vsakemu britanskemu novinarju – če vladi ne bo všeč vaše delo, se to lahko zgodi tudi vam. Kar pa se tiče mojega dela, lahko o njem rečete, kar hočete, ampak je, kar je – neodvisno britansko novinarstvo."

Phillips je sicer med drugim poročal kritično do kosovske neodvisnosti, zaradi česar ga je kosovska vlada leta 2019 razglasilo za "persono non grato".