Film Vikend Jožeta Bevca iz leta 1963 bo na ogled na uvodni dan festivala. Foto: FeKK
Film Vikend Jožeta Bevca iz leta 1963 bo na ogled na uvodni dan festivala. Foto: FeKK

Festival odpira današnja popoldanska projekcija v Slovenski kinoteki v okviru programskega sklopa Drugi val: Zeitgeist, ki prinaša 12 kratkih filmov. Na isti lokaciji bo sledila še projekcija sklopa SFA: Skrivno življenje – arhivirano, v Kinodvoru pa bodo nato še na ogled filmi iz sklopa Klasiki: Zasebno življenje vsega, ki jih bo pospremilo svečano odprtje festivala. V Letnem kinu Slovenske kinoteke se bo odvila še projekcija presenečenja, uvodni dan festivala se bo sklenil s koncertom domače zasedbe Masaž na Kinodvorišču.

Dogodki letošnjega FeKK-ja se bodo odvili v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi na Metelkovi, v dvorani Slovenske kinoteke, Kinodvoru, Galeriji Škuc in na drugih lokacijah po prestolnici. Urnik projekcij si lahko pogledate tukaj.

Nekateri sklopi bodo med festivalom brezplačno dostopni za ogled tudi na Bazi slovenskih filmov, festivalski katalog pa lahko prelistate na tej povezavi.

Letošnji festivalski program je torej v znamenju naslova Skrivno življenje, pod katerim odkrivajo skrite ali zastrte perspektive, ki se poskušajo izmuzniti dominantnim pogledom sodobne družbe ali antropocentričnim dikcijam. Osrednjo vlogo posebej kuriranih programov so organizatorji "namenili naravi v njenih najrazličnejših razsežnostih, s tem pa tudi težnji do bolj empatičnega in celovitejšega razumevanja sveta okoli nas, ki gre mimo diktata kapitala in ideologij. Filmi nam bodo približali skrivno življenje flore, favne, omnie in nečloveških agentov," sta zapisala Peter Cerovšek in Matevž Jerman v festivalskem uvodniku.

Tako kot pretekle izvedbe bosta tudi letošnje festivalsko dogajanje v veliki meri zaznamovala mednarodni tekmovalni program FeKK BAL, ki prinaša vrhunce sodobne produkcije kratkih filmov z držav balkanskega polotoka in domači tekmovalni program FeKK SLO, za katerega so letos prejeli rekordnih 170 prijav. Kot so zapisali organizatorji, to kaže na močno ustvarjalno energijo domačega okolja, izbor tekmovalnega programa pa predstavlja pravi cvetober slovenskih kratkometražcev.

Sometimes I Wish I Were An Angel Sometimes, Ester Ivakič, Slovenija, 2022. Foto: FeKK
Sometimes I Wish I Were An Angel Sometimes, Ester Ivakič, Slovenija, 2022. Foto: FeKK

Festival bo tokrat gostil srbskega režiserja Želimirja Žilnika s premiernim programom kratkih filmov Politične lekcije iz Zahodne Nemčije, ki so do nedavna veljali za izgubljene. FeKK bo gostil tudi največji poljski festival kratkega filma Short Waves, gostja festivala bo v fokusu sekcije Instant Kult hrvaška režiserka Sunčica Ana Veldić, ki se kot filmska ustvarjalka in obenem poklicna veterinarka v svojih filmih na edinstven način ukvarja z živalsko perspektivo.

Ob sekciji Klasiki in nominirancih za najboljši evropski kratki film leta v programih EFA Shorts festival prinaša tudi nabor kuriranih programov in pogovorov z gosti. Letošnji FeKK pa znova uvaja program za najmlajše Cinemini, tokrat torej prav tako pod naslovom Skrivno življenje. Program so pripravili v sodelovanju s Kinodvorovim programom Kinobalon, pogovor ob filmih bo za otroke vodil Rok Kušlan.

Prizor iz filma La Soufrière, ki ga je Werner Herzog posnel leta 1977, bo na ogled v okviru sekcije Klasiki. Foto: FeKK
Prizor iz filma La Soufrière, ki ga je Werner Herzog posnel leta 1977, bo na ogled v okviru sekcije Klasiki. Foto: FeKK

Letošnji strokovni program PROFeKK prinaša predavanja, okrogle mize in delavnice v Galeriji Škuc, dopolnjujeta pa ga filmsko-kritiška delavnica Ostrenje pogleda in scenaristična delavnica Kratka Scena, ki jo vodi angleško-danski scenarist in gost PROFeKK-a Christian Gamst Miller-Harris, avtor scenarija za film Helium, ki je leta 2014 prejel oskarja za najboljši kratki film.

V okviru spremljevalnega programa bo v prostorih Projektne sobe SCCA-Ljubljana med 16. in 20. avgustom na ogled samostojna razstava Nature is Healing/Narava se celi lanske dobitnice nagrade FeKK Grand Prix Sare Bezovšek.