Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Uporabnice in uporabniki prostora, kot sami sebe imenujejo, pravijo, da so se odločili, da iz nečesa zapuščenega, opuščenega in propadajočega znova ustvarijo nekaj živega, avtonomnega in navdihujočega. Poudarili so, da to počnejo v času "premnogih kriz – od okoljske, zdravstvene in podnebne do stanovanjske – ter po letih komercializacije in krčenja vključujočih javnih prostorov za vse".

Opisujejo, da je že pred leti iz civilne družbe prišel poziv, naj se prostori, ki so v lasti DUTB-ja, namenijo izpolnjevanju potreb ljudi in družbe. "Navsezadnje gre za lastnino, ki je nastala z javnim denarjem, zato bi bilo smiselno, da bi te prostore upravljali ljudje," dodajajo.

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi
Policija je popisala aktiviste, ki so zasedli Linhartovo 43 v Ljubljani in razglasili t. i. avtonomno cono. Foto: MMC RTV SLO
Policija je popisala aktiviste, ki so zasedli Linhartovo 43 v Ljubljani in razglasili t. i. avtonomno cono. Foto: MMC RTV SLO

"Vse koalicijske vladne stranke, poleg njih pa tudi stranke Pirati, DeSUS, Vesna in LMŠ, so v predvolilni kampanji na vprašanje iniciative Glas ljudstva odgovorile, da je treba avtonomne prostore zaščititi in da podpirajo vzpostavljanje novih. Zdaj je čas za dejanja. Zato pozivamo vse oblastne organe in institucije, da ravnajo tako, da ne bodo poskušale poseči v na novo vzpostavljeni avtonomni prostor," so zapisali v javnem pismu.

Kot poudarjajo, si želijo varen prostor za različne socialne in kulturne dejavnosti ter za delovanje različnih družbenih skupin.

In dodajajo, da imajo "še zlasti mladi vedno manj odprtih in dostopnih prostorov za uresničevanje svojih želja ter za skupinsko organiziranje, številna društva, nevladniki in kolektivi so bili v zadnjih letih prisiljeni komercializirati in formalizirati svoje delovanje, s čimer so postali nedostopni in nevključujoči za večino. Mladi si želimo prostora, kjer se nam ne bi bilo treba samocenzurirati, se omejevati ali biti nekomu všečni. Želimo si prostora, kjer nas ne bodo obravnavali kot stranke, ki jim je treba ugoditi, kot se to dogaja v številnih mladinskih centrih in drugih institucijah."

Policija je popisala navzoče

V soboto okoli 17. ure je k stavbi na Linhartovi cesti 43 "prišlo pet policijskih avtomobilov in kombijev. Popisali so ljudi, ki so zasedli ta prostor. Niso zahtevali, da se umaknemo," je za MMC povedal predstavnik Participativne Ljubljanske Avtonomne Cone. Dejal je, da so jih popisali "preventivno, ni bilo nobene kršitve".


Za odziv smo zaprosili tudi DUTB in Policijsko upravo Ljubljano. Na njihova odgovora še čakamo.