Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ankete so napovedovale tesno bitko med levim blokom s socialdemokrati na čelu in desnim taborom s populističnimi Švedskimi demokrati Jimmieja Akessona.

Levi tabor, v katerem so poleg Socialnih demokratov še Zeleni, Levica in Stranka centra, naj bi po vzporednih izidih prejel 49,8 odstotka glasov podpore.

Desni pol, ki ga sestavljajo Švedski demokrati, konservativna Zmerna stranka, Krščanski demokrati in Liberalci, naj bi prejel 49,2 odstotka.

Andersson izključuje sodelovanje s Švedskimi demokrati

Tako levi kot desni del političnega spektra sta notranje razdeljena, kar bi lahko otežilo proces oblikovanja vladajoče koalicije.

Za glavna kandidata za mandat za sestavo nove vlade po volitvah veljata sedanja premierka Andersson in konservativni Ulf Kristersson iz Zmerne stranke.

Andersson je ob oddaji glasu v Stockholmu pozvala ljudi, naj se udeležijo volitev, že prej pa napovedala, da je pripravljena sodelovati z vsemi političnimi strankami razen s skrajno desnimi Švedskimi demokrati.

Glavne teme: davki, sociala, priseljevanje in energetika

Za sporni temi sta se v tokratni volilni kampanji izkazali načrtovani davčna in socialna reforma. Konservativci in Švedski demokrati so pred volitvami veliko opozarjali tudi na temi priseljevanja in integracije priseljencev, veliko se je govorilo tudi o visokih cenah energentov.

Hkrati s parlamentarnimi volitvami Švedi volijo tudi predstavnike regionalnih in lokalnih oblasti.  Foto: Reuters
Hkrati s parlamentarnimi volitvami Švedi volijo tudi predstavnike regionalnih in lokalnih oblasti. Foto: Reuters

"Moje jasno sporočilo je: med pandemijo smo podpirali švedska podjetja in gospodinjstva. Znova bom ravnala na popolnoma enak način, če bom vnovič pridobila vaše zaupanje," je dejala Andersson ta teden v eni od zadnjih razprav pred glasovanjem.

Andersson je bila dolgo finančna ministrica, preden je pred letom dni postala prva ženska na čelu švedske vlade.

"Prednost bomo dali zakonu in redu, da bo gradnja nove podnebno pametne jedrske energije dobičkonosna," je dejal Kristersson v videoposnetku, ki ga je objavila njegova stranka. "Preprosto povedano, Švedsko želimo urediti," je zatrdil.

Greta Thunberg prvič na volitve

Parlamentarne volitve na Švedskem potekajo vsaka štiri leta, v riksdag pa se uvrstijo stranke, ki presežejo štiriodstotni prag. Na volilni dan na Švedskem poleg poslancev tradicionalno volijo tudi predstavnike regionalnih in lokalnih oblasti.

K udeležbi na volitvah je pozvala tudi okoljska aktivistka Greta Thunberg. "Demokracija ne velja samo na dan volitev, ampak vsak dan. Toda mi, ki imamo ta privilegij, da lahko izbiramo, imamo odgovornost, da to storimo," je na Twitterju in Instagramu sporočila 19-letnica, ki je ena od okoli 440.000 volilnih upravičencev, ki imajo tokrat prvič volilno pravico.