Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Dovolili smo, da gre segregacija tako daleč, da imamo na Švedskem vzporedne družbe. Živimo v isti državi, vendar v popolnoma različnih realnostih," je dejala Andersson na novinarski konferenci ob predstavitvi niza pobud za boj proti organiziranemu kriminalu.

Številni Švedi so bili na začetku meseca šokirani po nasilnih nemirih, v katerih je bilo ranjenih več kot sto policistov, potem ko je vodja skrajne desničarske skupine Trda linija, dansko-švedski politik Rasmus Paludan, na shodu svojih privržencev zažgal Koran in napovedal nove sežige islamske svete knjige na shodih v pretežno priseljenskih soseskah.

Kot piše Reuters, je švedska premierka v nenavadno iskrenem in samokritičnem govoru za nasilje obtožila kriminalce, a pri tem dejala, da so dovolili, da se na Švedskem razpase islamizem in desni ekstremizem.

V zadnjih dveh desetletjih se je število ljudi na Švedskem, ki so bili rojeni v tujini, podvojilo na dva milijona oziroma na petino prebivalstva.

"Integracija je bila preslaba v času, ko smo imeli veliko priseljevanja. Družba je bila prešibka, prav tako so bila prešibka sredstva za policijo in socialne službe," je dejala premierka.

Andersson je ob predstavitvi pobude za boj proti kriminalu napovedala vzpostavitev krajevnih odborov za mladostniško kriminaliteto, v katerih bi sodelovale socialne službe in policija. Predlagala je tudi ukrepe, s katerimi bi zagotovili, da mladi ostanejo v šolah in ne končajo na ulici.

Švedska je sicer od leta 2015, ko je sprejela več priseljencev na prebivalca kot katera koli druga država v Evropski uniji, radikalno zaostrila priseljensko zakonodajo, ki je zdaj ena najbolj restriktivnih v Evropi.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je bila zato kritična do Švedske, saj naj bi s spremenjeno politiko povzročala človeško trpljenje in še oteževala integracijo priseljencev.