Dirigent Jurij Kerpatenko je "zavrnil udeležbo na koncertu, ki so ga okupatorji nameravali prikazati kot tako imenovano 'izboljšanje mirnega življenja' v Hersonu", je ukrajinsko ministrstvo zapisalo v izjavi na svoji strani na Facebooku.

Foto: arhiv RTV
Foto: arhiv RTV

1. oktobra naj bi nastopil komorni orkester Gileja, katerega glavni dirigent je bil Kerpatenko, a je "kategorično zavrnil sodelovanje z okupatorji", piše v izjavi, ki jo povzema The Guardian.

Kerpatenko je bil tudi glavni dirigent hersonskega glasbeno-dramskega gledališča Mikole Kuliša. Do maja je na svoji strani na Facebooku objavljal sporočila, skozi katera je kljuboval ruski agresiji v Ukrajini. Regionalno tožilstvo v Hersonu v Ukrajini je zdaj sprožilo uradno preiskavo "na podlagi kršitev zakonov in običajev vojne, povezanih z naklepnim umorom".

Njegovi svojci zunaj Hersona so sicer izgubili stik z njim že v septembru. Novico o njegovi smrti je nemudoma obsodila vrsta ukrajinskih in mednarodnih umetnikov, poudarjajo pri Guardianu. "Vemo, da ruski režim lovi aktiviste, novinarje, umetnike, voditelje skupnosti in vse, ki so se pripravljeni upreti okupaciji," je denimo dejala Victoria Amelina, ukrajinska pisateljica, ki je postala preiskovalka vojnih zločinov.

Ukrajinski pisatelj Andrej Kurkov (1961). Foto: EPA
Ukrajinski pisatelj Andrej Kurkov (1961). Foto: EPA

Potegnila je vzporednico med Kerpatenkom in Mikolom Kulišem, ukrajinskim dramatikom, po katerem se imenuje gledališče, v katerem je dirigent deloval. "Kuliš je bil ustreljen 3. novembra 1937 blizu Sandarmoha skupaj z 289 drugimi ukrajinskimi pisatelji, umetniki in intelektualci. Jurija Kerpatenka so oktobra 2022 ustrelili v njegovem domu v Hersonu," njene besede povzema Guardian.

Ukrajinski pisatelj Andrej Kurkov pa je komentiral takole: "Zdaj bo ime Jurija Kerpatenka dodano na seznam umorjenih umetnikov v Ukrajini. Vedno bolj se mi zdi, da si Rusija ne prizadeva samo za okupacijo ukrajinskih ozemelj, ampak tudi zavzeto uničuje ukrajinsko identiteto, katere pomemben del je ukrajinska kultura."