Pogajalska skupina sindikata Fides. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Pogajalska skupina sindikata Fides. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Zdravnice in zdravniki bomo jutri normalno delali tako kot do zdaj, v korist naših bolnic in bolnikov," je povedal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič.

Današnjo razpravo glavnega stavkovnega odbora je opisal kot dolgo in burno. "To kaže, da je nezadovoljstvo zdravnic in zdravnikov doseglo vrelišče. Vendar pa je bil na koncu dosežen konsenz, da je današnji oziroma včeraj parafirani sporazum pomemben korak k ciljem, ki ga je začrtala letna konferenca Fidesa," je dejal.

"Vlada je dala s sporazumom resne in pomembne zaveze, začrtali smo časovnico. Zavedamo se, da do uresničitve sporazuma ni mogočih samo nekaj dni, zato vladi dajemo čas. A časovnica je jasna, ves čas jo bomo podrobno spremljali in ocenjevali nadaljnje poteze vlade," je po sklenitvi dogovora dejal Zemljič.

Podpis sporazuma bo v sredo popoldne, ko bodo na novinarski konferenci tudi predstavili podrobnosti sporazuma. Je pa potrdil neuradne informacije, da so govorili v smeri oblikovanja posebnega stebra za zdravstvo ob načrtovani prenovi enotnega plačnega sistema.

Na vprašanje, ali zvišanja plač za zdaj niso predvidena, je Zemljič ponovil, da bo več jasno v sredo, da pa so se s tem namenom danes začela pogajanja glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

Sorodna novica Vlada in sindikat Fides sta se dogovorila za prekinitev stavke. Vsebina dogovora ni znana.

Kljub torkovemu parafiranemu dogovoru med predstavniki sindikata in vladno stranjo je končna odločitev glede možnosti prekinitve stavke sledila šele po koncu današnjega zasedanja stavkovnega odbora Fidesa. Ta je potrdil vsebino parafiranega sporazuma z vlado, kar pomeni, da je zdravniška stavka začasno zamrznjena, sporazum pa naj bi bil podpisan v sredo.

Stavkovni odbor se je sešel ob 10. uri. Nekaj po 14. uri so v prostore Fidesa vkorakali minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

V sindikatu Fides so stavko napovedali po izredni letni konferenci v drugi polovici septembra. Izmed glavnih so izpostavili zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Ob tem je Bešič Loredan ves čas poudarjal, da vlada ni naklonjena izstopu zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob napovedi stavke izrazil pričakovanje, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. "Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače," je dejal.

Glede ugibanj, kaj pomeni, da ob zadnjih pogajanjih ni bilo videti dolgoletnega predsednika Konrada Kuštrina, pa je Zemljič pojasnil, da je "to sporočilo, da sindikat ni samo en človek, ampak da je sindikat veliko ljudi, da smo sindikat vse zdravnice in zdravniki, ki znamo stopiti skupaj in tvorno sodelovati ter priti do cilja".

Bodo zdravniki in zobozdravniki stavkali?