Nemiri v Bruslju. Foto: Reuters
Nemiri v Bruslju. Foto: Reuters

Čeprav je maroška skupnost določila svoje ljudi, da bi mirili razgreteže, je v središču Bruslja znova prišlo do uničevanja tuje lastnine, nekateri nasilneži pa so policiste napadli s pirotehničnimi sredstvi. Da bi jih razgnala, je policija uporabila vodni top, več nasilnežev je bilo tudi aretiranih, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič.

Fotografije iz belgijske prestolnice kažejo člane posebne policijske enote v polni opravi in goreče kupe smeti. Vendar pa je na fotografijah Belge mogoče videti tudi meščane, ki so zvečer začeli čistiti ulice.

O napetih razmerah so poročali tudi iz nekaterih drugih belgijskih krajev.

Policija v pripravljenosti v Parizu. Foto: Reuters
Policija v pripravljenosti v Parizu. Foto: Reuters

V Franciji aretirali 170 ljudi

V Franciji so medtem kljub zelo nizkim temperaturam navijači domače reprezentance prišli na ulice in proslavljali uvrstitev svoje reprezentance v finale svetovnega prvenstva. Na Elizejske poljane v Parizu se je zgrnila večtisoglava množica ljudi, ki je prešerno proslavljala zmago. Med množico francoskih zastav je bilo videti tudi maroške, saj številni francoski državljani izvirajo prav iz te države, je dodal Jurič.

Kot poroča Deutsche Welle, je bilo na ulicah francoskih mest 10.000 policistov, ki so skušali preprečiti nemire, a jim to ni v celoti uspelo. Policija je v Parizu razgnala množico, ki je ob Slavoloku zmage v Parizu uporabila pirotehniko, v Nici pa so razgreteže, ki so metali petarde, razgnali s solzivcem. Po vsej Franciji je bilo aretiranih okoli 170 ljudi, med njimi tudi 40 takšnih, ki naj bi imeli povezave s skrajno desnimi skupinami, saj so imeli pri sebi nezakonito orožje.

V Montpellieru na jugu Francije so se na ulicah zbrali tudi razočarani maroški navijači. Pri tem je avtomobil povozil 14-letnega dečka, ki je zaradi poškodb pozneje umrl v bolnišnici.

V Berlinu mirno

V Berlinu pa je bilo po maroškem porazu mirno, večina navijačev je po tekmi hitro odšla domov, so sporočili iz policije. Sicer so bili policisti v pripravljenosti – predvsem za primer zmage maroške ekipe. V eni od berlinskih četrti so navijači pripravili kratek ognjemet.