Hrvaški spletni portal Index. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Hrvaški spletni portal Index. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Medtem ko pri nas policija vodi predkazenski postopek zoper podjetje Gen-I in njegove odgovorne osebe, med katerimi naj bi bil tudi nekdanji prvi mož Gen-I-ja in premier Robert Golob, so se o domnevnem financiranju predvolilne kampanje zdajšnjega kosovskega premierja Albina Kurtija te dni znova obsežno razpisali mediji na Kosovu, v Albaniji, Srbiji in na Hrvaškem. Šlo naj bi kar za več milijonov evrov. V domnevno sporne posle naj bi bil vpleten tudi kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj.

Domnevna afera se vleče že od lanskega aprila še pred parlamentarnimi volitvami, torej še preden je Robert Golob postal predsednik vlade. Mediji na Balkanu se pri tem sklicujejo na novinarja Luko Perša in njegov portal Prava.si. Navaja več sumljivih denarnih transakcij, celo do 80 milijonov evrov, s katerimi naj bi Gen-I v tujino nakazoval denar in posredno financiral politično kampanjo kosovskega premierja Kurtija.

"Ko sem šel na aplikacijo Erar in sem tam kliknil na časovnico, sem videl, da je Gen-I v preteklosti nakazoval denarna sredstva v svoje hčerinske družbe v Bosno in Hercegovino, v Srbijo, Albanijo, Ukrajino in Turčijo," je za TV Slovenija povedal Perš.

Sorodna novica Golob: Bil je cel kup različnih poskusov, da bi se me diskreditiralo prek represivnih organov

Tudi Mladina je konec leta pisala, da policija in specializirano tožilstvo preiskujeta posle Gen-I-ja in hčerinske družbe Gen-I iz Beograda. Ta družba naj bi denar na podlagi svetovalnih pogodb, domnevno naj bi šlo za 600 tisoč evrov, nakazovala podjetju v Črno goro, od tam pa naj bi ga kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berišaj nosil v Slovenijo.

Kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla Schwarz je predvčerajšnjim za TV Slovenija povedala: "Nimamo uradnih informacij, da je prišlo do tovrstnih kršitev, ali da v zvezi s tem poteka preiskovalni postopek."

Na Kosovu v zvezi s tem poteka parlamentarna preiskava, pri nas pa se za njo zavzema le stranka SDS; NSi podpisov za tako komisijo noče prispevati.

Mediji na Balkanu o domnevno spornih transakcijah GEN-I-ja na Kosovu