Jadrolinija je letos poleg vsakoletnega sezonskega zvišanja cen za 20 odstotkov vozovnice še dodatno podražila. Foto: BoBo
Jadrolinija je letos poleg vsakoletnega sezonskega zvišanja cen za 20 odstotkov vozovnice še dodatno podražila. Foto: BoBo

5,6 milijona turistov in 20,4 milijona prenočitev je Hrvaška imela od začetka letošnjega leta, hkrati pa so tudi prihodki višji za šest odstotkov, se je ta teden pohvalil hrvaški premier Andrej Plenković.

In čeprav premier vidi rekordno sezono, tudi zaradi schengena in prehoda na evro, turistični delavci svarijo pred slabimi junijskimi rezultati. Makarska je imela na primer do sredine junija za 25 odstotkov manj prenočitev kot lani, podobno je na Hvaru in Braču, kjer so že začeli spuščati cene zasebnih nastanitev za 20 odstotkov. Pol manj turistov kot lani je trenutno tudi v Primoštenu. "Začetek junija je bil boljši kot lani, sredina nekoliko slabša, precej večji promet pa si obetamo v zadnjem delu meseca zaradi začetka šolskih počitnic," pravi direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristijan Staničić.

V Zadru so zadovoljni z obiskom v juniju, a bojijo se, da vsi apartmaji ne bodo zasedeni. "Letos smo dobili 2800 novih zahtev za kategorizacijo, lani jih je bilo 2600 in s takšnim tempom ne bomo mogli zapolniti vseh apartmajev, odpadli bodo tisti s slabšo ponudbo," pravi predsednik združenja zasebnih nastanitev v Zadru Klaudio Grdović.

Ta konec tedna pričakujejo več kot 68.000 potnikov in 15.000 vozil, pa je povedala Jelena Ivulić iz Jadrolinije, ki je letos poleg sezonskega zvišanja cen za 20 odstotkov vozovnice še dodatno podražila. Tako bo trajekt za štiričlansko družino letos od Splita do Hvara v eno smer stal 78 evrov.