Tudi Rim se spopada s hudo vročino. Foto: Reuters
Tudi Rim se spopada s hudo vročino. Foto: Reuters

Rdeči alarm velja za 23 od 27 večjih italijanskih mest, od Trsta na severu do Messine na Siciliji. V pričakovanju novih rekordnih meritev so oblasti vzpostavile tudi posebno telefonsko številko, na kateri prebivalci lahko zaprosijo za pomoč ali dobijo informacije o tem, kako se spopasti s hudo vročino.

V prestolnici Rim, kjer se temperature zadnje dni gibljejo okoli 40 stopinj Celzija, so oblasti odprle 28 zdravstvenih središč, v katerih se ljudje lahko ohladijo in dobijo pitno vodo.

Tisoče ljudi pomoč zaradi simptomov vročinske kapi in drugih z vročino povezanih stanj poišče tudi v bolnišnicah. Takih je trenutno kar četrtina vseh obiskov, poroča La Repubblica.

Najbolj vroče je še naprej na Sardiniji in Siciliji, kjer so v torek namerili 46,3 stopinje Celzija. Visoke temperature bodo tam in na jugu države vztrajale, medtem ko si na severu lahko v četrtek obetajo padec temperatur.

Lansko poletje je bila vročina kriva za več kot 18.000 smrti v Italiji, je ugotovila nedavno objavljena raziskava dveh inštitutov za javno zdravje iz Pariza in Barcelone.

Rekordne temperature v Italiji in po svetu strokovnjaki pripisujejo podnebnim spremembam, ki so letos še posebej občutne zaradi pojava El Nino. Zaradi globalnega segrevanja, ki ga s svojo dejavnostjo povzroča človek, bodo takšni izjemni vremenski dogodki po vseh pričakovanjih dlje trajajoči in pogostejši.

V italijanski prestolnici so izmerili rekordne temperature. Foto: Reuters
V italijanski prestolnici so izmerili rekordne temperature. Foto: Reuters

V Avstriji in na severu Italije pustošilo neurje

Brez elektrike je ostalo več kot 20.000 gospodinjstev. Skupno so gasilci posredovali več kot šeststokrat, en človek je bil poškodovan.

Na Tirolskem so gasilci posredovali kar petstokrat. Neurje je lomilo in ruvalo drevesa, ta pa so padala na ceste, hiše, vozila in električno napeljavo. Brez elektrike je v torek v deželi ostalo približno 10.000 odjemalcev, danes zjutraj pa jih je bilo brez elektrike okoli 5700. Neurje je poškodovalo tudi 288 transformatorskih postaj v 37 občinah.

Močen dež, toča in sunki vetrov do 161 kilometrov na uro so ohromili cestni in železniški promet. Na enem od vlakov je obtičal tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

Nevarno je bilo tudi v gorah na Tirolskem, kjer je zaradi vremena obtičalo okoli 1600 pohodnikov na goro Rohrberg. Ti so se večinoma zadrževali v tamkajšnjih kočah, reševalci pa so jih do večera varno vrnili v dolino.

Na Štajerskem je brez elektrike v torek ostalo okoli 2000 gospodinjstev, danes pa jih je bilo brez elektrike še sto. Po podatkih reševalcev je bil poškodovan en človek, ko je drevo padlo na njegov avtomobil. V preteklih dneh se je v deželi z neurjem spopadalo okoli 350 gasilcev.

Gasilci so večkrat posredovali tudi na avstrijskem Koroškem. Močen veter je ruval drevesa in odkrival strehe, pri čemer je bil med drugim poškodovan tudi hotel v Vrbi na Koroškem. Okoli 10.000 gospodinjstev je v torek ostalo brez elektrike, v jutranjih urah pa jih je bilo brez elektrike danes še približno 4000.

Na Solnograškem je medtem okoli stokrat posredovalo več kot 600 gasilcev iz 27 različnih gasilskih enot. Neurje je povzročilo škodo v praktično vseh okrožjih v deželi. V krajih Wagrain in Uttendorf pa je zaradi močnega neurja zastalo več vzpenjač. V njih je bilo več ur ujetih okoli 150 ljudi, ki pa so zdaj že na varnem.

Nevihtna fronta se je v torek iz Avstrije nato pomaknila proti Sloveniji. Foto: BoBo
Nevihtna fronta se je v torek iz Avstrije nato pomaknila proti Sloveniji. Foto: BoBo

V Italiji najbolj prizadeti Dolomiti

Sever Italije je v torek prizadelo neurje z močnim vetrom in točo. Najbolj prizadeto je bilo območje Dolomitov, od koder iz več delov poročajo o vetrolomu. "Na nekaterih pobočjih je drevje skoraj v celoti podrto," je dejal predsednik dežele Benečija Luca Zaia.

Veter je v dolini Cadore podiral drevje podobno kot med neurjem konec oktobra 2018, ko je bilo uničenega več deset tisoč hektarov gozda. Drevesa so v vrtincu vetra padala kot domine, so povedale priče. Na območju Belluna je veter odkril številne strehe, zaradi padajočega drevja in strešnikov je nastala velika škoda na avtomobilih.

Po prvih ugotovitvah je močen veter poškodoval več kot 30 stavb, od tega je približno polovici odnesel strehe. V kraju Santo Stefano di Cadore so morali iz poškodovanih hiš evakuirati približno deset ljudi. Veter je pihal s hitrostjo do 129 kilometrov na uro, v Cortini d'Ampezzo pa so izmerili tudi sunke s hitrostjo 140 kilometrov na uro.

Poškodovanih ni bilo, je pa bilo več reševalnih akcij pohodnikov, rešili so tudi 14-letnega fanta, ki je padel v hudournik v bližini Predazza, in madžarski par, ki je v neurju obtičal na višini 2400 metrov.

Veter odkrival strehe tudi v Furlaniji - Julijski krajini

Neurje je prizadelo tudi Južno Tirolsko, od koder so prav tako poročali predvsem o težavah zaradi močnega vetra, zaznali so tudi zelo visoko število strel, drugo največje od začetka meritev leta 2010.

Zaradi podrtega drevja je bila zaprta železniška proga v Pustriški dolini, pa tudi več cest. O težavah zaradi vetra so poročali tudi iz Bolzana.

Za območje Dolomitov so neurja napovedana tudi za danes popoldne, a po navedbah južnotirolskih vremenoslovcev naj ne bi bila tako silovita. Obenem se bo z njimi končala huda vročina, ki je regijo pestila zadnje dni, ko so temperature dosegle 35 stopinj.

Po poročanju Primorskega dnevnika so obilne padavine in močni sunki vetra v torek pozno popoldne težave povzročali tudi v Furlaniji - Julijski krajini. Na območju Pordenona in Vidma je veter odkrival strehe ter podiral drevesa.

Reševalci so pomagali 80-letni ženski, ki je bila v avtu, na katerega je padlo drevo. Pri Huminu pa je drevje padlo na železniško progo, zato je obstal vlak z okoli 150 potniki.

Neurje pustošilo tudi na Hrvaškem in v BiH-u

Neurje z močnim vetrom, ki je v torek popoldne in zvečer pustošilo po severu Italije, v Avstriji in Sloveniji, je v večernih in nočnih urah prizadelo tudi dele Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Najhuje je bilo na območju Varaždina in Karlovca, kjer je veter odkrival strehe in ruval drevesa. Neurje je v varaždinski županiji lomilo in ruvalo drevesa ter podiralo električne drogove. Območje ob meji s Slovenijo je zajela tudi toča.

Širše območje karlovške županije je zaradi neviht ostalo brez elektrike, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite.

Nevihte, ki so jih spremljale obilne padavine in močen veter, so zajele tudi Zagreb, Samobor, Čakovec in Bjelovar, kjer so prejeli več prijav o porušenih drevesih in pretrganih električnih vodih. Ponekod je veter dvigoval strehe z družinskih hiš.

Ponoči je neurje doseglo BiH. Od Banjaluke se je razširilo na druga mesta, od Bugojna, Travnika, Zenice pa do Sarajeva.

Močen veter je med drugim podiral drevesa v prestolnici in Mostarju, a o večji škodi niso poročali. Nekateri kraji so ostali brez elektrike.

Nemški servis za spremljanje strel je po navedbah skupnosti Bosnia Storm Chasers na območju BiH-a do 23.30 zabeležil več kot 21.500 strel, predvsem na severu in severozahodu države.

Meteorologi v BiH-u in na Hrvaškem lokalne nevihte napovedujejo tudi za danes in v noči na četrtek. Zaradi visokih temperatur v BiH-u in na jadranski obali še vedno velja rdeče vremensko opozorilo.

Hudo neurje pustošilo tudi po Avstriji in Italiji