Ladja je proti Italiji plula iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfaks. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Ladja je proti Italiji plula iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfaks. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa obalna straža doslej sicer ni našla še nobenega trupla.

Ladja je proti Italiji plula iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfaks, ki velja za priljubljeno izhodiščno točko prebežnikov na poti v Evropo. Potonila je po tem, ko jo je zadel visok val. Na sedem metrov dolgi kovinski ladji je bilo po navedbah preživelih 45 ljudi, od katerih je štiri rešila malteška tovorna ladja.

Trije moški in ženska, ki so jih rešili, prihajajo iz Slonokoščene obale in Gvineje, na Lampeduso na jugu Italije pa jih je danes pripeljala italijanska obalna straža, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Preživeli so povedali, da so drugi prebežniki z ladje umrli, vendar obalna straža doslej ni našla še nobenega trupla. Ena od mogočih razlag je, da so jih rešili daleč od kraja nesreče. Povedali so še, da so iz Tunizije izpluli v četrtek in da je ladja potonila nekaj ur zatem, ko jo je zadel val. Po njihovih besedah je bilo na ladji samo 15 rešilnih jopičev.

Dve ladji s prebežniki sta blizu Lampeduse potonili že v nedeljo, ko je po podatkih preživelih umrlo 34 ljudi, med hudim neurjem pa so našli samo tri trupla. Rešili so 57 ljudi. Po navedbah BBC-ja ni jasno, ali je bila ena od ladij ta, s katere so rešili omenjene štiri prebežnike.

V sprejemnem centru na Lampedusi, ki je namenjen za 300 ljudi, je trenutno nastanjenih več kot 1500 prebežnikov. Na začetku tedna jih je bilo tam še 2500, a so jih oblasti več sto preselile na druge dele otoka in Italije, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Število prebežnikov, ki so letos prispeli v Italijo, se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je po morju italijansko obalo letos doseglo že več kot 90.000 prebežnikov. BBC poroča, da je letos na poti iz severne Afrike v Evropo umrlo že več kot 1800 ljudi.