Poljska je z vojaškim letalom poslala 33 palet pomoči. Foto: BoBo
Poljska je z vojaškim letalom poslala 33 palet pomoči. Foto: BoBo

Poljska Karitas je v Slovenijo poslala 25 sušilcev poplavljenih prostorov, 16 palet higienskih potrebščin, sedem palet orodja, lopat, metel in drugih čistilnih sredstev, štiri palete trajno pakirane hrane ter šest palet novih oblačil, posteljnine in odej, je ob pristanku poljskega letala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana povedala koordinatorica mednarodne pomoči po poplavah pri Slovenski karitas Jana Lampe.

"Njihova solidarnost seže še dlje. Na jutrišnji praznik, veliki šmaren, bodo po vseh poljskih cerkvah zbirali tudi finančna sredstva za pomoč Sloveniji. Poljakov je 40 milijonov, tako da upamo na veliko solidarnost. S pomočjo tega bomo potem pomagali slovenskim družinam pri obnovi poplavljenih domov," je poudarila.

Tudi namestnik direktorja Karitasa Poljske Ireneusz Krause je poudaril, da bodo v torek po celotni Poljski zbirali pomoč za Slovenijo. "Tukaj smo danes v imenu poljske Karitas in Poljakov, da pokažemo solidarnost s Slovensko karitas in s Slovenci," je dejal.

Poljska je bila ena prvih držav, ki se je na poplave v Sloveniji odzvala s humanitarno pomočjo. Prvi paket pomoči Rdečega križa Poljske je prispel 6. avgusta, je poudaril namestnik veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji Lukasz Paprotny.

Raztovarjanje pomoči. Foto: BoBo
Raztovarjanje pomoči. Foto: BoBo

Poljski inženirji bodo pomagali pri postavljanju mostov

V Slovenijo je nato prispela tudi poljska vojska, ki je pomagala pet dni. Skupaj s Slovensko vojsko, Civilno zaščito RS in gasilci so preverjali lokacije za postavitev montažnih mostov.

Te lahko v Sloveniji pričakujemo od prihodnjega ponedeljka, skupaj s skupino poljskih inženirjev, ki bodo teden dni pomagali pri postavitvi mostov v Gornjem Gradu in Mežici, je pojasnil.

Na Slovenski karitas poudarjajo, da so veseli mednarodne solidarnosti. Takoj po katastrofalnih poplavah so začeli prejemati klice Karitasa Avstrije, Karitasa Hrvaške, nato je sledil klic Karitasa Poljske in še številnih drugih, je povedala Lampe. Pomoč za Slovenijo zbira tudi Karitas Bosne in Hercegovine.

Poljska pošiljka pomoči prispela v Slovenijo

Slovenska karitas zbrala dva milijona evrov

Slovenska karitas je do zdaj za pomoč prizadetim v katastrofalnih ujmah zbrala nekaj več kot dva milijona evrov. Pol milijona evrov so prek svojih lokalnih enot že posredovali ljudem, in sicer v obliki finančne pomoči v vrednosti od 200 do 400 evrov, pa tudi v obliki bonov za nakup najnujnejših potrebščin, je povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Razmere na terenu so po njegovih besedah zelo različne, ponekod se še vedno spopadajo z blatom, drugje že sušijo prostore. Zato je veliko potreb po sušilcih prostorov. Na teren so poslali 250 sušilcev, iz tujine pa jih še pošiljajo v Slovenijo. Skupaj bodo kot donacijo ali na izposojo prejeli več kot 220 razvlažilnikov, je pojasnila Lampe.

Največ bagrov zagotovila Bosna in Hercegovina

Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) je medtem na omrežju X objavila, katere države so Sloveniji pomagale prek mehanizma civilne zaščite EU-ja.

Največ bagrov, šest, so denimo poslali iz Bosne in Hercegovine, medtem sta največ mostov, po tri, zagotovili Italija in Češka. Svoje helikopterje so poslale Nemčija, Avstrija, Španija, Madžarska, Srbija in Hrvaška.

Pogovor z veleposlanikom: Nemška pomoč pri gradnji mostov