Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V prvi fazi bo vzpostavljena vsa potrebna infrastruktura za poznejšo gradnjo samega jedrskega objekta. Poskusno obratovanje prvega odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Sloveniji je predvideno konec leta 2026.

Jedrska elektrarna Krško na leto pridela od 30 do 50 kubičnih metrov nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. "V NEK-u so odpadki trenutno v sodih. Zdaj bodo zapakirani v betonske vsebnike 2x2 x 3,3 m. V en odlagalni silos jih gre 990," je pojasnil Sandi Viršek, direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO).

Zaliti z betonom bodo trajno odloženi na globini med 55 in 20 metri. V prvi fazi bo zgrajena infrastruktura. "Rekonstrukcija dovozne ceste, infrastrukturni vodi, ki jih potrebujemo, kanalizacija, elektrika, voda, potem bomo vzpostavili ograjo okrog odlagališča," je naštel.

Vse to bo predvidoma končano v prvi polovici prihodnjega leta. Razpis za gradnjo jedrskega objekta še poteka. "Načrtujemo, da bomo ponudbe pridobili v novembru, in če bo vse po sreči, že letos podpisali pogodbo," je dodal direktor ARAO-a.

Poskusno obratovanje odlagališča je načrtovano za konec leta 2026, vrednost celotne investicije je slabih 200 milijonov evrov.

Začeli prvo fazo gradnje novega odlagališča jedrskih odpadkov