Spet so se začela pogajanja med studii in scenarističnim cehom, ki stavka že od 2. maja – čeprav sadov še niso obrodila. Z igralci, ki so delo prekinili 14. julija, pogajanj še ni bilo. Foto: AP
Spet so se začela pogajanja med studii in scenarističnim cehom, ki stavka že od 2. maja – čeprav sadov še niso obrodila. Z igralci, ki so delo prekinili 14. julija, pogajanj še ni bilo. Foto: AP

S transparenti in skandiranjem po megafonih so napovedali, da bodo intervencije in stavko nadaljevali, dokler njihove zahteve ne bodo izpolnjene. "Gibanje se ni ustavilo, gibanje je samo zraslo," je dejal predsednik newyorške podružnice sindikata igralcev SAG-AFTRA Ezra Knight in dodal: "Še vedno smo tukaj, še vedno se borimo."

Zaslužimo si pošteno plačilo. Zaslužimo si dostop do zdravstvene oskrbe. Zaslužimo si zaščito pred stroji, ki se izdajajo za nas. Sanje o poklicu umetnika, sanje o tem, da se preživljaš s tem, kar bi rad počel, ne bi smele biti neuresničljive.

Kerry Washington

Že več kot tri mesece od prekinitve dela
Stavko je maja začelo združenje scenaristov Writers Guild of America (WGA), nato pa se mu je julija pridružil še veliko večji ceh filmskih igralcev in televizijskih ter radijskih ustvarjalcev SAG-AFTRA. Stavka je ustavila filmsko in televizijsko produkcijo ter prestavila letošnjo podelitev nagrad emmy.

Številni so pričakovali, da bo tretja stavkajoča skupina ceh režiserjev (DGA), a je ceh dejansko dosegel dogovor s studii. Kljub temu so številni člani ceha trenutno brez dela, saj so bila skoraj vsa snemanja v Hollywoodu prekinjena. Mednarodna zveza odrskih delavcev, ki zastopa večino tehničnih ekip filmskih produkcij, je leta 2021 s studii sklenila pogodbo, ki je v zadnjem hipu preprečila stavko – a ta pogodba se prihodnje leto izteče.

Sindikati zahtevajo boljše plače, pravila glede uporabe umetne inteligence in druge izboljšave delovnih pogojev.

Igralca Kerry Washington in Joshua Malina v stavkovnih majicah in s transparentom. Foto: AP
Igralca Kerry Washington in Joshua Malina v stavkovnih majicah in s transparentom. Foto: AP

"Tukaj smo, ker se zavedamo, da so sindikati pomembni," je v svojem nagovoru kolegov pred studiem Disney v Burbanku v Kaliforniji poudarila Kerry Washington, ki je političarko igrala v ABC-jevi seriji Scandal. "Ne samo, da smo solidarni znotraj svojega sindikata, obstaja tudi solidarnost med sindikati, ker smo vsi delavci."

Spomnila je še, da so bili tudi zvezdniki, kakršna je ona, nekoč igralci brez prebite pare – in da je večina njenih stanovskih kolegov še vedno v takem položaju. "Zaslužimo si pošteno plačilo. zaslužimo si dostop do zdravstvene oskrbe. Zaslužimo si zaščito pred stroji, ki se izdajajo za nas. Sanje o poklicu umetnika, sanje o tem, da se preživljaš s tem, kar bi rad počel, ne bi smele biti neuresničljive."

Martina Sheena, ki je v seriji Zahodno krilo igral ameriškega predsednika, je na odru spremljala večina igralske zasedbe te nadaljevanke. V svojem nagovoru je poudaril, koliko so stavkajoči v času stavke že izgubili. "Sindikat je očitno našel nekaj, za kar se je vredno boriti, kar pa ima visoko ceno."

Vsi govorniki so se sicer izrecno izognili omembam serij in filmov, s katerimi so zasloveli – kakršna koli "promocija" lastnih projektov bi bila namreč kršitev pravil stavke.

Martin Sheen. Foto: AP
Martin Sheen. Foto: AP

"Take solidarnosti se ne da kupiti"
"Predrznost teh studiev, ko so zaslužili milijarde, zdaj pa trdijo, da ne morejo plačati svojih delavcev, je nezaslišana," je pred množico v Kaliforniji izjavila Yvonne Wheeler, predsednica federacije sindikatov Los Angelesa. Posebej je izpostavila direktorja Disneyja, ki je v zadnjih mesecih za številne postal sinonim za vse, proti čemur se stavkajoči borijo. "Kljub vsemu svojemu denarju pa si ne morejo kupiti take solidarnosti. Povejte to Bobu Igerju."

WGA je na začetku tega meseca objavil, da se vrača za mizo kolektivnih pogajanj, potem ko so studii zahtevali sestanek, da bi raziskali načine za prekinitev stavke. Kot je sporočil sindikat, je sprejel prošnjo za srečanje z Združenjem filmskih in televizijskih producentov (AMPTP), ki vključuje studie, kot sta Disney in Netflix.

"S tem morda obstaja upanje tudi za nas, saj to pomeni, da je AMPTP začel znova razmišljati o stvareh in pristopati k mizi z idejo in dogovorom," je povedal Knight.

Igralka Laura Houha pa je povedala, da je upala, da se bo do zdaj že vrnila v službo. "Hrup, ki ga zganjamo, bodo morda slišali močnejši, in se zavedeli, da nas je več kot njih," je dodala.