Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano/Omrežje X
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano/Omrežje X

Medtem ko se že dneve vse močneje trese stolček ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, je odjeknila informacija, da bosta vladne vrste zapustila dva druga ministra: Irena Šinko in Uroš Brežan. Kako hitro se je skozi javni prostor sprehodila ta politična nevihta in kaj vse to pomeni, je v tokratni epizodi Ob osmih z Jolando Lebar analiziral Tomaž Celestina.

Kmetijska ministrica Šinko je napovedala, da ne bo odstopila, temveč naj jo razreši tisti, ki jo je imenoval – torej državni zbor. Kot pravi Celestina, se je ministrica očitno odločila, da bo pot do svojega odhoda iz vladnega kabineta malce podaljšala. "Če bi ministrica odstopila, bi se državni zbor zgolj seznanil z njenim odstopom in pot bi bila za Roberta Goloba res lažja. Tu pa bo moral vendarle tudi malce bolj pojasniti, kaj ga je motilo pri Ireni Šinko." Iz torkovih izjav članov Gibanja Svoboda gre sklepati, da je bil eden od povodov slabo obveščanje Uprave za varno hrano o presežku pesticidov v hrani. "Kuloarski namigi so, da je bilo za ministrico morda usodno jasno nasprotovanje zakonu o zaščiti živali, za katerega si je – kot vemo – zelo prizadevala tudi premierjeva spremljevalka Tina Gaber. Ministrica je zagovornica slovenske živinoreje, in tudi to je morda, ob znanih stališčih, eden od razlogov."

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan pa naj bi danes po neuradnih informacijah odstopil sam. Menjava utegne biti kočljiva, ker se lahko zvrstijo očitki vladi o počasni sanaciji po poplavah; prav premajhna operativnost naj bi bila osrednji očitek Brežanu. "Malce nenavadno je, da predsednik vlade prioritetno nalogo od začetka avgusta, torej obnovo Slovenije pa poplavah, "obesi" le enemu ministru, če pa se s tem ukvarja cela vlada. Očitanje enemu ministru, da svojega dela tam ni opravil dobro, če vemo, da imamo pravzaprav zdaj organe, ki se ukvarjajo s tem, morda ni preveč modro, tudi če skuša predsednik vlade s tem ustvariti neko dimno zaveso zaradi ministrice za javno upravo."

Kaj pričakovati v primeru Sanje Ajanović Hovnik?
Kot pravi Celestina, je iz besed poslancev razvidno, da Sanja Ajanović Hovnik znotraj Gibanja Svoboda nima več popolne podpore, je pa ena od ustanoviteljic stranke in zelo tesna premierjeva sodelavka. "Medijski stampedo zoper njo je neusmiljen, konstanten, in človek skoraj dobi občutek, da načrtovan, ker zgodbe prihajajo v javnost po kosih … Če bo ostala neka senca dvoma, bi človek skorajda pričakoval, da ministrica ne bo čakala interpelacije, ampak se bo, če se bodo te zgodbe nadaljevale, vendar le na neki točki morala odločiti in se posloviti sama."

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Po besedah Tomaža Celestine se že mesece govori o seznamu ministrov, ki naj bi se znašli v nemilosti premierja Goloba in generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković. "Govorili smo o Tatjani Bobnar, potem o Danijelu Bešiču Loredanu, naslednja na seznamu je Sanja Ajanović Hovnik, potem je bil nekako v paru z Brežanom tudi minister Arčon, celo govorilo se je malce o ministru Bojanu Kumru. Za zdaj te postavke nekako držijo, videli pa bomo, kako se bodo zadeve peljale naprej ... To so vse ministri iz kvote Gibanja Svoboda. Ugibanje, kaj se tam dogaja, je lahko zelo nehvaležno. Morda lahko iščemo neki delček odgovora v stališčih političnih analitikov, ki jih poslušamo zadnje dni, da je ta vlada pač zašla v velike težave, ker imamo, kot je opisal Dejan Verčič, vlado naturščikov, ki so na položaje prišli, ne da bi se prej vsaj malce izbrusili v javni upravi. Na primer pri zakonih, ki prihajajo v parlament, slišimo opozorila o neskladnosti z ustavo, z našim pravnim redom."

Kandidatka za ministrico za zdravje
Valentina Prevolnik Rupel je po oceni Celestine modro zastavila svoj mandat z dokaj majhnimi cilji, ker vstopa v zgodbo na polovici mandata z upanjem, da bo na koncu zdravstveni sistem vsaj nekoliko boljši. "Te izjave pravzaprav govorijo, da gre za osebo, ki se dobro zaveda vseh pasti, tudi vseh lobijev v zdravstvu."

Naročite se na podkast Ob osmih.

Tomaž Celestina: Kateri minister bo zamenjan, kateri bo odšel sam?