Izid glasovanja v Generalni skupščini Združenih narodov. Foto: Reuters
Izid glasovanja v Generalni skupščini Združenih narodov. Foto: Reuters

Besedilo resolucije je podprlo 153 držav, 23 se jih je vzdržalo, deset pa jih je bilo proti, med njimi tudi ZDA, Izrael, Avstrija in Češka. Predlog zanjo je na pobudo Egipta in Mavretanije spisalo 20 arabskih držav. Resolucije generalne skupščine sicer niso obvezujoče, a imajo veliko politično težo, saj predstavljajo svetovni pogled na vojno v Gazi.

Veleposlanica ZDA pri ZN-u Linda Thomas-Greenfield je pred glasovanjem dejala, da ZDA podpirajo nekatere vidike resolucije, na primer potrebo po nujnem reševanju hudih humanitarnih razmer v Gazi, zaščiti civilistov in osvoboditvi talcev. Vendar je dodala: "Vsako premirje bi bilo zdaj v najboljšem primeru začasno, v najslabšem pa nevarno – nevarno za Izraelce, ki bi bili podvrženi nenehnim napadom, in nevarno tudi za Palestince, ki si zaslužijo priložnost, da si zgradijo boljšo prihodnost brez Hamasa."

Resolucija generalne skupščine zahteva tudi takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev ter spoštovanje mednarodnega prava vojskujočih se strani, zlasti glede zaščite civilistov.

Poskus ZDA, da bi besedilo spremenile tako, da bi vključevalo zavrnitev in obsodbo "grozljivih terorističnih napadov Hamasa", in poskus Avstrije, da bi dodali, da talce zadržuje Hamas, nista dobila dvotretjinske podpore, potrebne za sprejetje.

Pakistanski veleposlanik v ZN-u Munir Akram je bil med tistimi, ki so nasprotovali obema predlaganima dopolnitvama, saj je dejal, da morata krivdo "prevzeti tako Izrael kot Hamas, zlasti pa Izrael". "Ko ljudem odvzameš svobodo in dostojanstvo, ko jih ponižuješ in jih ujameš v zapor na prostem, kjer jih pobijaš kot zveri, postanejo zelo jezni in drugim storijo to, kar je bilo storjeno njim," je dejal.

Za resolucijo je glasovala tudi Slovenija, ki pa je glasovala tudi za omenjena dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

Sorodna novica Biden priznal, da izraelska vlada nasprotuje ustanovitvi palestinske države

ZDA menijo, da bi premirje koristilo Hamasu

ZDA in Izrael nasprotujejo prekinitvi ognja, saj državi menita, da bi to koristilo le Hamasu. Namesto tega Washington podpira prekinitve spopadov za zaščito civilistov in izpustitev talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli sedmega oktobra. "Prekinitev ognja pomeni eno samo stvar – zagotovitev preživetja Hamasa, zagotovitev preživetja genocidnih teroristov, ki so zavezani uničenju Izraela in Judov," je pred glasovanjem dejal izraelski veleposlanik v ZN-u Gilad Erdan in dodal: "Prekinitev ognja je smrtna obsodba za nešteto Izraelcev in prebivalcev Gaze. Z glasovanjem za to resolucijo podpirate preživetje džihadističnega terorja in nadaljnje trpljenje prebivalcev Gaze."

Že oktobra je generalna skupščina v resoluciji, sprejeti s 121 glasovi za, 14 proti in 44 vzdržanimi, pozvala k "takojšnjemu, trajnemu in trajnostnemu humanitarnemu premirju, ki bi privedlo do prekinitve sovražnosti".

Slovenija je pozvala k takojšnjemu humanitarnemu premirju v Gazi

Predstavnica Slovenije Saša Jurečko je po poročanju STA v torek po sprejetju resolucije Generalne skupščine ZN o Gazi v obrazložitvi glasu za resolucijo povedala, da je humanitarno premirje edini način za konec človeškega trpljenja, fizičnega uničenja in kolektivne travme v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih. Namestnica slovenskega veleposlanika pri ZN Jurečko je izrazila podporo generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu in celotni organizaciji, obsodila napad Hamasa na Izrael in pozvala k brezpogojni izpustitvi vseh talcev.

Vendar pa je dodala, da je to čemur je svet priča v Gazi jasna kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic. Slovenija po njenih besedah ostaja zaskrbljena tudi zaradi nasilja izraelskih naseljencev na Zahodnem bregu in najavami širitev naselbin, kar spodkopava obete za pravičen mir. Izrazila je sožalje zaradi smrti številnih humanitarnih delavcev in polno podporo Slovenije Organizaciji za pomoč palestinskim beguncem UNRWA.

Slovenija globoko obžaluje, da se Varnostni svet ne zmore soočiti s krizo, čeprav bi moral podpreti neoviran dostop humanitarne pomoči v Gazo. Na koncu je ponovila podporo Slovenije vsem pobudam za utrjevanje mirovnega procesa in čim prejšnji sklic mirovne konference.