Zdravniki. Foto: Pixabay
Zdravniki. Foto: Pixabay

V sindikatu poudarjajo, da pred dogovorom z vlado ne bodo sodelovali na pogajanjih za zdravstveni plačni steber, ki se bodo nadaljevala v petek.

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po pogajanjih, ki so danes trajala približno eno uro, medijem povedal, da ne glede na to, kako konkretne zaveze daje vladna stran, Fides to zavrača. Zavrača tudi sodelovanje v pogajanjih za t. i. zdravstveni plačni steber, če ne bo takojšnjih finančnih učinkov, je dodal.

Fides kot zagotovilo uresničenja svojih zahtev pričakuje 30-odstotni dodatek k plači za vse zdravnike, za kar pa vladna pogajalska skupina nima mandata, je v sredo dejal minister za finance Klemen Boštjančič: "Eno je stavkovni sporazum, v katerem smo se pripravljeni dogovoriti podobno, kot smo se dogovorili z dvema drugima sindikatoma, ki sta tudi imela odprte stavkovne sporazume. To ponujamo tudi Fidesu."

V sinočnjih Odmevih je opozoril še, da bi jim tudi drugi sindikati lahko očitali nespoštovanje dogovora, a so se usedli za mizo, se pogovorili in si s tem odprli možnost, "da v naslednjem letu oziroma letos dejansko sklenemo dogovor". "Fides pač verjame, da lahko izsili svoje," je dodal.

Sorodna novica Boštjančič o sodni stavbi: Nakup ni bil optimalen, pa sem prijazen ...

"Ves čas poudarjamo, da je reforma plačnega sistema v javnem sektorju ena najbolj kompleksnih stvari, ki jo lahko izpeljemo samo celovito in samo na način, da se pogovarjamo z vsemi sindikati skupaj, ne pa parcialno s posameznimi. Tudi kar se same obljube tiče: ta stavkovni sporazum ne govori o ničemer konkretnem. Govori samo o datumu. Mi se pogovarjamo o tem, da želimo ta datum prestaviti. Smo pa zaradi tega pripravljeni tudi določene stvari bolj definirati, če imajo sindikati – in vsi trije so jih imeli – pomisleke, da morda ne mislimo resno," je še dejal Boštjančič v Odmevih.

Fides po drugi strani meni, da pogajanja sploh niso bila pogajanja, saj vladna pogajalska skupina ni ponudila ničesar oprijemljivega za rešitev stavkovnih zahtev. Predsednik sindikata Damjan Polh je ob tem potrdil, da so prejeli vabilo za petkovo nadaljevanje pogajanj za zdravstveni plačni steber. A v Fidesu menijo, da so stebrna pogajanja mogoča šele, ko se z vlado dogovorijo glede stavkovnih zahtev. "To je neka manipulacija vlade, ki hoče postaviti na stranski tir naše zahteve, podpisane z vladne strani. Menimo, da mora imeti vse svoj vrstni red, to pomeni najprej reševanje stavkovnih zahtev in potem stopimo na pogajanja za zdravstveni steber," je poudaril.

Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pojasnil je, da je vladna pogajalska skupina z vsako pogajalsko sejo "bolj skrčena", hkrati pa v sindikatu na pogajanjih pogrešajo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je odgovorna za zdravstveni resor. "Menim, da bi bila njena avtoriteta zdaj ključna, da se premaknemo z mrtve točke," je dodal. Na vabila sindikata se po besedah Polha ni odzval niti predsednik vlade Robert Golob, ki je lani po odstopu ministra Danijela Bešiča Loredana za več mesecev prevzel vodenje ministrstva za zdravje.

Na vprašanje, kaj povedano pomeni za stavko, pa je Polh odgovoril, da ima Fides za zdaj popolno podporo članstva, stavkovni zbori zaposlenih pa so množično obiskani. Članstvo zahteva intenzivnejšo stavko, je poudaril in dodal, da bodo v naslednjih dneh začeli zbirati soglasja za preklic nadurnega dela.

Pogajanja med vlado in sindikatom se bodo po njegovih navedbah nadaljevala predvidoma v petek.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.