Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

, ki je največji slovenski pohodniški praznik, se je začel. Do 7. oktobra bo dolina ene najlepših alpskih rek sveta odmevala od pohodniških korakov.

Skoraj tritedensko dogajanje bo zaznamoval odličen program organiziranih pohodov za vse stopnje pripravljenosti, od lahkotnih sprehodov ob smaragdnih tolmunih Soče in Tolminke do zahtevnejših vzponov z razgledi na Julijske Alpe in druga pogorja. Ob desetletnici je večina organiziranih pohodov brezplačnih. Nad 1.500 metri, kjer se odpre razgled na slovenske, avstrijske in italijanske vrhove, je zlahka razumeti, zakaj je prav Dolina Soče srce Alpe Adria Traila, ki velja za najbolj priljubljeno pohodniško pot Evrope. Letos so se organizatorji še posebej potrudili in pripravili tudi promocijske pakete nočitev. Festival bodo sklenili 6. oktobra s 5. Jestivalom okusov in umetnosti na glavnem trgu Kobarida.

Dolina Soče in Julijske Alpe letos ponosno nosijo naziv ene desetih najlepših regij na svetu, ki jih je založniška hiša Lonely Planet izbrala v kategoriji Best in Travel 2018. »Da smo uvrščeni med deseterico destinacij na svetu, najvrednejših obiska, ravno v letu, ko praznujemo desetletje Festivala pohodništva in promocije varne hoje v hribe v naših centrih v Bovcu, Tolminu in Kobaridu, je lepo naključje. V sodelovanju s planinskimi društvi, vodniki, Triglavskim narodnim parkom, Fundacijo Poti miru in zavodom Energijske poti smo pripravili pester program organiziranih pohodov. Festival pohodništva je idealen podaljšek poletne sezone. Ponudniki nastanitev in gostinci so poskrbeli za promocijsko ponudbo v času festivala, tako da se res splača priti na pohodniški vikend in letos kaže, da nam bo tudi vreme zelo naklonjeno«, je zadovoljen direktor Turizma Doline Soče Janko Humar.

Vse informacije o izvedbi pohodov in spremljevalni program so dostopni na spletni strani Doline Soče in v Turističnih informacijskih centrih v Bovcu, Tolminu in Kobaridu.

Od lahkotnih pohodov in smaragdnih tolmunov do zahtevnejših vzponov po kraljestvu Julijskih Alp

Festival pohodništva je del pobude Slovenija hodi. Pridružite se pohodnikom, ki se bodo letos najvišje povzpeli na Svinjak, Zajavor in Breški Jalovec, ki so blizu dvatisočakom, in doživeli tudi košček italijanskih Alp. Podate se lahko tudi na pot po Buških stezah in odkrivate magične kotičke, kot je Slap Kozjak. Med najbolj obiskanimi bo gotovo odsek Alpe Adria Trail, ena najbolj priljubljenih daljinskih pešpoti Evrope, ki združuje tri dežele – Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Lokalna planinska društva bodo organizirala tradicionalne pohode, nekateri med njimi imajo že več kot 20-letno tradicijo. Na svetovni dan turizma (27. september) bo brezplačen vstop v Tolminska korita, najnižjo točko vstopa v Triglavski narodni park, ki z intenzivno smaragdno barvo tolmunov začara vsakega obiskovalca. Vodniki Poti miru bodo odstrli vpogled v 100-letno zgodovino Soške fronte in pokazali ostaline prve svetovne vojne, ohranjene na avtentičnih lokacijah.

Posebni pohodniški vikendi v Kobaridu in v romantičnem Breginjskem kotu

Posebej živahno bo v Kampu Koren, kjer bo Vikend nordijske hoje, vabijo pa tudi z ugodnejšimi paketi v času festivala, tako v njihove eko brunarice kot v kamp, ki je nosilec mednarodnega okoljskega certifikata. Med najbolj skritimi in romantičnimi kotički Slovenije je gotovo Breginjski kot, kjer je mogoče doživeti edinstvenost Beneške Slovenije. V vasi Robidišče, ki so jo domačini revitalizirali z butičnim turizmom, so posebne pakete in doživetja v času Festivala pohodništva pripravili na domačiji Škvor.

Druženje z legendami slovenskega alpinizma, predavanja in filmske projekcije

V spremljevalnem programu lahko spoznate svetovno znane alpiniste in naravovarstvenike. V treh petkih se bodo zvrstile zgodbe treh velikanov: Silvo Karo bo delil zgodbe o vzponih na najvišje vrhove sveta in navdušil z energijo rokerja med alpinisti. Matevž Lenarčič bo predstavil svoje poslanstvo poletov v ultralahkem letalu in okoljevarstveno-raziskovalni projekt GreenLight WorldFlight. Najmlajši izmed trojice, Luka Lindič, bo predstavil svoje zgodbe o lednih podvigih v alpinizmu.

Kulinarični zaključek 10. Festivala pohodništva

Dogajanje bodo 6. oktobra že tradicionalno sklenili z Jestivalom okusov in umetnosti, kjer se bodo predstavili lokalni ustvarjalci, sirarji, turistične kmetije in restavracije. Zadišale bodo dobrote Doline Soče, med katerimi ne smete zamuditi kobariških štrukljev, zaživele bodo lokalna tržnica in čipkarske razstave, vse skupaj pa bo zaokrožil glasbeni program.


INFORMACIJE IN REZERVACIJE POHODOV:

BOVEC: Turistično informacijski center Bovec, tel: +386 (0)5 30 29 647

KOBARID: Turistično informacijski center Kobarid, tel: +386 (0)5 38 00 490

TOLMIN: Turistično informacijski center Tolmin, tel: +386 (0)5 38 00 48