© Ferienregion Dachstein Salzkammergut, Tourismusverband Foto:
© Ferienregion Dachstein Salzkammergut, Tourismusverband Foto:
© Parkhotel Pörtschach
© Tourismusverband Murau-Kreischberg
© TSG Tourismus Salzburg GmbH
© Tourismusverband Radstadt
© Ferienregion Dachstein Salzkammergut, Tourismusverband
© Naturhistorisches Museum Wien
© Familypark-M. Müller GmbH
© Schlosshotels & Herrenhäuser, © Schloss Mittersill

Koroška – raj za ljubitelje aktivnosti na prostem

Že tik za mejo se nahaja Koroška, ki pozimi vabi z vrhunskimi smučišči in poleti s čudovitimi jezeri. Z najtoplejšimi jezeri, slikovito gorsko kuliso in odličnimi možnostmi za kolesarjenje se ponaša regija Klopinjsko jezero – Južna Koroška. Na najdaljši gorsko-kolesarski progi v Evropi, legendarni Flow Country Trail Peca, ki v skupni dolžini meri več kot 10 km, boste doživeli neponovljive hitrostne užitke, če želite poskusiti nekaj novega, pa se odločite za kolesarjenje po rudniških rovih.

Čeprav šteje Koroška celo več kot 1.270 jezer, nobeno po priljubljenosti ne prekaša znamenitega Vrbskega jezera. Na njegovem obrežju se nahaja tudi Parkhotel Pörtschach, dizajnerski hotel s pridihom šestdesetih let, ki nudi odlično izhodišče za športne aktivnosti v naravi.

Za vse ljubitelje smučanja in zabave na snegu je pravi naslov počitniška regija Flattach z ledenikom Mölltal, ki po zaslugi svoje nadmorske višine zagotavlja snežne radosti vse od oktobra do maja. Ob vznožju ledenika se razprostira počitniška vasica Eggerfeld. 11 čudovitih koč, zgrajenih v značilnem alpskem slogu, z atraktivnimi panoramskimi terasami in jacuzziji zagotavlja oddih, ki ga ne boste tako hitro pozabili.

Štajerska – zeleno srce Avstrije

Štajerska velja za najbolj zeleni del Avstrije, v več kot 60 odstotkih jo prekrivajo gozdovi, ogromno je vinogradov, sadovnjakov in plantaž. To velja tudi za regijo Murau-Kreischberg. Pozimi vabita v te konce legendarni Kreischberg s širokimi, odlično urejenimi smučarskimi progami, ter smučišče Frauenalpe, ki slovi kot pravi El Dorado za družine. V poletni sezoni pa je regija izjemno priljubljena pri ljubiteljih pohodništva, kolesarjenja in golfa.

Solnograška – dežela presežnikov

Solnograško zaznamujejo Alpe, mogočni vršaci, divje soteske in romantične doline, deželna prestolnica Salzburg pa velja za pravo mesto presežnikov. Z manj kot 150.000 prebivalci sicer ni eno največjih, je pa zagotovo eno najbolj kulturno bogatih in obiskanih. Velik ugled uživa po zaslugi veličastne arhitekture, ki krasi staro mestno jedro, čudovite pokrajine, ki ga obdaja, ter svetovno znanih kulturnih prireditev in festivalov, ki se vrstijo skozi celo leto.

Nekoliko južneje od Mozartovega mesta Salzburg leži zgodovinsko mestece Radstadt.
Okoliška pokrajina nudi nešteto možnosti za preživljanje prostega časa, domača gora Roßbrand pa dih jemajoči panoramski pogled na več kot 150 gorskih vrhov. Radstadt se nahaja v samem središču smučarskega združenja Ski amadé, ki navdušuje z raznolikimi smučarskimi progami v skupni dolžini ca. 860 km. Pestro ponudbo zaokrožujejo terme Amadé, osvetljeno sankališče in proge za tek na smučeh v skupni dolžini 180 km.

Med kraji Bad Goisern in Hallstatt ter Gosau in Obertraun se razprostira počitniška regija Dachstein Salzkammergut, ki je bila leta 1997 uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine. Toda regija nudi veliko več kot le idilična mesteca in vrhunska smučarska središča. Med glavne turistične atrakcije spadajo rudniki soli Salzwelten, atraktivni jamski svet na Dachsteinu ter spektakularna razgledna ploščad 5 Fingers.

Spet na drugem koncu Solnograške se razprostira znameniti narodni park Visoke Ture. Gorsko pokrajino zaznamujejotritisočaki, ledeniki in hrumeči slapovi. Tu ima svoj dom okrog 10.000 živalskih vrst, med njimi gamsi, svizci in planinski orli. Odlično izhodišče za odkrivanje narodnega parka nudi rezidenca Gruber Bad Gastein.

Dunaj, prestolnica kulture

Dunaj je mesto, ki ga prežema duh zgodovine. Zato ne smete zapustiti mesta brez da bi obiskali kakšnega izmed vrhunskih muzejev. Iniciativa Museum Highlights in Vienna združuje sedem vrhunskih institucij, ki so v preteklosti pomagale sooblikovati mednarodno podobo Dunaja in danes privabljajo več milijonov obiskovalcev letno. V skupino spadajo Albertina, Umetnostnozgodovinski muzej, Leopoldov muzej, MAK - Muzej uporabne umetnosti, mumok – Muzej sodobne umetnosti, Tehnični muzej in Prirodoslovni muzej, kjer se lahko podate na prvovrstno potovanje skozi zgodovino Zemlje.

Želite spoznati deželo in ljudi na bolj aktiven način? Potem je agencija Rad & Reisen GmbH s sedežem na Dunaju pravi naslov za vas! Je namreč ena vodilnih organizatorjev kolesarskih počitnic v Evropi, ki že natanko 29 let organizira kolesarska doživetja vzdolž Donave, v deželi Salzkammergut ter ob Nežiderskem in Bodenskem jezeru.

Skrivni namigi za malčke in družine

Avstrija pa je tudi pravi naslov za družine. Familypark v St. Margarethnu na Gradiščanskem je največji družinski doživljajski park v Avstriji. Štirje tematski svetovi na več kot 145.000 m2 poskrbijo z raznolikimi doživetji, adrenalinskimi in vodnimi atrakcijami za nepozaben dan, poln smeha in zabave.Izjemno raznoliko ponudbo za otroke nudi Jugendhotel Egger. Na voljo so jezikovni tečaji, športni tedni, hokejski kampi, tečaji smučanja in smučarskih skokov, pa tudi dietni kampi. Toliko zabave – na enem mestu!

Kraji hrepenenja, prežeti s tradicijo

Se želite vsaj za en večer počutiti kot graščak? Za vas imamo skrivni namig. Skupina Schlosshotels & Herrenhäuser združuje zgodovinske hotele in restavracije, tradicionalne vinske kleti, pravljične dvorce, elegantne podeželske vile in razkošne mestne palače v Avstriji ter sosednjih državah – tudi v Sloveniji. Vsepovsod vas bodo pozdravili prijazni gostitelji, ki svojo strast nad zgodovino z veseljem delijo z gosti. Gre namreč za zgradbe, stare več stoletij, ki na impresiven način povezujejo preteklost s sedanjostjo. In vsepovsod boste doživeli tudi tisti občutek notranjega miru, sprave s samim sabo, domačnosti in varnosti, ki se lahko razvije samo v zavetju mogočnih starodavnih zidov.

Vse te in še druge avstrijske turistične destinacije se ta teden v sklopu ADVANTAGE AUSTRIA predstavljajo na sejmu NATOUR Alpe Adria v Ljubljani. Najdete nas v dvorani B/marmorna na razstavnem prostoru št. 22. Veselimo se vašega obiska!