Foto:
Foto:
false

Bitcoin je vrsta digitalnega denarja (crypto valuta), katere popularnost raste iz leta v leto, širom sveta, tudi v Sloveniji. Tisto, kar ga razlikuje od tradicionalnega denarja je to, da ga ne kontrolira nobena institucija, kar pomeni, da nobena banka ne kontrolira vaš denar. Aprila leta 2010, je bila cena enega Bitcoina 0,003 dolarja, medtem ko je danes cena enega Bitcoina več kot 2500 dolarjev.

Fortrade je za vse, ki bi se radi naučili trgovanja z Bitcoin-om ali za vse tiste, ki si enostavno želijo razširiti svoje znanje, pripravil brezplačno e-knjigo "Kako trgovati s ceno Bitcoina" (tako imenovani CFD-ji). Knjiga je prilagojena vsem nivojem znanja in jo lahko prevzamete preko spodnje povezave.

Pred dvema mesecema, po obdobju intenzivne rasti cene, je Bitcoin dosegel simbolično mejo, saj je presegel ceno ene unče zlata. Od takrat pa vse do danes je cena nadaljevala svojo rast in dosegla 2.500 dolarja, s čimer je podvojila svojo vrednost.

Med tem je veliko držav razglasilo Bitcoin za legalnega, kar je imelo pozitiven vpliv na njegovo ceno. Na Japonskem mnoge trgovske verige dovolijo nakupe z Bitcoin-om, kar je vplivalo da je cena te crypto valute, tekom preteklega meseca zrasla za skoraj 80%. S tem je postala Japonska največji trg za Bitcoin na svetu. Investitorji pričakujejo, da bodo tudi druge države uzakonile ta način plačila. Med njimi je tudi Avstralija, ki bo od julija letošnjega leta razglasila Bitcoin za legalno plačilno sredstvo. Enako se pričakuje tudi od Rusije.

Eden od razlogov za rast cene Bitcoina je da ni pod vplivom vlad držav. Bitcoin se spremlja z javnim online zapisom, poznanim pod imenom „block chain“. Končna številka Bitcoina je lahko proizvedena skozi proces, kateri se imenuje „rudarjenje“, kar prestavlja reševanje zapletenih matematičnih problemov. Ena od privlačnosti tega načina plačila je, da je plačevanje povsem anonimno.

Brezplačno e-knjigo "Kako trgovati s ceno Bitcoina" lahko prevzamete tukaj.

Fortrade Ltd je avtoriziran in reguliran v Veliki Britaniji s strani FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.


Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete. To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakršnem koli finančnem instrumentu. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Fortrade ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.