Gocoo je skupina ženskih in moških bobnarjev iz Tokia, ki svoje poslušalce navdušujejo z izvirnimi gruvi. Na njihovih nastopih, ki so spektakli brez primere, se 16 glasbenikov izživlja na več kot 40 tradicionalnih japonskih bobnih taikos. Foto:
Gocoo je skupina ženskih in moških bobnarjev iz Tokia, ki svoje poslušalce navdušujejo z izvirnimi gruvi. Na njihovih nastopih, ki so spektakli brez primere, se 16 glasbenikov izživlja na več kot 40 tradicionalnih japonskih bobnih taikos. Foto:
false
Eden od vrhuncev festivala bo vsekakor nastop ikone etno glasbe Omarja Sose, ki bo na Okarini predstavil svoj najnovejši album Transparent water, ustvaril ga je skupaj s tolkalcem Seckoujem Keito.
false
Za Hiromi pravijo, da je za klavirjem to, kar je Hendrix na kitari. Na Okarini bo večkratna grammyjevka nastopila skupaj s harfistom Edmarjem Castañedo.

Sicer se bo letošnji festival začel 27. julija na Blejskem gradu z nastopom južnokorejske sodobne etno zasedba DUO BUD, tudi naslednji koncert dan kasneje bo na gradu, v ritme flamenca bo obiskovalce zapeljala vrhunska španska pevka Amparo Velasco aka La Negra. 29. julija bo blejsko Festivalno dvorano v plašč sevdalink ogrnila prva dama bosanskega sevdaha Amira Medunjanin. Dogajanje se bo naslednji dan preselilo na blejsko Promenado - na odru se bodo predstavili Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora, Klemen Torkar in Janja Hvala - nato pa znova v Festivalno dvorano, kjer bo s harfistom Edmarjem Castañedo na klavirju nastopila večkratna grammyjevka Hiromi.

1. avgusta bodo Promenado pretresli Gocoo in njihovih 40 tradicionalnih japonskih bobnov taikos, dan kasneje pa bodo obiskovalci v Festivalni dvorani lahko prisluhnili veličini etno glasbe Omarju Sosi, ki bo tokrat moči združil z velikim Seckoujem Keito. Naslednji dan (3. avgusta) bodo Bled obiskali senegalski Baobab, ikone afriške glasbe, resnično glasbena institucija, ki bodo predstavili že svoj 20 album Made in Dakar. Tudi 4. avgusta bo Okarina glasbeno ostala v Afriki; oder z najlepšo kuliso (oder je obrnjen proti Blejskemu otoku) pri nas bo zasedel Vieux Farka Touré, malijski kitarski virtuoz, sin večkratnega dobitnika grammyja Alija Farke Toureta. Predzadnji dan festivala bo v ritmih flamenka in Juana Carmone & Ptita Moha, festival pa bodo 6. avgusta zaključili Kefaya in njihov album Radio International, ki skozi glasbo prinaša zgodbe o migracijah in zvoke upora …

Festival Okarina, ki ga programsko kreira Leo Ličof, je v dobre četrt stoletja na Bled pripeljal že več kot 250 vrhunskih glasbenih zasedb in posameznikov z vseh celin. Za koncerte v Festivalni dvorani letos organizatorji prvič uvajajo vstopnino, simboličnih 10 evrov, za koncerte na Blejskem gradu se plača le vstopnina na grad, ostali koncerti bodo (kot vsa leta) brezplačni. Tako kot že zadnjih deset let je tudi 27. Okarina nastala pod okriljem Zavoda za kulturo Bled.

Več o programu: http://www.festival-okarina.si/sl/

Zavod za kulturo Bled