Foto:
Foto:

Hal mBills pogumno in z velikim galopom uresničuje napoved, da bo mobilnik v celoti nadomestil denarnico uporabnikov. Te dni je na trg lansiral revolucionarno novost, ki je v Sloveniji in širši regiji še nismo videli – možnost hitrega plačevanja na blagajnah v trgovskih centrih – celo brez fizičnega računa.

RAČUN NA TELEFONU PO MNENJU FURSA ENAKOVREDEN PAPIRNATEMU RAČUNU

Na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) ocenjujejo, da gre za korak proti brezpapirni družbi. »DDV zakonodaja je izdajanje elektronskih računov omogočala že prej. Pravni status papirnega in elektronskega računa je bil že v ZDDV-1 enakovreden. Tudi Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR), s katerim so bile uvedene davčne blagajne, poslovanje z elektronskimi računi omogoča od same uvedbe dalje. Vendar v praksi vsaj v relaciji do končnih potrošnikov možnost izdajanja elektronskih računov ni zaživela,« pojasnjuje Peter Grum, namestnik generalne direktorice FURS. Hal mBills je tako prva rešitev, ki zakonsko možnost iz teorije pretvarja v resnično življenjsko izkušnjo potrošnika na blagajni. »Stranka lahko inšpektorju prikaže vizualizirano obliko izdanega elektronskega računa tudi na pametnemu telefonu (ali drugi elektronski napravi). Tako s stališča Finančne uprave ni zadržkov za brezpapirne račune,« opisuje Peter Grum.

BREZPAPIRNO POSLOVANJE JE EKOLOŠKA IN TRAJNOSTNA REŠITEV

Da blagajni pri omenjenem načinu plačevanja ni treba več izdati papirnatega računa, pa prinaša tudi bolj trajnostno poslovanje. In kot da vse to že ne bi bilo dovolj futuristično, so inovatorji iz podjetja MBILLS vključili še nekaj nekoč popolnoma nepredstavljivega: povezavo mobilne denarnice s sistemom zvestobe.

TUDI OD KARTIC ZVESTOBE SE LAHKO POSLOVITE

»Gre za povsem nov in drugačen koncept kot ga je večina ljudi, ki plačujejo z gotovino ali karticami in uporabljajo kartice zvestobe, navajena. A v MBILLS vztrajno in uspešno orjemo ledino mobilnega plačevanja v Sloveniji. Predvsem nas veseli, da smo na trgu z novo funkcionalnostjo naleteli na odličen odziv. Prvi korak je uspešen začetek sodelovanja s Kalčkom,« je dejal Primož Zupan, direktor start-upa MBILLS.

V prvem trgovskem centru, ki se je navdušil nad takšno novostjo in pravočasno prepoznal priložnost, Kalčku, pravijo: »Ocenili smo, da je za nas idealno, da našim strankam ponudimo digitalno, ekološko plačilno sredstvo Hal mBills, ki poenostavlja in izboljšuje nakupovalno izkušnjo. Plačevanje poteka mobilno in digitalno, zato se izognemu papirnatim računom in še utrjujemo ekološko in trajnostno zavest. Prepričala nas je tudi možnost povezovanja z našo kartico zvestobe Kalčico. Povezovanje Hal mBills sistema z davčno blagajno TRONpos, ki jo uporabljamo v Kalčku, je potekalo gladko in izjemno hitro.«

PLAČILO NA BLAGAJNI JE SEDAJ MOŽNO CELO BREZ DOTIKA ZASLONA

Sistem zvestobe in sistem MBILLS sta med seboj povezana in v realnem času tudi komunicirata. »To pomeni, da se ugodnosti, ki jih ima kupec v sistemu zvestobe, ob nakupu avtomatsko upoštevajo. Enako velja za zbiranje točk,« pojasnjuje Jerica Urbančič, vodja marketinga v podjetju MBILLS. »Odslej je pri hitrem plačilu s Hal mBills več do zdaj poznanih in zamudnih korakov (sistem zvestobe, plačilo…) združenih v enega. In ne le to – združeni so celo v eno samo aktivnost,« še dodaja Urbančičeva. Uporabnik pokaže bar kodo na zaslonu svojega telefona, osebje na blagajni pa kodo skenira. S tem je proces zaključen. Odpade ukvarjanje z iskanjem kartice zvestobe oziroma preverjanje kupca v bazi uporabnikov (če kartice morda nima pri sebi). Prav tako odpade še bolj zamudno preštevanje drobiža ali iskanje menjalnine za vračilo ob plačilu z gotovino.

MBILLS POSTAVLJA STANDARD MOBILNEGA PLAČEVANJA V SLOVENIJI IN ŠIRŠE

Startup podjetje MBILLS tako več kot jasno dokazuje, da s svojo vizijo misli resno – z mobilno denarnico Hal mBills na trgu postaviti enoten standard mobilnega plačevanja, ki vodi v brezgotovinsko družbo in brezpapirno poslovanje. »Za uresničitev vizije skrbimo z nenehnim izboljševanjem preprostosti in prijaznosti uporabe. Še nedolgo tega smo se z ekipo pogovarjali o tem, da bomo implementirali omenjena hitra plačila, po nekaj mesecih pa lahko vidimo, da zadeva že uspešno deluje v prvem trgovskem centru. Dogovarjamo pa se že tudi še s številnimi drugimi podjetji,« je navdušen ustanovitelj MBILLS Matjaž Čadež.

Možnost plačila s Hal mBills omogoča vse več podjetij, ki si želijo ohraniti prednost na trgu, namesto spati na starih poslovnih modelih. Podjetja z uvedbo takšnih naprednih rešitev kot je Hal mBills sledijo najnovejšim tehnološkim trendom, ki jih nenazadnje tudi uporabniki zahtevajo, ker so preprostejši, bolj pregledni, okolju bolj prijazni in skrajšujejo čakalne vrste pri plačilu. Hal mBills je tako mogoče uporabiti na že 500 lokacijah po vsej Sloveniji, ki jih lahko najdete na www.mbills.si.