Vpis naprej ni problem z Dijaski.net Foto:
Vpis naprej ni problem z Dijaski.net Foto:
Dijaski.net, kreativni natečaji za mlade
Dijaski.net, kreativni natečaji za mlade

Pisalo se je leto 2000. Leto, ko smo v Sloveniji za iskanje po spletu uporabljali Matkurjo in leto, ko je po spletu razsajal milenijski hrošč. V tistem času se je na Gimnaziji Bežigrad formirala zanesenjaška skupina dijakov in se lotila projekta, ki bi srednješolcem omogočal prosto objavljanje in širjenje izobraževalnih vsebin preko spleta. Nastala je stran Dijaški.net.

Izobraževalni portal srednješolcev za srednješolce

Nabor spletnih vsebin v letu 2000 še zdaleč ni bil tako širok in obsežen kot danes. To drži še toliko bolj za področje izobraževalnih vsebin v slovenskem jeziku. Projekt so srednješolci dobro sprejeli in hitro je pridobil prepoznavnost. Že v prvem letu delovanja je bilo zbranih več kot 1.000 izobraževalnih gradiv.

Preskok v delovanju projekta je sledil, ko se je uredništvo odločilo, da bo stran poleg šolskih gradiv, ponujala tudi zbran pregled visokošolskih ustanov in študijskih programov. Tovrstnih vsebin takrat na spletu namreč še ni bilo. Razvit je bil lastni informacijski sistem, ki še danes omogoča enostaven pregled študijskih programov in izračun vpisnih točk. Leta 2003 je bila stran Dijaški.net povabljena, da se predstavi v Cankarjevem domu na sejmu INFOS, takratni osrednji slovenski sejemsko-izobraževalni prireditvi s področja informatike.

Dijaški.net danes

Obseg informacij se je z leti širil, tako da danes portal ponuja preko 25.000 šolskih gradiv, celovit pregled osnovnošolskih, srednješolskih, višješolskih in visokošolskih zavodov pri nas. Poleg tega ponuja informacije o dijaških domovih ter splošni in poklicni maturi. Občasno organizira tudi kreativne natečaje za mlade ustvarjalce. Zaradi povečanega obsega informacij vezanih na študij, se je projektu leta 2012 priključil še sestrski portal Študentski.net. Ta poleg zbirke vseh dodiplomski in podiplomskih študijskih programov v Sloveniji, ponuja tudi informacije o študentskih domovih in možnostih štipendiranja študentov.

In kam naprej?

Ob polnoletnosti ima projekt še vedno mladinski zagon, ki ga spremlja od samega začetka. Vsi mladi, ki bi jih zanimalo sodelovanje pri soustvarjanju največjega izobraževalnega portala pri nas, so vedno dobrodošli, da se po elektronski pošti oglasijo uredništvu.

Svežih idej, kako lahko naredimo naš izobraževalni spletni prostor še boljši, ne manjka. Še to pomlad bo projekt Dijaški.net obrnil nov list v svoji zgodbi in naredil naslednji preskok, več o tem pa sledi.