Trgovina PoceniPC.com Foto:
Trgovina PoceniPC.com Foto:

Tovarniško obnovljeni (refurbished) prenosniki, računalniki in druge elektronske naprave so izdelki, ki so bili vrnjeni prodajalcu ali proizvajalcu, nato popravljeni in poslani nazaj v prodajo po ugodnejši ceni. Nakup tovarniško obnovljenih naprav je odlična ideja za tiste, ki želijo prihraniti kakšen evro, obenem pa ne želijo izgubiti na kakovosti oziroma zmogljivosti same naprave. Za končnega kupca so prihranki lahko ogromni in se gibljejo med 20% in 30%.

Presenetljiv je podatek, da je le 5 odstotkov vrnjene elektronike dejansko v okvari, kar potrjuje raziskava ameriške organizacije Accenture iz leta 2011. Nekatere naprave sploh nikoli niso bile v uporabi in so bile vrnjene zato, ker je prodajalec pomotoma poškodoval embalažo, ali ker je kupec v zakonsko predpisanem roku artikel vrnil prodajalcu. V nekaterih primerih pa seveda gre za okvare – pri tem prodajalec vrne izdelek pooblaščenemu servisu ali proizvajalcu, kjer izdelek pregledajo, popravijo in prepakirajo.

Tomi Curk, lastnik spletne trgovine PoceniPC.com, ki se ukvarja s prodajo obnovljenih in rabljenih računalnikov, meni, da je pametno kupovati refurbished naprave tudi, če ne iščete popustov. »Vsak, računalnik, ki sem ga kupil, je bil tovarniško obnovljen ali rabljen«, pravi Curk. »Ljudje so zelo nagnjeni k novim stvarem, česar ne razumem. Prihraniš denar, gre za dober nakup, kot je dober nakup rabljenega avtomobila, ki je večini samoumeven.«, razmišlja Curk.

6 nasvetov za kupovanje refurbished naprav

  1. Iščite izdelke z dolgo garancijsko dobo. Ni težko najti prodajalcev, ki zagotavljajo dolgotrajno veljavnost garancije, če veste, kje iskati. Prodajalci večinoma nudijo skromno 90-dnevno ali zadovoljivo polletno garancijo, medtem ko na primer PoceniPC.com zagotavlja enoletni garancijski rok.
  2. Preverite, če prodajalec omogoča podaljšanje garancije na več let. Storitev podaljšanja garancije pomeni, da trgovec zaupa v delovanje svojih produktov in da vam bo stal ob strani še vrsto let.
  3. Kupujte od prodajalcev, ki jim zaupate. Če kupujete od nepreverjenih prodajalcev, se je pametno predhodno pozanimati o njihovi zanesljivosti, preden opravite nakup.
  4. Takoj testirajte delovanje kupljenega artikla. Prižgite napravo, odpite čim več aplikacij, še posebej tistih, ki jih boste uporabljali največ in simulirajte vsakdanjo uporabo. Če se med testom pojavi napaka, nemudoma kontaktirajte prodajalca. Isti nasvet velja za nakupe novih naprav. Prodajalec se običajno spomni kaj vam je prodal in vam bo znal pomagati, če ga kontaktirate kmalu po prodaji. Napako boste lahko celo sami odpravili.
  5. Je vaš proračun omejen na cca 300€? Ne kupujte novih prenosnikov za ta denar, saj boste dobili izjemno počasno napravo s plastičnim ohišjem. Veliko boljša izbira so rabljeni prenosniki poslovnega razreda. Ti imajo aluminijasto ohišje, kovinske tečaje, veliko boljšo konfiguracijo, predvsem pa so tovarniško temeljiteje testirani.
  6. Nazadnje pa še nasvet za vse nakupe, ne samo refurbished naprav: prisegajte na trgovce, kjer prodaja vključuje tudi dodatne nasvete. Prodajalca vprašajte, če lahko na kak način pohitrite že vaš obstoječi računalnik. Trenutno je na primer najboljša investicija v računalnik ali prenosnik vgradnja SSD diska.